Turkiye: U Istanbulu počeo Tursko-afrički medijski samit

Dvodnevni samit organizovala je Direkcija za komunikacije Turkiye
Turkiye: U Istanbulu počeo Tursko-afrički medijski samit

U Istanbulu u Republici Turkiye u srijedu je počeo dvodnevni samit povodom obilježavanja Dana Afrike, javlja Anadolu Agency (AA).

Šef Direkcije za komunikacije predsjednika Turkiye Fahrettin Altun u uvodnom govoru na Tursko-afričkom medijskom samitu, rekao je da se nada da će samit učvrstiti prijateljstvo, omogućiti bolje upoznavanje i stvaranje novih mogućnosti saradnje u području medija.

Dodajući da su odnosi Turkiye i Afrike dobili na zamahu u posljednjih 20 godina, kazao je da se interes Turkiye za afrički kontinent zasniva na "jednakosti i obostranoj dobiti".

Podsjećajući da se Turkiye pridružila Afričkoj uniji kao posmatrač 2005. godine te učestvovala i organizovala mnoge samite, uključujući i posljednji Tursko-afrički partnerski samit u Istanbulu u decembru prošle godine, Altun je rekao:

"Interes Turkiye za Afriku je iskren, dugoročan i zasnovan na win-win principu."

Dodao je da je predsjednik Republike Turkiye Recep Tayyip Erdogan do sada boravio u 50 posjeta u 30 afričkih zemalja, što je pridonijelo jačanju bilateralnih odnosa.

"Sposobnost Turkiye da se vidi kao pravi partner afričkim državama, da izrazi ovu misao i pronađe odgovor na ta osjećanja naših afričkih prijatelja, direktno proizlazi iz odsustva kolonijalizma u našoj istoriji", naglasio je Altun.

Pohvalivši napore dopisnika AA koji izvještavaju iz Afrike, rekao je da je pokretanje TRT French kanala također "dobar napredak".

"Tako smo implementirali važan projekat da bi se glas Afrike čuo u svijetu i da bismo dostavili tačne informacije o Turkiye zemljama francuskog govornog područja", rekao je Altun.

Dodao je da vjeruju da ovim sredstvima mogu osigurati bolju promociju Afrike u Turkiye.

"Turkiye želi i snažnu saradnju sa svim afričkim zemljama u borbi protiv dezinformacija", naglasio je Altun.

Na samitu u organizaciji Direkcije za komunikacije Turkiye razgovaraće se o nizu tema, uključujući izazove nakon pandemije koronavirusa u novinarstvu, zatim o novinarstvu pod digitalnom opsadom i ženama u novinarstvu.

Među učesnicima je 80 predstavnika medija iz 45 afričkih zemalja, afričke diplomate, zvaničnici i članovi civilnog društva.