Türkiye için altın fırsat

Türkiye için altın fırsat

Son dönemde rekor yükselişlerle gramı 300 liranın üstüne çıkan altının Çin’de yayılan koronavirüs salgını nedeniyle yükselişe geçtiğini söyleyen Ziya Özboyacı, “Korona virüsü kaynaklı endişeler emtia fiyatlarında artışa neden oluyor. Salgın nedeniyle dünyada petrol talebi azaldı, yatırımcıların güvenli limanlara yönelmesiyle altın fiyatları yükseldi. Altında en önemli oyunculardan biri olan Türkiye için bu durum büyük bir fırsat oluşturuyor” dedi.

altinda-cin-pazarini-turkiye-alabilir-12.jpg

Piyasalarda risk ve tehditlerin arttığı her dönemde olduğu gibi en dikkat çeken yükselişin altın fiyatlarında yaşandığını söyleyen Özboyacı Altın A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Ziya Özboyacı, “Çin’deki korona virüsü salgını nedeniyle ortaya çıkan petrol talebinin azalması, yatırımcıların güvenli limanlara yönelmesine neden oldu. Altın fiyatları bu sebeple yükseldi. Korona virüsü kaynaklı endişeler emtia fiyatlarında artışa neden oluyor. Piyasalarda risk ve tehditlerin arttığı her dönemde olduğu gibi en dikkat çeken yükseliş yine altın fiyatlarında yaşanıyor” dedi.

altinda-cin-pazarini-turkiye-alabilir-1.jpg

“ÇİN’DEKİ DARALMA PETROL FİYATLARINI DÜŞÜRÜYOR”

Çin’in üretmiş olduğu ürünleri alan, Çin’le ticaret yapan bütün ülkelerde sıkıntı yaşandığını belirten Özboyacı, “Bunun neticesinde de belli sektörlerde üretim yapan ülkeler bunu fırsata dönüştürmeye başladılar. Şuanda Çin’in ticari hacmi ciddi manada küçülme eğilimine doğru gidiyor. Bu uluslararası piyasaları ciddi yönde etkiliyor. Mesela bütün dünyada petrol fiyatları düşüyor. Eğer bu virüs daha da yayılmaya devam ederse petrol tüketiminin azalacağı kanaati oluşmaya başlar. Dolayısıyla petrol fiyatları ciddi manada düşer. Bunun yanında bazı emtiaların fiyatları da yükselir” diye konuştu.

altinda-cin-pazarini-turkiye-alabilir-2.jpg

“ALTIN FİYATLARI TÜM DÜNYA BORSALARINDA YÜKSELİYOR”

Tüm dünya borsalarında altın fiyatlarının yükseldiğini söyleyen Özboyacı, “Bundan 15-20 gün önce altının ons fiyatı bin 550 dolarken şuanda bin 607 dolar. Yani 55-60 dolarlık bir yükselme var. Bu da tabi piyasaları ciddi manada etkiliyor. İnsanlar böyle tehlikeli zamanlarda güvenli limana sığınmak istiyorlar. O da altındır. Altının veya petrolün fiyatlarının değişmesi, dünyadaki ticari dengeleri de bir noktada değiştirebilir. Enerji üreten ülkelerin ekonomik durumları sıkıntıya girebilir. Çünkü fiyatlar düşüyor, talep azalıyor ama bunun tam tersi enerji ithalatı yapan ülkelerin de fiyatların düşmesi lehinedir. Şuanda ülkemiz açısından da bu ciddi bir avantajdır. Nitekim şu 2-3 gün arasında benzinde ve mazotta ülkemizde ciddi düşmeler yaşandı. Ama altın fiyatları bütün dünyada yükselmeye devam ediyor” ifadelerini kullandı.

altinda-cin-pazarini-turkiye-alabilir-3.jpg

“2020 YILINDA 45 BİN KİLO ALTIN İHRAÇ ETME POTANSİYELİMİZ VAR“

Türkiye’nin, altın üretimini fırsata çevirmesi gerektiğini ifade eden Özboyacı, “Türkiye altın üreticisi bir ülkedir. Üretimimiz her yıl aratarak devam ediyor. 2001 yılında 1.4 ton altın üretimimiz varken bu üretim 2019 yılında 30 tona çıkmış.  Bunlar ciddi rakamlar. Tabi bu arada altın ihracatımız ciddi manada artmış. Yani ihracat kalemleri içerisinde altında şöyle bir rakam var: 2003 yılında bin kilogram altın ihraç etmişiz. 2019 yılında ise 45 bin kilogram altın ihraç etmişiz. 2020 yılında da 45 bin kilo altın ihraç etme potansiyelimiz var. Bu bizim için fırsat olabilir. Çin’in şuanda bütün üretimleri durdurması, dışarıya altın ihracatını yapamaması, işlenmiş altın ihracatı yapamamasını, bizim Türkiye’de fırsata çevirmemiz lazım” dedi.

altinda-cin-pazarini-turkiye-alabilir-4.jpg

“TÜRKİYE, ALTINI İŞLEME YETENEĞİNE SAHİP 3 ÜLKEDEN BİRİ”

Türkiye’de altın üretim potansiyelinin çok güçlü olduğunu belirten Özboyacı, “Ham maddeyi işlenmiş altın haline getirip, gerek iç piyasada, gerek dış piyasada satma başarısını dünyada 3 ülke gerçekleştiriyor. Bunlardan birisi Hindistan ikincisi İtalya, üçüncüsü Türkiye. Bazen İtalya ile Türkiye yer değiştirir. Ama uzun zamandan bu yana Hindistan birinciliği vermiyor. Hindistan gerçekten çok özgün üretimler yapıyor ve bütün dünyada alıcı buluyor. Çok geniş bir satış ağları var. Türkiye’nin işlenmiş altın ihracatı da dünyada çok kabul görür, çok beğenilir. Çin diğer üretimlerde olduğu gibi altın üretiminde de ucuz iş güncünden dolayı tercih ediliyor. Çin’de altının fiyatı aynıdır ama işçilik ucuzdur. Dünya standartlarında altının fiyatı değişmez. Amerika’da, Japonya’da, Hindistan’da, Almanya’da, Türkiye’de, Çin’de altının uluslararası piyasadaki fiyatı değişmez. Ancak orada işçilikler ucuz olduğu için altın fiyatı düşüyor” diye konuştu.

altinda-cin-pazarini-turkiye-alabilir-5.jpg

“TÜRKİYE İÇİN ÇOK BÜYÜK BİR FIRSAT ORTAYA ÇIKTI”

Çin’in 2018-2019 yıllarında dünyadan çok ciddi manada altın topladığını söyleyen Özboyacı, “Altın rezervleri çok güçlü. Zaten bir ekonominin güçlü olabilmesi için altın rezervlerinin güçlü olması gerekir. Çin, üretim aşamasında, üretim yapıp satma aşamasında tercih edilen bir ülke, ama şuanda orası satış yapamadığından dolayı Türkiye için çok büyük bir fırsat ortaya çıktı. İstanbul’da bazı imalatçı arkadaşlarımız var. Son 1 ayda çok ciddi üretimler yapıyorlar ve ürün yelpazesini genişlettiler ve Çin’in kaybetmiş olduğu bu pastayı almaya çalışıyorlar öyle bir gayret var.

altinda-cin-pazarini-turkiye-alabilir-6.jpg

“GRAM ALTININ 325-330 LİRALARI GÖRME İHTİMALİ VAR”

Altının yükselmesinin birden çok sebebi olduğunu söyleyen Özboyacı, “Gergin ortamlar altın fiyatlarının yükselmesine neden oluyor. Bir istikrarsızlık, devletler arasındaki huzursuzluk, bir de bazı devletlerin dünyada altın toplamaları yine arz-talep dengesinin bozulması fiyatları etkiliyor. İç piyasada altın fiyatlarının stabil olması bizim satışlarımıza da hemen yansıyor. İnsanlara güven geliyor ve altın alıp satmaya başlıyorlar. 2020 yılında altının ons fiyatının bin 650, bin 700 dolarlara kadar çıkabileceğini tahmin ediyorum. Gram altın fiyatlarının da 325-330 liraları görme ihtimali var. Bundan biz emin değiliz çünkü ipin ucu başkalarının elinde olduğu için çok net konuşamıyoruz. Ben her zaman söylerim, altın kara gün dostudur. Ben 2020 yılında yatırım yapacak arkadaşlarımızın kesinlikle altına yatırım yapmalarını ve yanılmayacaklarını ifade etmek isterim. Altın uzun vadede kârlı bir yatırımdır” ifadelerini kullandı.
•SÜMEYRA KENESARI / YENİ HABER GAZETESİ

altinda-cin-pazarini-turkiye-alabilir-7.jpg

altinda-cin-pazarini-turkiye-alabilir-8.jpg