Turkiye od 2016. uhapsila više od 38.000 krijumčara migranata

Generalni direktorat za upravljanje migracijama te zemlje saopštio je da je pritvor određen za oko 9.200 krijumčara
Turkiye od 2016. uhapsila više od 38.000 krijumčara migranata

Turkiye je uhapsila ukupno 38.117 krijumčara migranata od 2016. godine, saopštio je u srijedu Generalni direktorat za upravljanje migracijama te zemlje, prenosi Anadolu Agency (AA).

Prema podacima Direktorata, pritvor je određen za oko 9.200 krijumčara.

Ističući da se borba protiv neregularnih migracija nastavlja neprekidno, ova institucija navodi da krijumčari migranata podliježu raznim sankcijama, kako sudskim tako i administrativnim.

"Broj uhvaćenih krijumčara migranata u 2022. godini porastao je za 53 posto u odnosu na isti period prošle godine", navodi se u saopštenju.

Turkite je ključna tranzitna tačka za neregularne migrante koji žele da pređu u Evropu i započnu nove živote, posebno one koji bježe od rata i progona.

"Turkiye nastavlja primati najveći broj izbjeglica u svijetu, jer je broj ljudi prisilno raseljenih širom svijeta zbog sukoba, nasilja i progona dostigao rekordne nivoe", navodi agencija UN-a za izbjeglice UNHCR.

U toj zemlji trenutno je 3,6 miliona registrovanih sirijskih izbjeglica zajedno sa oko 320.000 osoba drugih nacionalnosti, dodaje se u saopštenju.