Türkiye tarihinin ilk gangsteri: Konya Ereğlili Necdet Elmas

Türkiye'nin ilk gangsteri Necdet Elmas, soygun için gittiği bankada para yatırmak için bekleyen adama söylediği "Bu bir soygundur" cümlesi ile bundan 61 yıl önce efsane oldu.
Türkiye tarihinin ilk gangsteri: Konya Ereğlili Necdet Elmas

18 Ağustos 1961’de, Hollywood filmlerinde görmeye alışık olduğumuz bir sahne yaşandı İstanbul'da. Necdet Elmas, elinde silahla bir banka şubesine girdi ve "Bu bir soygundur" dedi. Türkiye'nin ilk gangsteri işte o gün bir efsane oldu. Necdet Elmas, 1960’lı yıllarda banka soygunları ile gündeme gelmiş Türk gangster olarak ün saldı. Bazı gazeteler Necdet Elmas’ı Türkiye’nin ilk gangsteri olarak kabul etti. Yoksul bir ailenin çocuğu olarak Konya’da doğan Necdet Elmas 12 yaşında evden kaçtı. Çeşitli işlere girerek para kazanmaya çalıştı. İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi'ni ikinci sınıfta bıraktı. Bir süre memurluk yaptı, yedi yaşındaki çocuğunu kanser nedeniyle kaybettikten sonra yasadışı işlere yöneldi.

necdet-elmas-1.jpg

İLK OLARAK CHEVROLET MARKA BİR ARABA ÇALDI

Necdet Elmas ilk olarak Chevrolet marka bir araba çaldı. Yakalandıktan sonra 11 yıl hapis cezasına çarptırıldı. Bir süre sonra hapishaneden kaçtı ancak polisle girdiği çatışmada tekrar yakalandı. Sultanahmet Cezaevi’ne gönderildikten sonra, kalp rahatsızlığı gerekçesi ile hastaneye sevk edildi. Hastane dönüşü askerleri ikna ederek Emirgan’a rakı içmeye götürdü. Askerler rakı içerken o tuvalete gitmek için izin aldı ve firar etti.

BUĞDAY BANKASINI SOYDU

7 Temmuz 1961’de ilk olarak Çemberlitaş’taki Buğday Bankasını soydu. Eğitimli kişiliği, kullandığı dil, giyim ve kuşamı ile bir anda basın ve halktan büyük ilgi gördü. Yassıada yargılama sonuçlarının açıklanmasının beklendiği günlerde halkın en çok takip ettiği kişi Necdet Elmas’tı. ‘The Gangbuster of İstanbul’ imzasıyla gazetelere mektuplar gönderen, kendisini yakalayamayan polisleri eleştiren ve yeni soygun planlarını anlatan Necdet Elmas 18 Ağustos 1961’de Chevrolet arabası ve elinde Sten marka tabancası ile polis merkezine otuz metre mesafedeki İş Bankası Kazlıçeşme Şubesi’nden 165 bin 850 lira çaldı.

necdet-elmas-1.png

HALK ARASINDA TAKLİTLERİ ÇIKTI

Halk arasında taklitleri çıkan ve şöhreti tüm Türkiye’ye yayılan Necdet Elmas o dönemin darbe hükümeti tarafından sıkı takibe alındı. Asker ve polislerden oluşan ekipler günlerce Necdet Elmas’ı aradılar. Cumhuriyet Gazetesi İstanbul Emniyeti’ne yardımcı olmak amacıyla özel bir araştırma birimi kurup başına gangsterlik olaylarını ABD’de uzun süre araştırmış bir eski bir polis şefini getirdi. 700 kişilik polis ve askeri güvenlik birimi ile birlikte Cumhuriyet Gazetesi’nin kurdurduğu özel ekibin de peşine düştüğü Necdet Elmas ilk soygundan 12 gün sonra ev sahibi olan arkadaşının ihbarı ile 30 Ağustos 1961‘de Darıca ’da yakalandı.

necdet-elmas-2.jpg

‘SUÇ BİR KİR, CEZA İSE BİR BANYODUR’

Filmlere konu olan Necdet Elmas'ın mahkemeye yazdığı yazı: “Duruşmalar sırasında mahkemenizi incitecek bir şey söyledimse bunu haleti ruhiyeme atfetmenizi rica ederim. Suçta bir kasıt aranırsa benim bu suçta bir kastım yok. Suç bir kir, ceza ise bir banyodur. Ben bu banyoda yıkanacağım. Banyonun dozu fazla kaçırılırsa bu banyo fayda değil zarar tevlit eder. İleride bir kitap yazıp durumu efkarı umumiye arz edeceğim. Müdafalar tali derecede kalır. Esas müdafanın vicdanlarınızda yapılmasını istiyorum. Adalet önünde boynum kıldan incedir.”

necdet-elmas-3.jpg

20 YIL HAPİS CEZASINA ÇARPTIRILDI

Tutuklanmadan önce tıraş olmak için izin alan Necdet Elmas düzenlediği basın toplantısında halktan ve polislerden özür diledi. Gözaltında olduğu zamanlarda İstanbul Emniyeti'ni arayan çok sayıda kadın Necdet Elmas'ın dövülmemesini istediler. 20 yıl hapis cezasına çarptırıldı. Cezaevinde Nur Cemaati öğrencileri ile tanıştı. Risale-i Nur kitapları okuyarak İslami bir hayat tarzı benimsedi. Kısa zaman içerisinde büyük değişime uğradı. Hapishanede arabuluculuk yapan, restorasyon işlerinde görev alan ve kütüphane kurduran Necdet Elmas sevilen ve güvenilen biri haline geldi. İyi halden dolayı kendisine yedi günlük çarşı izni verildi. İzinde basının yine büyük ilgisi ile karşılaşan Necdet Elmas 1974 affıyla serbest bırakıldı. Beşiktaş Belediyesi’nin kendisine tahsis ettiği büfede işletmecilik yaptı. Bir gün gittiği otelde kapıdaki görevlinin kendisini içeriye almamasına oldukça içerleyen Necdet Elmas, 'Eski Necdet olsaydım suratının orta yerine indirirdim ama eski Necdet değilim. Tövbeliyim' diyerek İstanbul'dan taşınmaya karar vererek doğduğu Konya'nın Ereğli ilçesine döndü. Necdet Elmas, 15 Ocak 2017'de Antalya'da öldü.

necdet-elmas-4.jpg

ERDİNÇ, NECDET ELMAS’IN HAYATINI KALEME ALDI

2014'te F. Cengiz Erdinç, 'Gangster - İstanbul'da 12 Gün' adlı bir kitap yazarak Necdet Elmas'ın hayatını kaleme aldı. Ayrıca 2017 yapımı 'Cingöz Recai' adlı filmin Necdet Elmas'ın hayatını konu edindiği yönünde haberler çıkmıştı. Çıkan haberler ilgili yapılan açıklamada şunlar ifade edildi: “Kenan İmirzalioğlu ile Meryem Uzerli'nin başrollerini paylaştığı filmdeki karakterin Necdet Elmas ile ilgisi yoktur. 'Cingöz Recai', Peyami Safa'nın 1925'te yayımlanan romanıdır. Roman kahramanı 'Cingöz Recai' ile Necdet Elmas'ın tek benzerliği iyi giyimli hırsız olmalarıdır.”

necdet-elmas-5.jpg