'Türkiye, yarın için umut dolu'
Girişimci İş Adamları Vakfı Konya Şubesinin Mutad toplantılarında bu haftaki konuğu Konya Sanayi Odası Başkanı Kütükcü oldu. Kütük, son dönemdeki ekonomik gelişmeleri ve Konya ekonomisini anlattı.
Girişimci İş Adamları Vakfı Konya Şubesinin Mutad toplantılarında bu haftaki konuğu Konya Sanayi Odası Başkanı Memiş Kütükcü oldu. Konuşmalarına 15 Temmuz üzerinden birlik ve beraberlikten başlayan Kütük, son dönemdeki ekonomik gelişmeleri ve Konya ekonomisini anlattı.
Girişimci İş Adamları Vakfı, genç girişimciler için her hafta bir iş adamını davet ediyor. Programın bu haftaki konuğu ise Sanayi Odası Başkanı Memiş Kütükcü oldu. Kütükcü, genç girişimcilere kendi hayat tecrübelerinden de bahsederek ekonomi ve ticaret üzerine konuşma yaptı.
“BİRLİK VE BERABERLİKTE RAHMET VARDIR”
Programın açılış konuşmasını Girişimci İş Adamları Vakfı Konya Şube Başkanı Vehbi Demirci yaptı. Demirci, Programın amacının Konya işi adamları işe Konya büyüklerini tanıştırmak olduğunu, bu sayede sorunlar var ise karşılıklı çözümlemek olduğunu söyledi. Konuşmasında 15 Temmuz vurgusunu sıkça yapan Memiş Kütükcü birlik ve beraberliğin önemine değindi. “Birlik ve beraberlikte rahmet vardır” diyen Kütükcü; “Hepimiz ortak bir sorumluluğu paylaşıyoruz. Sorumluluğumuz ortak, görev alanlarımız farklı. Her birimiz başkasından beklersek ilerleyemeyiz. Ne iş yapıyorsak yapalım bu sorumlulukla hareket edersek eğer Allah’ın yardımı da bizimle olur. Birlik ve beraberlikte rahmet vardır. Bunun ne demek olduğunu 15 Temmuz’da gördük ve hissettik. Artık ne Türkiye eski Türkiye, ne Türk Milleti eski Türk Milleti. Her dönemin farklı koşulları ve misyonu var. Türkiye başka bir problemlerle de boğuşuyordu. Sağ sol çatışmalarında, enerjisi sömürülen başka hiç bir şeye takati kalmayan bir ülke haline gelmiştik. Şimdi baktığımızda bunların hepsi projeymiş. Şimdi de başımıza PKK illetini sardılar. Başka bir işe yönelmememiz için tüm enerjimizi oraya harcatıyorlar. Türkiye tam bu dertten kurtulmak için adımlar atınca başka failleri başımıza sarıyorlar. Bu mücadele dün vardı, bugün de var, yarın da olacak. Kıyamete kadar da sürecek.” diye konuştu.
2016 YÜZDE 2,2 BÜYÜMEYLE KAPATILDI
Türkiye’nin son zamanlarda yaşadığı kötü olaylara rağmen ekonomisinin iyi durumda olduğunu belirten Memiş Kütükcü; “Bu kadar zor günler geçirmemize rağmen Türkiye’nin iş adamları, sanayicileri olarak ekonomi hayatını yaşayan yönlendiren ve yöneten insanlar olarak 2016 yılının üççeyreğini yüzde 2,2 büyümeyle kapattık. Dünyada ihracat kaybına uğrayan ülkeler sıralamasında en az kayıpla 2016’yı kapatan dördüncü ülkeyiz. Döviz son dönemde ciddi bir oynamaya girdi. Yine milletimiz bu oyuna prim vermedi. Artık bize eskisi gibi kül yutturamıyorlar.” dedi.
ARTIK GENÇLER GİRİŞİMLERİNDE DESTEKLENİYOR
Türkiye’nin ekonomik olarak geliştiğini ancak yeterli olmadığını, bu nedenle iş adamlarına büyük görevler düştüğünü vurgulayan Kütükcü; “Girişimci İş Adamları Vakfı ismi tesadüfen konulmuş bir isim değil. Geleceğimiz, iş hayatımız, ekonomimiz yeni girişimcilerin elinde yarına taşınacak. Dün büyüklerimiz bize yeni icat çıkarma diyorlardı. Ama bugün biz gençlere diyoruz ki aman boş durmayın yeni icat çıkarın. Şu anda 10 bin dolar seviyesinde milli gelire sahibiz. İhracatta 140 milyar dolarlara geldik. Ama kaç yıldır buralardayız. Bu eşiği aşamıyoruz bir türlü. Buna orta gelir tuzağı deniliyor. Bizim kaybedecek zamanımız yok bu açığı bir an önce kapatmamız gerekiyor. Bugünden sonra artık teknolojiyi transfer edip kullanmaktan, teknoloji üretimine geçmemiz gerekiyor. Bunun için yeni fikirlere, yeni ürünlere ve yeni yaklaşımlara ihtiyacımız var. Gençlerin yeni fikirlerle ortaya çıkıp yeni şeyler yapmasını sağlamak zorundayız. Bu vakfın üyeleri ya girişimci ya da girişimci destekçisidir. Bu misyonu yerine getirebilmek için yeni şeyler ortaya koyan yeni girişimcilere ihtiyacımız var.” şeklinde konuştu.
“TÜM DÜNYANIN BEYİN GÜCÜNÜ KULLANMALIYIZ”
Küreselleşen dünyada artık dünyada ki bütün beyin gücünü ve imkânları kullanmamız gerektiğini söyleyen Memiş Kütükcü; “İş dünyasında gittiğimiz ülkelerde, firmalarda insanlar artık teknolojiyi ve bilgiyi maksimum oranda kullanıyor. Bizim de artık bu oranda kullanma imkânımız var. İnsan kaynağımızda eskisi gibi değil, daha eğitimli ve daha donanımlı. Devlet bu konularda çok ciddi destek veriyor. Bizim de bunları kullanmamız gerekiyor. Artık gelişmiş olan ülkeler tüm dünyanın beyin gücünü kullanarak gelişiyor. Biz de sadece kendimizin değil kendimizin dışındaki beyinlerinde ürettiklerini kullanmamız gerekiyor. Üniversitelerde ciddi eğitimli genç kadrolarımız var. Biz de sanayiciler odası olarak bunları iş adamları ile bir araya getiriyoruz. Projeler üretmeye çalışıyoruz. İnşallah geleceğimiz, yarınımız bugünümüzden daha iyi olacak.” ifadelerini kullandı.
GÜVEN DUYGUSU VE ÇALIŞMAK ANAHTAR KELİMELER
Kendi yaşadıklarından da örnekler vererek çalışmanın öneminin altını çizen Memiş Kütükcü; “İlkokuldan itibaren hiçbir yaz tatilimi sokakta top oynayarak geçirmedim. Aile bütçesine katkı sağlamak için çalışarak geçirdim. İlkokulda çalıştığım ilk işte eve döndüğümde çalışmak istemediğimi söylemiştim. Babam kesinlikle taviz vermedi, gideceksin deyip kalkıp işe gitmişti, bende arkasından kalkıp ağlaya ağlaya işe gitmiştim. O gün benim için kırılma noktasıydı. Eğer o gün babamın babalık merhameti galip gelseydi belki bugün ki iş serüvenim olmayabilirdi. O aşamadan sonra bırakın yaz tatillerinde çalışmayı yaptığım hiçbir iş bana ağır gelmedi. Hepimiz evlatlarımızı yetiştirirken, eşimizle dostumuzla olan ilişkilerimizde çalışmaktan hiç kimseye bir şey olmayacağını unutmayalım. Tam tersi çalışmak insanı öyle pişiriyor ve olgunlaştırıyor ki çalışmak hiçbir zaman ağır gelmiyor. Güven duygusunun hayatın referansı olduğunu belirtmek isterim. Güven duygusundan sonra ise çalışmak geliyor. Yaptığımız işleri özveri ile yaparsak, yapamayacağımız hiçbir şey yok. Önemli bulduğum bir diğer konu ise sabırdır. Allah’ın izni ile sabır ile aşamayacağımız engel yok.” dedi.
“SEKTÖREL KRİZLER KONYANIN EKONOMİK HAYATINI DURDURAMAZ”
Konuşmasında son olarak Türkiye ekonomisi ve Konya ekonomisi hakkında bilgi veren Kütükcü; “Türkiye’de hatta dünyada olan ekonomik sıkıntılar tabi ki Konya’da da etkili oldu. Konya’da kendi mücadelesini veriyor ve kendi alanında ciddi bir süreçten geçiyor. İhracatımız bu yıl Türkiye ortalamasının biraz üstünde 3.6 civarında küçüldü. Ama bütün bu yaşananları düşününce biz bunu bir kayıp görmüyoruz. Aşılamayacak bir problem gibi görmüyoruz. Yeter ki bulunduğumuz coğrafya bir miktar durulsun. Irak, Türkiye’nin ikinci büyük ihracat pazarı aynı zamanda Konya’nın ilk ve en büyük ihracat pazarıdır. Irak’ta, Suriye’de işlerin yoluna girmesi Konya’da da çok daha fazla ivme kazanacağını gösteriyor. Konya’nın, çok mozaikli çok ürün çeşitliliği olan hemen hemen her sektörde iddiası olan firmalardan oluşan geniş mozaikli bir sanayi yapısı var. Bunun dezavantajı topyekûn sanayide çok ürün çeşitliliği olduğu için tamamını birden hızla yukarıya taşımak kolay olmuyor. Ama buna karşın avantajı ise, belli sektörlerle öne çıkmış şehirlerle karşılaştırdığımız zaman sektörel krizlerden en az etkilenen şehir oluyor. Belli sektörlerde gelişen şehirlerde, o sektörde kriz çıktığı zaman şehit kitleniyor. Ama çok şükür bizde hiçbir sektörel kriz Konya’nın ekonomik hayatını durdurmuyor. Çünkü başka sektörlerde ekonomik aktivite devam ediyor. Evet, sıkıntılarımız var, sanayimizde işler çokta yolunda gitmiyor. Ama herkes çalışıyor Allah’a şükür. İşi durmuş olan, tamamen bitmiş olan kimse yok. Biraz öz eleştiri yapalım, şükürsüzlüğümüz var. Bunca yaşanana rağmen bugün hala çarklarımız dönüyorsa, evimize ekmek götürebiliyorsak çok uzağa gitmeye gerek yok. Çok yakınımızda insanların nelerle mücadele ettiğini görüyorsak, bunun tam merkezinde olan Türkiye’de bizim ne büyük nimetlerle yüzdüğümüzü görüp şükretmemiz lazım.” diye konuştu.
BÜŞRA AKSAKBAĞI / YENİ HABER GAZETESİ
Bakmadan Geçme