Türk üretimi tarım makinalarına böyle söylüyorlar: Avrupa gibi kaliteli, Çin gibi ucuz

Anıl Yatağanlı Tarım Makinaları İşletme Müdürü Ali Osman Çalmaz, Türkiye’de üretilip ihraç edilen tarım makinalarının yurt dışında ‘Avrupa gibi kaliteli, Çin gibi ucuz’ sloganıyla adlandırıldığını belirtti.
Türk üretimi tarım makinalarına böyle söylüyorlar: Avrupa gibi kaliteli, Çin gibi ucuz

Yurtdışından ithal edilen 800'den fazla ürüne ilave gümrük vergisi getirilmesine ilişkin Cumhurbaşkanı kararı, Resmi Gazete'de yayımlandı. İlave vergi getirilen ürünler arasında tarım makineleri de yer aldı. Tahsil edilecek ilave gümrük vergisi, 30 Eylül 2020'ye kadar yüzde 30'a varan oranlarda, 1 Ekim 2020'den itibaren ise yüzde 10 puana kadar daha düşük oranlarda uygulanacak. İlave gümrük vergisi, gümrük idarelerince, ithalatta alınan gümrük vergileri ve diğer mali yükümlülüklerden ayrı olarak tahsil olunacak ve genel bütçeye irat kaydedilecek.

tarim-haberi-3.jpg

‘İÇ PİYASA CANLANACAKTIR’

Tarım ürünlerine gelen ek gümrük vergisinin iç piyasada üretilen yer ürünlerin ticaretini canlandıracağına dikkat çeken Anıl Yatağanlı Tarım Makinaları İşletme Müdürü Ali Osman Çalmaz, “Bu iç piyasayı canlandırır. Türkiye'nin tarım makinaları ihracatı, cari açık vermeyen başta gelen sektörlerden bir tanesidir. Türkiye'nin ithalinden fazla ihracatı vardır. Bu yüzden cari açık vermiyoruz. Fakat İthalatta ağırlıklı olarak traktörler, daha kapsamlı makinalar gibi genellikle Türkiye'de üretilmeyen makinalar getirilmektedir. Yurtdışından alınan biçerdöverler, traktörler, pancar sökme makinaları gibi ürünler bulunmaktadır. Bazı çiftçilerimiz özellikle ithal kullanmak istemektedir. Fakat gümrük vergi sonrası iç piyasa muhtemelen canlanacaktır” şeklinde konuştu.

ali-osman-calmaz.jpg

‘TÜRKİYE’DE ÜRETEBİLİRİZ’        

Yurtdışından gelen ürünlerin Türkiye’de de üretilebileceğini fakat Avrupa ürünlerinin kaliteli olacağına dair bulunan anlayıştan dolayı ithalat yapıldığını kaydeden Ali Osman Çalmaz, “Genelde tarıma dair tüm ürünleri Türkiye’de üretebiliriz. Fakat Avrupa'nın kaliteli olduğuna dair bir anlayış bulunmaktadır. İthal ürünlere hayranlık söz konusudur. Bu durumdan dolayı maalesef hala ithaller ilgi görmektedir. Bizler yerli üreticiler olarak ithalden daha düşük kalitede değiliz. Hatta yurt dışına ihraç ederken bölgelerde ürünlerimiz hakkında 'Çin gibi ucuz, Avrupa gibi kaliteli' diyerek Türk mallarına böyle slogan söylemektedirler. Özellikle tarım makinalarımızın böyle bir imajı vardır. Çiftçilerimizin yerli ürünlere yönelmesini istiyoruz” dedi.

tarim-haberi-1.jpg

KONYA TARIMDA LOKOMOTİF ŞEHİR

Konya’nın tarım makinası üretiminde Türkiye’nin önde gelen şehirlerinden olduğunu belirten Ali Osman Çalmaz, “Türkiye'de üretilen tarım makinelerinin yaklaşık yüzde 80'i Konya'da üretilmektedir. Bunun da yaklaşık yüzde 60'a yakını Konya'dan ihraç edilmektedir.  Bazı gümrük çıkışları İstanbul, İzmir, Mersin gibi şehirlerden olduğu için onların hanesine yazılmaktadır. Tarım makinası konusunda Konya Türkiye'nin lokomotif bir şehridir” ifadelerini kullandı.

tarim-haberi-2.jpg

SEKTÖRE KORONAVİRÜS ETKİSİ

Koronavirüsün tarım sektörünü de etkilediğini belirten Ali Osman Çalmaz, “Anıl Yatağanlı Tarım Makinaları olarak gübre serpme makinası, ot toplama tırmığı, helezon, traktör arka yükleyicileri gibi ürünler üretmekteyiz. Genelde Türk Cumhuriyetleri ve Kuzey Afrika ile Balkan ülkelerine ihracat yapmaktayız. Ürettiklerimizin yaklaşık yüzde 20'sini ihraç ediyoruz. Bunu yüzde 50'ye çıkarmayı hedefliyoruz. Fakat şuanda koronavirüsten dolayı bu durumda zorluk çekiyoruz” dedi.

ORGANİZE SANAYİ TALEBİ

Tarım makinaları üzerine ihtisas organize sanayi bölgesi kurmak için arsa tahsisi konusunda talepleri olduğunu dile getiren Ali Osman Çalmaz, “Konya'da KONTARKÜMKonya Tarım MakineleriKümeleşme Merkezi kurduk. Burada yaptığımız araştırmalarda firmalarımızın fiziki mekânlarının dar olduğu, yetmediğini, kapasite artırımına gidemediklerini görüyoruz. Bu yüzden dolayı bir çalışma içerisine girdik. Tarım makinaları üzerine ihtisas organize sanayi bölgesi kurmayı düşünüyorduk. Yaklaşık 6 yıldır uğraşıyoruz. Arsa tahsis konusunda gelişme yaşayamadık. Bakanlık kanalından bu işi çözemedik. Konya'da böyle bir ihtisas organize olarak bir sanayimiz yok. Bunun için talebimiz vardır. Konya’da tarım makinaları önemli bir sektördür. Burada ihracatçılarımızı bir araya toplamayı düşünüyoruz. Fiziki mekanlarını büyütmeye çalışıyoruz. Kaşınhanı bölgesinde arsa talebimiz oldu. Arsanın tahsisini istiyoruz. Bunun hızlandırılması noktasında yetkililer yardımcı olurlarsa memnun oluruz” şeklinde konuştu.

HÜSEYİN KOYUNCUOĞLU / YENİ HABER GAZETESİ