"Türkiye ile Arjantin arasında karşılıklı siyasi irade mevcut"

Türkiye'nin Buenos Aires Büyükelçisi Şefik Vural Altay:- "Türkiye ile Arjantin arasındaki ilişkilerin tüm alanlarda daha da geliştirilmesi konusunda karşılıklı bir siyasi irade mevcut"- "Arjantin ciddi bir potansiyele sahip ve burada Türkiye'ye yönelik ci
"Türkiye ile Arjantin arasında karşılıklı siyasi irade mevcut"

BUENOS AIRES (AA) - MUHAMMED EMİN CANİK - Türkiye'nin Buenos Aires Büyükelçisi Şefik Vural Altay, Arjantin Devlet Başkanı Mauricio Macri ile kısa ve çok olumlu geçen bir görüşme yaptığını belirterek, "Türkiye ile Arjantin arasındaki ilişkilerin tüm alanlarda daha da geliştirilmesi konusunda karşılıklı bir siyasi irade mevcut." dedi.

Türkiye'nin Buenos Aires Büyükelçisi olarak göreve başlayan Altay, Türkiye-Arjantin ilişkilerini AA muhabirine değerlendirdi.

Altay, 26 Aralık'ta Buenos Aires'e geldikten bir gün sonra Arjantin Dışişleri Bakanı Jorge Faurie'ye güven mektubunu sunarak göreve başladığını ve cuma günü de Arjantin resmi başkanlık konutu Quinta de Olivos'da düzenlenen törenle Macri'ye güven mektubunu teslim ettiğini hatırlattı.

Büyükelçi Altay, Macri ile yaptığı görüşmeye ilişkin "Macri ile yaptığım kısa görüşme çok olumlu geçti. Karşılıklı olarak iki ülkenin ilişkilerini nasıl geliştirebiliriz, onu konuştuk.Türkiye ile Arjantin arasındaki ilişkilerin tüm alanlarda daha da geliştirilmesi konusunda karşılıklı bir siyasi irade mevcut." ifadelerini kullandı.

- "Arjantin'de Türkiye'ye yönelik ciddi ilgi var"

"Arjantin ciddi potansiyele sahip ve burada Türkiye'ye yönelik ciddi ilgi var. Özellikle son dönemde bu ilginin giderek arttığını görebiliyoruz." diyen Altay, Arjantin'den Türkiye'ye gelen turist sayısında 2018 yılında bir önceki yıla kıyasla yüzde 50'ye yakın bir artış görüldüğünü belirtti. Büyükelçi Altay, bunda, Türk Hava Yollarının (THY) İstanbul'dan Buenos Aires'e doğrudan seferlerinin önemli rol oynadığını vurguladı.

Arjantin'de Türk dizilerinin yoğun şekilde izlenmesini değerlendiren Altay, dizilerin Türk ve Türkiye imajının güçlendirilmesi açısından önemli rol oynadığının altını çizdi. Arjantinlilerin Türkiye'ye yönelik meraklarının bu dizilerle daha da arttığını anlatan Altay, "Benim şahsen hedefim, bu merakın önümüzdeki dönemde giderek daha da derinleşmesini sağlamak." şeklinde konuştu.

Altay, iki ülke arasındaki mesafelere rağmen benzerlikler olduğunu hatırlatarak, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Hem Arjantin hem de Türkiye kendi bölgelerinde gerçekten çok önemli ülkeler. Bölgesel güçler. Dolayısıyla birçok açıdan benzerliklerimiz var. Geçen yıl karşı karşıya kaldığımız ekonomik zorluklarda bile bir benzerlik mevcut. Dolayısıyla ilişkilerimizi daha ileriye götürebilecek konular olduğu kesin. Ben de görev sürem boyunca bunun üzerine yoğunlaşmayı düşünüyorum."

- "Hedefimiz FETÖ'nün buradaki varlığına son vermek"

Büyükelçi Altay, Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ) ile mücadele çerçevesinde geçmiş yıllarda önemli girişimlerin olduğunu ve bazı sonuçlar da aldıklarını ifade ederek, "Mesela, FETÖ ile bağlantılı kurumlar logolarında artık Türk bayrağını kullanamıyorlar. Şimdi, Türk ifadesini kullanmalarının yasaklanmasını istiyoruz. Yani onların, Türk toplumunu temsil ediyormuş gibi görünmelerini engellemek için de girişimlerimiz sürüyor." dedi.

FETÖ'nün Arjantin'de hala kurumları olduğunun altını çizen Altay, "Onların burada, bir ilkokul, bir vakıf ve iki merkezleri var ancak biz Arjantin makamlarıyla görüşmelerimizde sürekli bunu gündeme getiriyoruz. Bu çevrelerin kesinlikle Türkiye'yi temsil edemeyeceklerini net şekilde ifade ediyoruz." şeklinde konuştu.

Altay, Arjantinli yetkilileri FETÖ konusunda uyardıklarını belirterek, şöyle devam etti:

"Arjantin makamlarına hep söylüyoruz, 'Bunlar burada ne yapıyorlar, amaçları nedir?' diye kendinize sorun. Bunların gerçek yüzlerinin ne olduğu giriştikleri kanlı darbe girişimi sonrası Türkiye'de ortaya çıktı. Arjantinli muhataplarımıza bunları hep anlatıyoruz ama bu kanlı örgütün nasıl çalıştığını, yöntemlerinin ne olduğunu da hepimiz biliyoruz. Birtakım çıkar ilişkileri sağlamak suretiyle yıllardır buradaki mevcudiyetlerini devam ettiriyorlar. Hedefimiz onların buradaki varlıklarına son vermek ve bunun için Arjantin makamları nezdindeki girişimlerimiz önümüzdeki dönemde de sürecek."

- "İki ülke arasındaki ekonomik ilişkiler geliştirilmeli"

Büyükelçi Altay, iki ülke arasındaki ilişkiden umutlu olduğunu ve beklentilerinin öncelikle ticari ve ekonomik alanlarda daha fazla iş birliği yapmak ve ticaret rakamlarını karşılıklı olarak daha yukarılara çekmek yönünde olduğunu dile getirdi.

Altay, ticareti geliştirmenin en önemli şartının iki ülkenin de birbirini daha iyi tanıması ve dolayısıyla gerçek potansiyellerini öğrenebilmeleri olduğunu kaydetti.

Sağlam ilişkiler oluşturmanın önemine değinen Altay, "İki ülkenin karşılıklı olarak yatırım yapması ve iki ülkeyi birbirine bağlayacak projeler üzerinde yoğunlaşmak oldukça önemli. Bunu başarabilirsek, ilişkilerin bir daha kolay kolay bozulması gündeme gelemez. Gelmemesi de lazım zaten." diye konuştu.

- Türkiye'den Arjantin'e tarihi ziyaretler

Altay, geçen yıl G20 Liderler Zirvesi çerçevesinde çok sayıda ikili görüşmeler gerçekleştirildiğini hatırlatarak, amacının buradan yola çıkarak başlamış olan süreci daha da ileri götürmek ve bu ilişkileri sağlamlaştırarak somut hale dönüştürmek olduğunu söyledi.

- "Projelerimizden biri Yunus Emre Enstitüsü açmak"

Altay, Türkiye'yi daha iyi anlatma ve ülkeye ilgiyi çekebilmenin kendilerinin öncelikli görevlerinden olduğunu anlatarak, bu amaçla ileride birçok kültürel faaliyetin düzenleneceğini söyledi.

Büyükelçi Altay, "Buradaki projelerimizden biri de önümüzdeki dönemde Buenos Aires'te Yunus Emre Enstitüsü (YEE) açmak olacak. Bu teklifimizi Arjantin makamları kabul ettiler. Şimdi, bütçe imkanları dahilinde hazırlıklara başlamayı öngörüyoruz. Bir an önce bunu hayata geçirebilirsek hem Türkiye'nin burada tanıtımı açısından hem de Türkçenin öğretilmesi açısından önemli mesafe katetmiş olacağız." diye konuştu.

İspanyolca "Türk" anlamına gelen "El Turco" şeklinde adlandırılan Osmanlı zamanında Arjantin'e göç eden kişiler hakkında Altay, "Bu kişiler arasından çıkmış siyasiler var bu ülkede. Bence bunlar bizim avantajımız. Bu kesimle ilişkilerimizi daha da güçlendirmemiz gerekli diye düşünüyorum." dedi.

Kaynak: