Türkiye ve ABD arasında SİHA gerilimi! ABD ne dedi, Türkiye ne cevap verdi?

İçişleri Bakanlığı'nı hedef alan bombalı saldırının ardından, Türkiye'nin Kuzey Irak ve Suriye'deki PKK hedeflerine karşı düzenlediği hava saldırıları esnasında ABD tarafından düşürülen Türk SİHA’sı ile ilgili açıklamalar sürüyor. Uluslararası ilişkiler uzmanı Kutlu, bu gelişmeyi dikkat çekici bir şekilde yorumladı.
Türkiye ve ABD arasında SİHA gerilimi! ABD ne dedi, Türkiye ne cevap verdi?

Ankara'da İçişleri Bakanlığı'nı hedef alan bombalı saldırının ardından, Türkiye'nin PKK'ya karşı başlattığı operasyonlar sürüyor. Bombalı saldırının ardından Kuzey Irak ve Suriye'deki PKK hedeflerine karşı hava saldırıları düzenlendi. Operasyonlar terör örgütü PKK/PYD ve YPG’ye ait çok sayıda sığınak, bina, araç, enerji nakil hattı, petrol kuyusu ve karargah vurulurken, çok sayıda teröristin etkisiz hale getirildiği öğrenildi.

“TERÖR ÖRGÜTÜ, ARI KOVANINA ÇOMAK SOKTU”

Terör örgütü PKK/YPG ve PYD’nin, Kuzey Suriye ve Kuzey Irak’taki boşluktan faydalanarak palazlandığını belirten Necmettin Erbakan Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Önder Kutlu, “Çok kritik ve önemli bir günde, İçişleri Bakanlığı ve Emniyet Genel Müdürlüğü gibi iki önemli güvenlik birimine yapılan saldırı aslında bu teröristlerin bir şekilde arı kovanına çomak soktuklarını gösterir. Bunu bilerek, isteyerek, tasarlayarak yaptıklarını gösteriyor. Çünkü aynı gün Türkiye Büyük Millet Meclisi açıldı, meclisimiz yeni yasama yılına başladı. O gün Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan meclise gelip Anayasa gündemiyle geleneksel konuşmasını yaptı. Tam da önemli bir günde, önemli olayların olduğu meclise birkaç yüz metre uzaklıkta intihar saldırısı yaparak teröristler bir meydan okuma yaptılar. Biz buradayız, ülkenizin kalbine bu tip saldırılar düzenleriz demeye çalıştılar” ifadelerini kullandı.

necmettin-erbakan-universitesi-siyasal-bilgiler-fakultesi-ogretim-uyesi-prof-dr-onder-kutlu.jpg

“MİT’İN SINIR DIŞI OPERASYON YETKİSİ ÇOK HAYATİ”

MİT’in sınır dışı operasyon düzenleme yetkisinin hayati olduğunu belirten Kutlu, “Uzun yıllardır Kuzey Suriye ve Kuzey Irak’la ilgili istihbari bilgi toplayan Türkiye Cumhuriyeti Devleti’miz bu riski gördü. Uluslararası hukuktan kaynaklanan meşru müdafaa hakkını kullanarak bu bölgeye bir operasyon düzenledi. Şimdilik havadan, SİHA’lar ve F-16’lar üzerinden bir operasyon yürütülüyor. Kara operasyonunun olup olmayacağını bilmiyoruz ama ben tahmin etmiyorum. Ama ülkemiz 10 yıl önce çok önemli bir karar aldı. Milli İstihbarat Teşkilatı’na yurt dışında operasyon yapma yetkisi verdi. Ülkemiz, bu kapsamda o bölgeden toplanan veriler ve bilgiler neticesinde tam da terör odaklarının merkezlerine, karargahlarına, mühimmat depolarına, enerji sağladıkları petrol istasyonlarına çok kritik, seçerek operasyon yapıyor. Bu operasyonlar tabi ki birileri tarafından rahatsızlıkla karşılanıyor. Her ne kadar ABD, Türkiye’nin kendini savunma hakkını kullandığını söylemiş olsa da birileri bundan rahatsız. Rahatsız olmaları da normal. Çünkü Türkiye, aslında ABD ve Batı’da birtakım ülkeler adına vekalet savaşı yürüten terör odaklarının tam da üzerine yürüdü” diye konuştu.

“ABD, BESLEMELERİNİN GAZINI ALDI”

ABD’nin, Türkiye’ye ait bir SİHA’yı düşürdüğünü hatırlatan Kutlu, “Bu saldırıyı biraz ABD’nin iç kamuoyundaki dengelerle ve ABD’nin bölgedeki beslemeleriyle, uzantılarıyla birlikte okumak gerekir. ABD’nin beslemeleri muhtemelen, ‘biz sizin kışkırtmanızla palazlandık, arkanıza sığındık, yüzlerce, binlerce tırla bize silah verdiniz ama biz bu silahları kullanamıyoruz. Türkiye’nin elindeki teknoloji ve imkanlar, biz daha bu silahları kullanamadan gecenin yarısı bizi buluyor ve vuruyor. Siz ne duruyorsunuz?’ diyerek muhtemelen ABD’yi kışkırttılar. ABD de başka bir ülkeden kalkan F-16 ile ki ben İsrail olduğunu düşünüyorum, SİHA’mızı vurdu. ABD aslında beslemelerinin gazını aldı” şeklinde konuştu.

turkiye-ve-abd-arasinda-siha-gerilimi-abd-ne-dedi-turkiye-ne-cevap-verdi.jpg

“RUSYA OPERASYONU DESTEKLİYOR”

Türkiye’nin düzenlediği operasyon ile ilgili olarak Rusya’nın tutumunu değerlendiren Kutlu, “Rusya’nın bir adım attığını görmüyoruz. Suriye’de en etkin ve etkili güç Rusya’dır. Rusya’nın, Suriye rejimini koruma adına hava savunma sistemleri ve diğer teknolojileriyle güçlü bir varlığı bulunuyor bölgede. Rusya’nın, Türkiye tarafından düzenlenen operasyonlara ses çıkarmadığını hatta zımni olarak onayladığını görüyoruz. Bu durum farklı bölgelerdeki dengelerle de alakalı elbette” dedi.

“TÜRKİYE ULUSLARARASI BOŞLUĞU İYİ KULLANDI”

Azerbaycan Ordusunun, Türk Silahlı Kuvvetleri’nin de desteğiyle Karabağ’daki terörist yapılanmalara yaptığı operasyona değinen Kutlu, “Azerbaycan, 3 sene önce temellerini attığı mücadeleyi tamamlama noktasına geldi. Karabağ’da Azerbaycan’ın tam hakimiyeti sağlandı. Azerbaycan, uluslararası dengelerdeki boşluklardan iyi yararlandı. Türkiye de aynı şekilde bu boşluktan faydalanarak, mademki Suriye’nin ve Irak’ın kuzeyinde bana saldırılar var, ben de meşru müdafaa hakkımı savunurum dedi” ifadelerini kullandı.

“TÜRKİYE GERİ ADIM ATMADI”

Türkiye’nin büyük bir kararlılıkla operasyonlarına devam ettiğini vurgulayan Kutlu, “Hatta SİHA’nın düşürülmesi, ABD’nin bir takım ayak sürümelerine rağmen Türkiye geri adım atmadı. SİHA’yı düşürerek ABD aslında Türkiye’ye bir mesaj verdi. Ama Türkiye geri adım atmayarak, ne olursa olsun ben operasyonlarıma devam ediyorum dedi. Dışişleri Bakanımız, “karşımıza YPG/PYD/PKK kim çıkarsa çıksın yok eder, meşru müdafaa hakkımızı kullanırız” dedi. Çok kritik bir zamanda çok kritik bir müdahaledir bu” diye konuştu.

“İÇİŞLERİNDE YAŞANAN KARGAŞA, ABD’Yİ DIŞARIYA EĞİLEMEZ HALE GETİRDİ”

ABD’nin şu anda kendi iç işleriyle uğraştığına değinen Kutlu, “ABD’nin en güçlü figürlerinden senatör, dış ilişkiler komisyonu başkanı mahkemede hesap veriyor, kefaletle serbest bırakıldı. Görevdeki bir başkanın oğluna üç tane suçlama yöneltildi, dava açıldı. Bir eski başkan mahkeme mahkeme dolaştırılıyor. Farklı eyaletlerde bir şekilde onunla ilgili bir hesaplaşma var. Yine geçtiğimiz hafta kongrede temsilciler meclisi başkanı görevden alındı. Yani ABD kendi iç işleriyle uğraşmaktan, dışarıya bir duruş sergileyebilecek durumda değil. Çünkü görevde demans hastası, bunak bir başkan var. ABD’de ciddi bir otorite boşluğu ve kargaşa var. ABD şu anda Ermenistan’a sahip çıkmamakla da eleştiriliyor. Azerbaycan’ın operasyonları öncesi Ermenistan’la ABD ortak tatbikat yapmıştı. Yani ABD bu tatbikatla aslında Azerbaycan’a bir mesaj vermişti. Ama Azerbaycan çok kısa bir sürede terör hedeflerini yok etti ve Karabağ’da barışı sağladı” dedi.

“TÜRKİYE HER ZAMANKİNDEN DAHA AVANTAJLI”

Türkiye’nin ciddi bir moral üstünlüğünün yanında askeri üstünlük de yakaladığını belirten Kutlu, “ABD şu anda Türkiye’yi karşısına alabilecek durumda değil. Türkiye’ye NATO’da ihtiyacı var. Öte yandan AB ülkeleri de düzensiz göç sorunu nedeniyle Türkiye’ye her zamankinden daha fazla ihtiyaç duyuyor. Türkiye sınırları biraz rahatlatsa milyonlarca insan Avrupa’ya gidecek. Bu durum Avrupa liderlerinde büyük bir travma oluşturuyor. Haliyle konjoktürel bakımdan Türkiye Suriye’de her zamankinden daha fazla hedefine yaklaşmış görünüyor. Elbette terörün kökünü kazımak kolay değil ama belini kırmak mümkün. Kararlı şekilde bu terörün üstüne gittikleri için hükümeti, Türk Silahlı Kuvvetlerini ve Milli İstihbarat Teşkilatımızı tebrik etmemiz gerekir” diye konuştu. •SEYFULLAH KOYUNCU

 Yazı İşleri Müdürü
Etiketler :