Türkiye sanayi üretiminde rekor kırdı

Ağustosta sanayi üretimi yıllık yüzde 10,4; perakende satış hacmi yüzde 5,8 artarken sektörel ciro endeksi ise yıllık yüzde 23,5 yükseldi. Ocak 2018'den bu yana en yüksek performansı yakalayan Türkiye, OECD ülkeleri arasında birinci, dünyada ise ikinci oldu.
Türkiye sanayi üretiminde rekor kırdı

Sanayi üretim endeksi, Kovid-19 salgın sürecinde normalleşme sonrası artışını sürdürerek, ağustosta aylık bazda yüzde 4,4, yıllık yüzde 10,4 yükseldi. Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, ağustos ayına ilişkin sanayi üretim endeksi sonuçlarını değerlendirdi. Sanayi üretimindeki yükselişe dikkati çeken Varank, "Ağustosta sanayi üretimi yıllık yüzde 10,4 artarak, Ocak 2018'den bu yana en yüksek performansı yakaladı. Sanayide en hızlı toparlanan ülkelerden birisiyiz. İmalat sanayinde siparişler, yatırım, üretim ve ihracat artıyor. Canlanma 3'üncü çeyrekte istihdama ve büyümeye de yansıyacak." değerlendirmesinde bulundu. Bakan Varank, paylaşımında ülkelere göre sanayi üretiminin aylık ve yıllık değişim oranlarının yer aldığı infografiğe de yer verdi. Buna göre, Türkiye ağustos itibarıyla sanayi üretimindeki yıllık yüzde 10,4, aylık yüzde 3,4'lük artışla ABD'den Çin'e, Almanya'dan Fransa'ya, İngiltere'den Rusya'ya kadar birçok ülkeyi geride bıraktı.

“MİLLİ EKONOMİYİ RAYLARINA OTURTUYORUZ”

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, sanayi üretim rakamlarını sosyal medya hesabı Twitter'dan değerlendirdi. Bakan Albayrak şu ifadeleri kullandı: OECD'de 1, dünyada 2'nciyiz! Ağustosta sanayi üretimi yıllık %10,4; perakende satış hacmi %5,8 artarken sektörel ciro endeksi ise yıllık %23,5 yükseldi. İhracat treninin başına üretim lokomotifini getirerek istikrar ve verimlilik vagonlarını milli ekonomi raylarına oturtuyoruz.

KONYALI İHRACATÇILAR PANDEMİNİN KAYIPLARINI TELAFİ ETTİ

Konya Sanayi Odası ve Organize Sanayi Bölgeleri Üst Kuruluşu (OSBÜK) Başkanı Memiş Kütükcü, Konya’nın pandeminin ilk aylarında ihracatta yaşadığı kayıpları telafi ettiğini, ihracatını bu yılın ilk 9 ayında geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre yüzde 2.4 artırmayı başardığını söyledi. Pandeminin ilk aylarında, özellikle Nisan ve Mayıs aylarında üretim üzerinde ciddi bir stres oluştuğunu, ancak alınan tedbirlerle birlikte bu stresin yönetilebilir bir hale geldiğini ifade eden Kütükcü, “Tüm ülke genelinde olduğu gibi, Konya’mızda da Mart ayında başlayan pandeminin ilk dönemlerinde sanayi üretiminde ve ihracatta bir miktar kayıplar yaşamıştık. Ancak bugün özellikle ihracat noktasında, Türkiye ortalamasından çok daha iyi bir performans gösterdik. Öyle ki, bu yılın ilk 9 ayında, yani Ocak-Eylül döneminde ülkemizin ihracatında yüzde 10 civarında düşüş yaşanırken, Konyalı ihracatçılarımız aynı dönemde yüzde 2.4 ihracat artışı yakalamayı başardı. Böylece ilk 9 ayda 1 milyar 529 milyon 519 bin dolar ihracat yaptık. İnşallah yılsonunda 2 milyar doları aşmış olacağız” şeklinde konuştu.

turkiye-sanayi-uretiminde-rekor-kirdi-2.jpg

KONYA İKİ BASAMAK BİRDEN YÜKSELDİ

Kütükcü, Konya’nın geçtiğimiz ay 203 milyon dolarla tüm zamanların aylık ihracat rekorunu kırdığını ifade ederek, geçtiğimiz yılın Eylül ayında Türkiye ihracat sıralamasında 12. sırada yer alan Konya’nın bu yılın Eylül ayında 10. sıraya yükseldiğini vurguladı. Kütükcü, sektörlerin ihracatı ile ilgili ise şu bilgileri verdi: “İhracatımızda ilk üç sektörü makine ve aksamları, otomotiv endüstrisi ile hububat, bakliyat, yağlı tohumlar ve mamulleri sektörleri oluşturuyor. Ayrıca Eylül ayında, ihracatımızın 4. sırasında Savunma ve Havacılık Sanayi yer aldı.”

SAVUNMA VE HAVACILIK SANAYİİ’NDE KONYA 4. SIRAYA YÜKSELDİ

Savunma ve Havacılık Sanayi sektörünün Eylül ayında yüzde 176 ihracat artışı ile yeni bir rekor kırdığını ifade eden Kütükcü, “Böylece Konya, Türkiye’nin savunma sanayinde en fazla ihracat gerçekleştiren 4. şehri haline geldi. İnşallah hem Aselsan Konya Silah Sistemleri Fabrikamızın faaliyete geçmesi ile hem de bu fabrikamızın da içerisinde bulunduğu Konya Teknoloji Endüstri Bölgemizde yeni yatırımların hayata geçmesi ile Konya, savunma ve havacılık sanayinde iddiasını ve gücünü daha da artıracak” diye konuştu.

KONYA OSB’DE YENİ YATIRIMLAR YÜKSELİYOR

Konya Organize Sanayi Bölgesi’nde yaşanan gelişmelerle ilgili de bilgiler veren Başkan Kütükcü, bölgenin 5. Kısım Genişleme Alanında sanayicilere 143 yeni sanayi parseli tahsis ederek bölgedeki tahsis sürecini tamamladıklarını hatırlattı. Kütükcü, tahsis edilen parsellerde yeni yatırımların yükselmeye başladığının altını çizerek, “Bu yatırımlarla birlikte şehrimizin sanayi üretim gücü ve ihracat kapasitesi artmaya devam edecek. Ayrıca pandemiye rağmen yükselen bu yatırımlar şehrimizin istihdamına da çok büyük katkılar sunacak” dedi.

SEYFULLAH KOYUNCU / YENİ HABER GAZETESİ