'Türkiye Yüzyılı' yatırımlar ve projelerle devam ediyor

Türkiye-Arabistan işbirliği ile lityum çıkaracak, pil ve batarya üretecek. Ülkemize tek kalemde en az 10 milyar dolarlık getiri olacağı hesaplanıyor. Projenin uzun vadede ise elektrikli bataryaların kullanıldığı sektörlere katkısı kaçınılmaz görülüyor.
'Türkiye Yüzyılı' yatırımlar ve projelerle devam ediyor

Suudi Arabistan 'Vizyon 2030' stratejisi kapsamında özellikle güneş ve rüzgâr enerjisi gibi yenilenebilir enerji kaynaklarına yönelik yatırımlar başlatan Suudi Arabistan, yatırımların Türkiye'nin desteği olmadan yapılamayacağını dile getirdi.

lityum-pil-nedir.webp

BAŞKAN ERDOĞAN SUUDİ ARABİSTAN'A GİTTİ YATIRIMLARA START VERİLDİ

Güncel teknolojiyle depolama ancak lityum pillerle mümkün gözüküyor. Burada ise devreye Türkiye giriyor. Dünya bor rezervlerinin yüzde 75'ine sahip Türkiye'de bor yataklarında büyük ölçüde lityum da bulunuyor.

lityum-iyon-bataryalar.jpeg

TEKNİK BİLGİ VE DESTEK TÜRKİYE'DEN...

İki ülkenin kazan kazan ile ciddi bir finansal ve teknolojik altyapı oluşturması da mümkün. Uzmanlara göre Suudi Arabistan'ın finansal gücüne karşılık en büyük eksikliği doğal kaynaklar ve nitelikli insan gücü. Yine bu kaynakları çıkartacak nitelikli insan gücü ve teknik bilgiye ve altyapıya da Türkiye sahip. Karşılıklı işbirliği ile iki ülkenin dünya batarya devleri ile rekabet eder hale gelmesi artık hayal değil gibi görünüyor. •SELÇUK ÖZKAN