Türkiye ile Suudi Arabistan arasında dev anlaşma

Forum kapsamında iki ülke şirketleri arasında 16 farklı iş birliği anlaşması imzalandı. Ticaret Bakanı Bolat, "İlk 6 ay itibarıyla 3,4 milyar dolarlık dış ticaret hacmine ulaşmış durumdayız. Hedefimiz, karşılıklı ticareti kısa vadede 10 milyar dolar, uzun vadede ise 30 milyar dolar seviyesine çıkarmaktır." dedi.
Türkiye ile Suudi Arabistan arasında dev anlaşma

Suudi Arabistan Belediye, Kırsal İşler ve Konut Bakanı Majid Al-Hogail, gelecek dönemde daha fazla proje hayata geçireceklerini belirterek, "Özellikle müteahhitlik sektöründe konut geliştirme, altyapı inşası ve teknik mühendislik gibi alanlarda Türk iş dünyasından maksimum seviyede faydalanmak istiyoruz." dedi.

Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) genel merkezinde Ticaret Bakanı Ömer Bolat'ın katılımıyla Türkiye-Suudi Arabistan İş Forumu gerçekleştirildi.

Forumun açılışında konuşan Al-Hogail, iki ülke liderlerinin iradesi ve yetkililerin çalışması sayesinde Türkiye ile Suudi Arabistan arasında ekonomik ve ticari hacmin artarak devam ettiğini söyledi.

Gelecek dönemde hedeflere ulaşmak için beraber çaba göstereceklerini belirten Al-Hogail, Suudi Arabistan'da son yıllarda gerçekleştirilen projelere değindi.

Al-Hogail, "Önümüzdeki dönemde çok daha fazla konut ve altyapı projesi hayata geçireceğiz. Bu konuda Türkiye'den istifade etmek istiyoruz. Özellikle konut geliştirme konusunda, mühendislik alanında Türk iş adamlarından faydalanmak istiyoruz." diye konuştu.

Suudi Arabistan'ın sunduğu fırsatlara işaret eden Al-Hogail, yurt dışından gelen yatırımcıları teşvik eden kanunların çıkmasıyla sürecin kolaylaştığını ifade etti.

Al-Hogail, Suudi Arabistan'ın Vizyon 2030 projeksiyonuna değinirken, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Önümüzdeki dönemde özellikle müteahhitlik sektöründe konut geliştirme, altyapı inşası ve teknik mühendislik gibi alanlarda Türk iş dünyasından maksimum seviyede faydalanmak istiyoruz. Biz de Suudi Arabistan devlet yönetimi olarak, bunun için banka kredileri de dahil olmak üzere yatırımları destekleyen yeni kanunlarla birlikte çok ciddi fırsatlar sunuyoruz. Dolayısıyla Türk iş dünyası için de ülkemizde büyük bir iş potansiyeli söz konusu. Bu vizyonlar birlikte Türk yatırımcıları Suudi Arabistan'da görmekten ve iş insanlarınızı desteklemekten mutluluk duyacağız. İletişim köprülerini devam ettirerek önümüze çıkan her engeli aşabilir ve ilişkilerimizi güçlendirerek daha kuvvetli iş ortaklıklarına imza atabiliriz."

Suudi Bakan'dan Türk firmalarına davet

Majid Al-Hogail, insan ve doğaya dost yeni şehirler inşa etmek için yüksek teknolojiyi kullanarak hep birlikte dev projelere imza atabileceklerini ve birlikte kazanabileceklerini belirterek, Türk firmalarını 10-13 Eylül'de Riyad'da düzenlenecek CityScape Fuarı'na davet etti.

Al-Hogail, "Bu fuarda Türk iş dünyasına ayrıca özel bir alan ayırdık. Önümüzdeki hafta Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın gerçekleştireceği Suudi Arabistan ziyaretinin de ilişkilerimize güç katacağına inanıyoruz." dedi.

turkiye-suudi-arabistan-is-forumu-004.jpg

"Forumun somut katkılarını kısa sürede almak istiyoruz"

DEİK Başkanı Nail Olpak da iki ülke arasında son yıllarda yaşanan karşılıklı ziyaretlerden ve iş dünyası görüşmelerinden bahsederek, bugünkü forumdan da olumlu sonuçlar çıkacağını söyledi.

Son bir yıllık süreçte iki ülke arasında yaşanan olumlu gelişmeleri anlatan Olpak, geçen yıl 22-23 Haziran'da Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman'ın Türkiye'ye yaptığı ziyaret kapsamında Türk ve Suudi iş adamlarının bir araya geldiğini anımsattı.

Olpak, "Konuk bakanlar, toplantının başında yaptıkları konuşmada, 'Sizin talep ve problemlerinizin neler olduğunu biliyoruz. Bundan sonra o problemleri yaşamayacaksınız' diye ifade ettiler. Memnuniyetle ifade ediyoruz ki vizelerden gümrüğe kadar o problemleri bir daha yaşamadık." diye konuştu.

Planlı bir şekilde gitmenin sonuçlarını ticari ilişkilerde gördüklerini ifade eden Olpak, "Sadece karşılıklı ithalat, ihracat ve ikili ekonomik ilişkilerimizi konuşmuyoruz. Çok ciddi bir şekilde hem yatırım fırsatlarını hem de iki ülkenin vizyon projeleri çerçevesinde fırsatların olduğunu hatırlatıyoruz." dedi.

Olpak, üçüncü ülkelerdeki iş birliği fırsatlarından ve bu alanda Afrika'nın öne çıktığından bahsederek, "Bugünkü forumda; teknik müşavirlikten müteahhitliğe, akıllı şehirlerden kentsel dönüşüme kadar çok farklı alanlarda değerlendirmeler olacak. Hedefimiz, değerlendirmelerin kısa sürede somut çıktılarını almak." açıklamasında bulundu.

"İki ülkenin sunduğu çok fazla fırsat var"

Suudi Arabistan Ticaret Odaları Federasyonu Başkan Yardımcısı Fayiz Al-Harbi, iki ülke arasındaki güzel gelişmeler sayesinde sanayi ve turizmde önemli artışlar yaşandığını söyledi.

Karşılıklı ziyaretlerin olumlu etkisinin birçok sektörde görüldüğünü dile getiren Al-Harbi, "Hem Türkiye hem de Suudi Arabistan ekonomisi büyük fırsatlara sahip. Gidilecek çok yol var. İki ülke ekonomisinin sunduğu çok fazla fırsat var. Bu fırsatları değerlendirmeliyiz." şeklinde konuştu.

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Türkiye ile Suudi Arabistan arasındaki dış ticaret hacminin bu yılın ilk yarısında 3,4 milyar dolara ulaştığını belirterek, "Hedefimiz, karşılıklı ticareti kısa vadede 10 milyar dolar, uzun vadede ise 30 milyar dolar seviyesine çıkarmaktır." dedi.

Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Genel Merkezi'nde düzenlenen Türkiye-Suudi Arabistan İş Forumu'nda konuşan Bolat, iki ülke arasındaki ekonomik ve ticari ilişkilerin devlet başkanlarının gösterdiği istikamette her geçen gün güçlenerek geliştiğini söyledi.

Bolat, "Nitekim 2022'de 6,5 milyar dolar olarak gerçekleşen ticaret hacmimizin gerçek potansiyeli yansıtması ve daha da bütünleşmiş bir ekonomik ve ticari ilişkiye dönmesi konusunda 2023'te artan bir ivmeyle devam etmektedir. İlk 6 ay itibarıyla 3,4 milyar dolarlık dış ticaret hacmine ulaşmış durumdayız. Hedefimiz, karşılıklı ticareti kısa vadede 10 milyar, uzun vadede ise 30 milyar dolar seviyesine çıkarmaktır." diye konuştu.

İki ülkenin Avrupa, Asya ve Afrika kıtalarının kavşağında çok stratejik bir konumda bulunduğunu dile getiren Bolat, Türkiye ve Suudi Arabistan'ın güçlü altyapıları, dünyaya entegre ekonomileri, rekabetçi piyasaları ve girişimci ruhuna sahip iş dünyası sayesinde ticaret ve yatırımda güçlü potansiyelinin bulunduğunu anlattı.

Bolat, ihracatçıların birçok ürün ve sektörde Suudi Arabistan'ın güvenilir iş ortakları konumuna geldiğini kaydederek, müteahhitlerin de bu ülkede 25 milyar doları aşkın değere sahip proje ortaya koyduğunu söyledi.

turkiye-suudi-arabistan-is-forumu.jpg

"Serbest ticaret anlaşmasında bir an önce müzakerelere başlamayı ümit ediyoruz"

Bakan Bolat, iki ülke arasındaki fırsatlara işaret ederek, "Artık önceliklerimizden ilki, ticaretimizin kapsamını ve ürün çeşitliliğini artırmaktır. Stratejik ortak olan Türkiye ile Suudi Arabistan'ın karar alıcıları olarak bizlere de düşen görev de iki ülke arasında bulunan ve olabilecek sorunları kaldırmak ve çözmektir. Bu konuda iki taraf hükümetleri olarak var gücümüzle çalışmaya devam edeceğiz." açıklamasında bulundu.

İkili ilişkilere ivme kazandıracak en önemli araçlardan birisi olarak gördükleri serbest ticaret anlaşmasının tesisinin öne çıktığını dile getiren Bolat, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Suudi Arabistan'ın da üyesi olduğu Körfez İşbirliği Teşkilatı ile ülkemiz arasında bir serbest ticaret anlaşması imzalanması için istikşafi görüşmelere mayıs ayında iki taraf olarak başladık. En kısa sürede müzakerelere başlamayı, bu süreci başarıyla nihayete erdirmeyi ve serbest ticaret anlaşmasını her iki ülkenin iş insanlarının istifadesine sunmayı ümit ediyoruz. Diğer bir konu da karşılıklı yatırımlar. Yasal çerçeve olarak gerek yatırımların karşılıklı korunması ve teşviki anlaşması gerekse de çifte vergilendirmeyi önleme anlaşması ile karşılıklı yatırımlar için güçlü bir altyapıya sahibiz."

"Bugün 1.400'den fazla Suudi şirket Türkiye'de iş yapmaktadır"

Ticaret Bakanı Bolat, Suudi Arabistan'ın 2002 yılından bugüne Türkiye'deki yatırımlarının 2 milyar doları aştığını belirterek, bugün 1.400'den fazla Suudi Arabistan firmasının ülkede yatırım fırsatlarını değerlendirdiğini ve iş yaptığını söyledi.

Bolat, "Önümüzdeki dönemde de kapsamlı ve her yatırım özelinde kolaylıklar arz eden yatırım teşvik programlarımız ile inanıyoruz ki kısa sürede karşılıklı yatırımlarımız çok daha yüksek seviyelere çıkacaktır." diye konuştu.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın gelecek günlerde yapacağı Suudi Arabistan ziyaretine değinen Bolat, bu ziyaretin yatırım ve ticari ilişkilerin seyri açısından tarihi bir önem ihtiva ettiğini bildirdi.

turkiye-suudi-arabistan-is-forumu-005.jpg

"Müteahhitlerimiz Suudi Arabistan'da proje üstlenmeye hazırdır"

Bakan Bolat, iki ülke arasında önde gelen sektörlerden birisinin müteahhitlik olduğunu belirterek, Suudi Arabistan Belediye, Kırsal İşler ve Konut Bakanı Majid Al-Hogail ile dün Ankara'da çok sayıda görüşme yaptıklarından bahsetti.

Türk müteahhitlik sektörünün gücüne ilişkin bilgiler paylaşan Bolat, "Hız, hizmet, kaliteli performans ve uluslararası projelerle kalitesini ispatlayan müteahhitlik firmalarımız, Suudi Arabistan'ın özellikle 2030 Vizyon Projeleri arasında yer alan Noam, Diriyah Gate, Qiddiya, Amalla ve Kızıldeniz başta olmak üzere birçok projede yer almayı arzu etmektedirler ve bu konuda iş birliğine ve ortaklığa hazırdır." açıklamasında bulundu.

Bolat, son teknolojik gelişmeler, yenilikçi yaklaşımlar ve akıllı şehirler konusunda sahip oldukları yetkinliklerden bahsederek, Suudi Arabistan'daki bu alandaki fırsatları taklip ettiklerini, akıllı şehirler konusunda sahip oldukları bilgi ve tecrübeyi paylaşmaktan büyük mutluluk duyacaklarını anlattı.

Konuk bakanın bu yıl Riyad'da 10-13 Eylül'de düzenlenecek "Cityscape Riyad-Gayrimenkul ve İnşaat Fuarı"na Türk firmalarını özellikle davet ettiğini dile getiren Bolat, "Onları güçlü bir şekilde görmek istiyoruz' dediler. 'Türkiye'ye özel fuar alanı tahsis ederek en güzel projelerini sergilemeleri için fırsat tanıyoruz' diyerek davette bulundular. Ben de Türk firmalarına burada yerlerini almaya davet ediyorum." açıklamasında bulundu.

"Türk firmalarına pozitif yaklaşım olduğu belirtildi"

Ticaret Bakanı Bolat, Suudi Arabistan Belediye, Kırsal İşler ve Konut Bakanı Al-Hogail'in Türk firmalarına, Suudi Arabistan'daki kayıt süreçlerinde ve alabilecekleri işlere yönelik sınıflandırma prosedürlerinde pozitif yaklaşım gösterdiklerini belirttiğini aktardı.

Konuk Bakan Al-Hogail'e pozitif yaklaşımları nedeniyle teşekkür eden Bolat, şu ifadeleri kullandı:

"Türk firmalara güven duyduklarını ve firmalarımızı desteklediklerini belirttiler. Gördüğünüz gibi, Türkiye ile Suudi Arabistan arasındaki ekonomik iş birliğini geliştirebileceğimiz birçok alan bulunmaktadır. Bütün bu alanları tüm boyutları ile değerlendirdik. Burada en önemli husus, işi yapacak olan Türk ve Suudi Arabistanlı iş dünyasının iletişiminin güçlendirilmesi, bir araya gelmesi ve yeni iş birliği fırsatlarının somut bağlantılara dönüştürülmesidir. Bu noktada her iki taraf arasında çok güçlü bir siyasi irade ve hükümet yetkilileri arasında ikili ilişkileri geliştirmek ve kolaylaştırmak için azami gayret ve çalışma bulunmaktadır."

turkiye-suudi-arabistan-is-forumu-006.jpg

Şirketler arasında 16 iş birliği anlaşması

Açılış konuşmalarının ardından Ticaret Bakanı Ömer Bolat ile Suudi Arabistan Belediye, Kırsal İşler ve Konut Bakanı Majid Al-Hogail huzurunda iki ülke şirketleri arasında iş birliği anlaşması imzalandı.

Bu arada, iki ülke arasındaki ticaret hacmine katkı sağlayacak anlaşmaların daha çok sanayi ve gayrimenkul alanında olduğu görüldü.

Etiketler :