Türkiye ve Kazakistan’ın korona mücadelesi benzer

20 milyona yakın nüfusu olan Türkistan coğrafyasının kardeş ülkesi Kazakistan’da 2 bini aşkın vaka,20’yi aşkın ölüm ve 500’ü aşkın iyileşen kişi sayısı var.Kazakistan’ın Koronavirüs mücadelesi kapsamında aldığı dinî, ekonomik, hukukî ve sosyal tedbirler Türkiye’nin aldığı tedbirler ile benzerlik gösteriyor.
Türkiye ve Kazakistan’ın korona mücadelesi benzer

20 milyona yakın nüfusu olan Türkistan coğrafyasının kardeş ülkesi Kazakistan’da 2 bini aşkın vaka,20’yi aşkın ölüm ve 500’ü aşkın iyileşen kişi sayısı var.Kazakistan’ın Koronavirüs mücadelesi kapsamında aldığı dinî, ekonomik, hukukî ve sosyal tedbirler Türkiye’nin aldığı tedbirler ile benzerlik gösteriyor. Kazakistan’ın Kurucu Cumhurbaşkanı Nur-Sultan Nazarbayev’in inisiyatifi ile başlatılan “Biz Beraberiz” yardım kampanyası çerçevesinde Türk parasıyla 813 milyon 40 bini aşkın para toplandığını ifade eden Akın, “Kazakistan genelinde ihtiyaç sahibi ailelere bir kerelik olmak üzere 117 dolar yardım ulaştırılmaktadır” dedi.

turkiye-kazakistan-1.jpg

Diğer ülkelerde olduğu gibi Kazakistan’da da Korona virüs mücadelesi devam ediyor. Nur-Sultan Din Müşaviri Galip Akın, Kazakistan’da dinî, sosyal, ekonomik anlamda alınan önlemler hakkında bilgiler verdi. Alınan önlemlerinTürkiye ile benzerlik göstermesi ise dikkat çekiyor. Korona virüs mücadelesi kapsamında Kazakistan’da 16 Mart tarihi itibari ile olağanüstü hal ilan edildiğini kaydeden Akın,”16 Nisan tarihinden 22 Mayıs’a kadar ülkedeki bütün eğitim kurumları uzaktan eğitim sistemine geçmiştir.19 Mart itibari ile ülkeye giriş çıkış yasaklandı ve aynı tarihler arasında uçuşlar iptal edildi” ifadelerini kullandı.

turkiye-kazakistan-3.jpg

‘FAALİYETLER DURDURULDU’

Nur-Sultan ve Almatı’daki kurum ve kuruluşların faaliyetlerinin geçici olarak durdurulduğunun bilgisini veren Akın, ”27 Mart Cuma günü Olağanüstü Rejimin Sağlanmasından Sorumlu Devlet Komisyonun onlinetoplantısı Başbakan AskarMamin başkanlığında yapılmıştır. Ülkedeki sıhhî-epidemiyolojik durum hakkında Sağlık Bakanı YeljanBirtanov, Nur-Sultan ve Almatı’daki durum hakkında Şehir Valileri Altay Kulginov ve BakıtjanSagintayev raporlarını sunmuşlardır. Devlet Komisyonu, Koronavirüsenfeksiyonunun yayılmasının önlenmesini teminen 30 Mart itibarıyla Nur-Sultan ve Almatı’da merkezi devlet organları, akimatlar (valilikler), kolluk kuvvetleri, sağlık kuruluşları, medya, gıda marketleri, eczaneler ve yaşam destek kuruluşları hariç, mülkiyet biçimlerinden bağımsız olarak tüm işletme ve kuruluşların faaliyetlerinin geçici olarak durdurulmasına ilişkin kararı onaylamıştır” şeklinde konuştu.

turkiye-kazakistan-4.jpg

‘GEREKEN YARDIMLAR YAPILIYOR’

Kazakistan’da ihtiyaç sahiplerine gereken yardımların yapıldığını vurgulayan Akın, “Kazakistan makamları tarafından 30 Mart-1 Mayısarasında, Nur-Sultan şehrinde koronavirüs salgınına yönelik karantina tedbirlerinin yoğunlaştırılmasına, bu çerçevede sokağa çıkma kısıtlamaları getirilmesine karar verilmiştir.İhtiyaç sahibi ailelere, geçici olarak çalışmayıp maaş almayan ve ticaret yapamayan Devlet bütçesinden kişi başı yaklaşık 100 dolar verilmektedir.Nur-Sultan ve Almatı şehirlerinin sakinlerine elektrik, su, gaz ve ısıtma faturalarının ödenmesi için yaklaşık 50 dolaryani Türk parasıyla toplamda 270 milyon civarında yardım verilmesi görüşülmektedir.Kazakistan Cumhuriyeti Kurucu Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev’in insiyatifi ile başlatılan “Biz Beraberiz” yardım kampanyası çerçevesinde Türk parasıyla 813 milyon 40 bini aşkın para toplanmış olup, Kazakistan genelinde ihtiyaç sahibi ailelere bir kerelik olmak üzere 117 dolaryardım ulaştırılmaktadır” ifadelerine yer verdi.

galip-akin.jpg

DİNÎ ALANDA ALINAN TEDBİRLER

Son olarak Kazakistan’da dinî yönden alınan tedbirlere değinen Akın, “Kazakistan genelinde camilerde17 Mart tarihi itibari ile yeni bir talimat verilinceye kadar Cuma namazlarının toplu olarak cemaatle kılınmaması kararı alınmıştır.17 Mart tarihi itibari ile yeni bir talimat verilinceye kadar beş vakit namazın cemaatle toplu olarak kılınmaması kararlaştırılmıştır.Beş vakitte ezanlar düzenli bir şekilde okunmaya devam ediyor.Ramazan ayında toplu iftar programları düzenlenmeyecektir. Lokanta vb. iftar menüsüne sipariş vererek oruçlu olan vatandaşlara ulaştırmak, iftar için harcanacak olan miktarı oruçlu vatandaşlara parayla vermek veya ihtiyaç sahibi ailelere erzak dağıtmak suretiyle iftar yaptırılıyor.Ramazan ayında camilerde cemaatle teravih namazı kılınmıyor” diyerek sözlerini tamamladı.

SÜMEYRA KENESARI / YENİ HABER GAZETESİ

turkiye-kazakistan-5.jpg

turkiye-kazakistan-2.jpg

turkiye-kazakistan-6.jpg