Türkiye dünyaya sigorta oldu

Rusya'nın sevkiyatı durdurmasıyla tahıl fiyatları bir günde bile yüzde 7 arttı. Türkiye krizin çözümü noktasında aktif rol aldı. Bu noktada Cumhurbaşkanı Erdoğan yaptığı açıklamada, tahıl koridorunun eskiden olduğu gibi yeniden açıldığını ve tahıl koridoru krizinin aşıldığını duyurdu. Kremlin ise, anlaşmanın Türkiye faktörüyle yeniden sağlandığını duyurdu. Dünyayı diken üstünde bekleten krizi bir kez daha Türkiye çözdü.
Türkiye dünyaya sigorta oldu

Rusya-Ukrayna savaşı sonrası patlak veren tahıl krizini Türkiye başarılı diplomatik tutumu ile çözmüş, dünyayı yeni bir gıda sorunundan kurtarmıştı. Rusya, anlaşmanın devam etmesini istemediğini açıklayınca kriz yeniden patlak verdi. Türkiye, başarılı diplomatik atakları ile bir kez daha tahıl koridoru krizini çözmeyi başardı.

turkiye-dunyaya-sigorta-oldu-5.jpg

’40 MİLYON TONU ULUSLARARASI PAZARA ARZ EDİLMELİ’

Tahıl koridorunun açılmasının önemli bir gelişme olduğunu vurgulayan Ulusal Hububat Konseyi Başkanı Özkan Taşpınar, “Türkiye’nin ısrarlı çabası ile 26 Temmuz 2022’de İstanbul’da koordinasyon merkezi kurularak faaliyetine başlayan Tahıl Koridorundan 1 Ağustos’tan beri Ukrayna’dan 9,2 milyon ton tahılın yüzde 47’si Avrupa, yüzde 20'si Asya, yüzde 16’sı Türkiye, yüzde 13’ü Afrika, yüzde 4'ü Ortadoğu’ya satılmıştır. Bu gelişmelerle dünya tahıl ürünleri fiyatlarında hızlı düşüşler görülmeye başlanmıştır. Nitekim tonu 450 dolara çıkmış olan ekmeklik buğday fiyatları 330 dolar civarına düşmüştür. Diğer bazı ürünlerin dünya fiyatlarında da düşüş eğilimleri söz konusu olmuştur.

Ukrayna’nın 25 milyon geçen sezon ürününü yanında Rusya’da buğday üretimi pozitif sinyaller vermekte olup 90 milyon tonun üzerinde buğday üretimi ve bunun 40 milyon tonunu uluslararası pazarlara arz edilmesi gereklidir. Ancak savaşı kimlerin hangi hesapla başlattığı nasıl bulanık ise, aynı çevrelerin bu hesapları çerçevesinde savaşı yumuşatacak tüm gelişmeleri sabote etmek isteyecekleri ve bunun için de her şeyi yapmak isteyecekleri de ortadadır. ”ifadelerini kullandı.

turkiye-dunyaya-sigorta-oldu-1.jpg

RUSYA, TÜRKİYE’NİN ENERJİ KORİDORU OLMALI’

Rusya’nın Türkiye’nin enerji koridoru olması gerektiğini ve bu sayede gıdaya ihtiyacı olan ülkelerin de nefes alacağını söyleyen Taşpınar, “Global ölçekte yaşanan gıda krizi, gıda güvenliği, yüksek enflasyon, yüksek enerji fiyatları ve enerjiye erişim sorunlarının çözümü, Rusya’nın Türkiye’nin enerji koridoru olması teklifinin yanına Rusya tahıl ürünleri, gübre ve gübre hammaddelerini kapsayacak şekilde kalıcı hale getirilmesinden geçmektedir. Böylece savaşan tarafların ürünleri dünya piyasalarına gireceği gibi, gıdaya ihtiyacı olan ülkelerde rahat bir nefes alacaktır. Türkiye’nin kendine yeter buğdayı olmakla birlikte İşleme Rejimi izin belgesi kapsamında un, makarna, bisküvi gibi mamul madde ihracatı amaçlı hammadde ithali söz konusudur. Uluslararası rekabet için Türkiye’nin hammaddeye kolay ve az maliyetle ulaşması önemlidir. Türkiye, ihtiyaç duyduğu tahılı şu ana kadar tedarik etmiş olup, koridorun kapanması durumunda bir kaybı olmayacaktır. Koridorun iptal haberi ile birlikte dünya fiyatlarının yüzde 5 gibi artmasını piyasaların bir tepkisi olarak görüyoruz” dedi.

turkiye-dunyaya-sigorta-oldu-2.jpg

‘YENİDEN DİPLOMATİK GİRİŞİMLERE BAŞLANDI’

Türkiye’nin olası bir tahıl krizine karşılık gerekli önlemleri aldığını ifade eden Taşpınar, “Türkiye, insani gerekçelerle dünya gıda güvenliğinin yeniden tesisi için Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan riyasetinde savaşan taraflar arasında yeniden diplomatik girişimlere başlamıştır. Bundan bir sonuç çıkacağı inancımızı koruyoruz” diyerek sözlerini tamamladı.

•SÜMEYRA KENESARI / YENİ HABER GAZETESİ

turkiye-dunyaya-sigorta-oldu-4.jpg

 Muhabir
Etiketler :