Türkiye'de 2017 böyle geçti (1)

Yeni yılın ilk saatlerinde İstanbul'da Beşiktaş Ortaköy'de bir gece kulübüne terör saldırısı düzenlendi. Ortaköy'deki bir gece kulübüne gelen bir kişinin etrafa silahla ateş açması sonucu 39 kişi öldü, 79 kişi yaralandı- İzmir Adliyesi yakınlarında meydan
Türkiye'de 2017 böyle geçti (1)

ANKARA (AA) - Türkiye'de yeni yılın ilk saatlerinde Beşiktaş Ortaköy'de bir gece kulübüne terör saldırısı düzenlendi. Ortaköy'deki bir gece kulübüne gelen bir kişinin etrafa silahla ateş açması sonucu 39 kişi öldü, 79 kişi yaralandı.

İzmir Adliyesi yakınlarında meydana gelen terör saldırısında bir polis memuru ve bir adliye çalışanı şehit düştü. Şehit düşen polis memuru Fethi Sekin'in, dikkati ve kahramanlığı sayesinde büyük bir faciayı önlediği ortaya çıktı.

Türkiye genelinde uygulanan OHAL'in, 19 Ocak'tan itibaren 3 ay uzatılmasına ilişkin TBMM kararı Resmi Gazete'de yayımlandı.

Ocak ayının önemli gelişmeleri şöyle:

1 OCAK

- İstanbul'da Beşiktaş Ortaköy'de bir gece kulübüne terör saldırısı gerçekleşti. Ortaköy'deki bir gece kulübüne gelen bir kişinin etrafa silahla ateş açması sonucu 39 kişi öldü, 79 kişi yaralandı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, yaptığı yazılı açıklamada, yılın ilk saatlerinde Ortaköy'de meydana gelen terör saldırısını şiddetle kınadı. Erdoğan, "Milletimizin huzuruna kastedenler ve onların taşeronları, sivilleri de hedef alan menfur saldırılarla, ülkemizi istikrarsızlaştırmaya, halkımızın moralini bozarak kaos oluşturmaya çalışıyorlar. Ancak bizler milletçe soğukkanlılığımızı muhafaza etmek, birbirimizle daha fazla kenetlenmek suretiyle, bu tür kirli oyunlara asla geçit vermeyeceğiz." ifadelerini kullandı.

Başbakan Yıldırım, yaralıları tedavi gördükleri hastanede ziyaret etti. Ziyaretin ardından basın mensuplarına açıklamalarda bulunan Yıldırım, "Terör, bizi yıldıramaz, bizim kardeşliğimizi, birliğimizi, beraberliğimizi bozamaz. Terör bizi korkutamaz, biz terörü korkuturuz." dedi.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ve MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli de saldırıyı kınayan mesajlar yayımladı.

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu Atatürk Havalimanı'nda, Sağlık Bakanı Recep Akdağ, İstanbul Valisi Vasip Şahin, Emniyet Müdürü Mustafa Çalışkan ile bir araya gelerek, açıklamalarda bulundu. Soylu, hayatını kaybeden 39 kişiden 21'inin kimliğinin belli olduğunu, 16'sının yabancı uyruklu, 5'inin Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olduğu bilgisini verdi.

- Türk Silahlı Kuvvetlerince Suriye'nin kuzeyindeki terör hedeflerine yönelik devam eden Fırat Kalkanı Harekatı kapsamında Türk Hava Kuvvetlerine ait uçaklar tarafından Bab, Bzagah, Suflaniyah ve Shamaviyah'da bulunan ve DEAŞ terör örgütünce barınma, savunma ve silah mevzisi amaçlı kullanılan toplam 17 bina imha edildi.

2 OCAK

- Adalet Bakanlığı Adli Tıp Kurumu Başkanlığınca, İstanbul Ortaköy'de, bir gece kulübüne yönelik düzenlenen terör saldırısında hayatını kaybeden 39 kişiden 38'inin kimlikleri belirlendi. Hayatını kaybedenlerden 26'sının cenazesi yakınlarına teslim edildi.

- Başbakan Yıldırım, sosyal paylaşım sitesi Twitter hesabından, "Terör örgütlerinin birbirinden farkı yoktur. Hepsinin amacı acımasızca insanları öldürmek, toplumda korku ve endişe oluşturmaktır. Vatandaşlarımızın sosyal medyada sorumlu davranmaları, örgütlerin amacına katkı sağlayacak paylaşımlardan kaçınmaları önem arz etmektedir." paylaşımında bulundu.

- Başbakanlık tarafından, İstanbul'daki terör saldırısına ilişkin sosyal medyada halkı kin ve düşmanlığa sevk edecek paylaşımları yapanlarla ilgili yasal süreçlerin başlatıldığı bildirildi.

- Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Numan Kurtulmuş, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında düzenlenen Bakanlar Kurulu toplantısı devam ederken yaptığı açıklamada, "2017'yi esenlik, barış ve kardeşlik içerisinde geçirecek diye ümit ve temenni ettiğimiz bir anda maalesef bu hain saldırıyı gerçekleştirerek şu mesajı vermek istiyorlar; '2017'de de Türkiye'nin başına bela olmaya devam edeceğiz.' Biz de onlara diyoruz ki 2017'de nerede olursanız olun inlerinize gireceğiz. Terör örgütlerinin hiçbirisi arasında fark gözetmeksizin Allah'ın izniyle, milletimizin desteğiyle, elimizdeki bütün milli kapasitemizle hepsine diz çöktüreceğiz, hepsine gereken cevabı vereceğiz." dedi.

- Suriye'nin kuzeyindeki terör hedeflerine yönelik devam eden Fırat Kalkanı Harekatı kapsamında terör örgütü DEAŞ'a ait hedeflere Hava Kuvvetleri Komutanlığına bağlı uçaklarca hava harekatı düzenlendi, hedefler çok namlulu roketatar, havan ve tank atışlarıyla baskı altına alındı. Hava harekatı ve atışlar sonucu aralarında silah mevzilerinin de bulunduğu 111 hedef vuruldu, 22 terörist etkisiz hale getirildi.

3 OCAK

- Anayasa Mahkemesinin, "cumhurbaşkanına hakaret" suçunu düzenleyen Türk Ceza Kanunu'nun (TCK) 299. maddesinin iptali istemini oy birliğiyle reddine ilişkin kararının gerekçesi Resmi Gazete'de yayımlandı. Gerekçede, "Kamu gücünü kullanan kişilere yönelik eleştirilerin kabul edilebilir sınırlarının diğer kişilere yönelik eleştiri sınırlarına göre daha geniş olduğu bilinmektedir. Ancak kamu görevlilerine yönelik de olsa eleştirilerin kişilerin şeref ve itibarını zedeleyecek şekilde hakaret boyutuna ulaşmaması gerekir." ifadesine yer verildi.

- Sosyal medyadaki paylaşımları nedeniyle Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nden sınır dışı edilen modacı Barbaros Şansal, İstanbul'a getirilerek gözaltına alındı. Atatürk Havalimanı'nda yer hizmeti veren Turkish Ground Services (TGS) tarafından 3 şirket çalışanı hakkında, KKTC'den sınır dışı edilen modacı Barbaros Şansal'ın apronda darp edilmesine ilişkin işlem yapıldı.

Şansal, yayın yoluyla "halkı kin ve düşmanlığa tahrik veya aşağılama" suçundan tutuklanma istemiyle mahkemeye sevk edildi. Şansal, sevk edildiği hakimlikçe "halkı kin ve düşmanlığa tahrik veya aşağılama" suçundan tutuklandı.

- Rusya'nın Ankara Büyükelçisi Andrey Karlov'un silahlı saldırı sonucu öldürülmesi ile ilgili soruşturmada, katil zanlısı Mevlüt Mert Altıntaş'ın ev arkadaşı Avukat Serkan Ö'nün bilgisayarından Ekim 2016'da Karlov hakkında araştırma yapıldığı belirlendi.

- "Tehditlerin arttığı gerekçesiyle" Başbakanlık tarafından CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'na zırhlı araç tahsis edildi. Araç, Başbakanlıkça Söğütözü'ndeki CHP Genel Merkezi'ne gönderildi.

4 OCAK

- ABD Başkanı Barack Obama, Cumhurbaşkanı Erdoğan ile bir telefon görüşmesi yaptı. Görüşmede Obama, yılbaşı gecesi İstanbul Ortaköy'de ve 17 Aralık'ta Kayseri'de gerçekleştirilen terör saldırılarında hayatlarını kaybedenler için taziyelerini iletti.

- Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde düzenlenen 33. Muhtarlar Toplantısı'nda yaptığı konuşmada, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun grup toplantısındaki, "Türkiye teröre teslim edildi" sözlerine karşılık, "'Türkiye teröre teslim oldu' demek, teröristle terör örgütleriyle aynı safta yer almaktır. Çünkü terör örgütlerinin tüm amacı birilerine işte bu sözü söyletmektir. Bu sözü ifade eden kişi siyaset yapmıyor sadece kendi ülkesinin karşısında oluşturulan şer ittifakının değirmenine de su taşımış oluyor." dedi.

- Başbakan Binali Yıldırım, Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) ile Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifleri Birlikleri Merkez Birliği (TESKOMB) heyetini, Çankaya Köşkü'nde kabul etti. Yıldırım, "Hem bankaların vereceği krediler hem devletin vereceği destekler, krediler, düşük faizli destekler, bütün bunların sağlıklı çalışması için ne lazım? Esnafın sicilinin düzgün olması lazım. O veya bu nedenle sicili bozulmuş esnafa sicil affı getiriyoruz. Bu hafta bu sicil affı düzenlemesi Mecliste görüşülecek, en kısa zamanda da yürürlüğe girmiş olacak." ifadelerini kullandı.

- Yerli imkanlarla üretilen 19'uncu T-129 ATAK helikopteri, TAI'deki törenle Türk Silahlı Kuvvetlerine (TSK) teslim edildi. Milli Savunma Bakanı Fikri Işık, "6 Eylül 2018'de sabah saat 06.00'da Türkiye'nin kendi geliştirdiği özgün milli helikopterini de inşallah uçurmuş olacağız." dedi.

- Türk Silahlı Kuvvetlerince (TSK), Fırat Kalkanı Harekatı kapsamında, Suriye'nin kuzeyindeki Bzaghah, Kabr Al Mukri, Suflaniyah ve Zammar bölgelerine düzenlenen hava harekatında terör örgütü DEAŞ'a ait 12 hedef imha edildi, ilk belirlemelere göre 14 terörist etkisiz hale getirildi

- Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulunun (HSYK) 2017-2021 yılları arasını kapsayan Yargı Reformu Stratejisi tamamlandı. Stratejiye göre yargının etkinlik ve verimliliğini artırmak amacıyla hakim ve savcı yardımcılığı müessesinin kurulmasına yönelik mevzuat çalışmaları yapılacak.

5 OCAK

- Ankara Büyükşehir Belediyesinin öz kaynaklarıyla 15 Temmuz 2003'te yapımına başladığı ve 25 Mart 2011'de Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığına devrettiği Keçiören Metro hattı, Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Başbakan Yıldırım'ın da katıldığı törenle açıldı.

- Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreter Yardımcısı ve Sözcüsü İbrahim Kalın, katıldığı canlı yayında İncirlik Üssü'yle ilgili tartışmalara ilişkin, "Şu anda burayla ilgili aciliyet şeklinde bir değerlendirme söz konusu değil ama bunun egemenlik hakları çerçevesinde tasarruf hakkı bizdedir." dedi.

Kalın, "Bölücü terör örgütü orada özellikle DEAŞ'la mücadele kapsamında Yezidileri de bahane olarak kullanarak kendine konum elde etmeye çalışıyor. Buna Irak makamlarının müsaade etmemesi gerektiğini söyledik. Sincar'ın ikinci bir Kandil olmasına asla müsaade etmeyiz." diye konuştu.

- İzmir Adliyesi yakınlarında patlama meydana geldi. Saldırıda bir polis memuru Fethi Sekin ile bir adliye çalışanı şehit düştü. Patlamanın ardından güvenlik güçleri ile teröristler arasında çıkan çatışmada ikisi polis 7 kişi yaralandı. Şehit polis Sekin'in, dikkati ve kahramanlığı sayesinde büyük bir faciayı önlediği ortaya çıktı. Başbakan Yıldırım terör saldırısının ardından İzmir'e gitti.

- CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Tekirdağ Büyükşehir Belediyesinin Atatürk Spor Salonunda düzenlediği toplu açılış ve temel atma töreninde, ''Eğer TBMM'de bu anayasaya 'evet' oyu kullananlar varsa onlar Türkiye Cumhuriyeti'ne ve kanunlarına ihanet ediyorlardır. Bu Meclis, Atatürk'e bile başkomutanlık yetkisini belli sürelerle vermiştir. Mücadelemizi TBMM Genel Kurulunda yapacağız, televizyonu pazartesinden itibaren izleyin, bir bedel ödenecekse onu parlamentoda CHP milletvekilleri ödeyecektir. Bu işin sağcısı, solcusu yoktur. Demokrasinin insan haklarının sağcısı solcusu olmaz, bayrak sevgisinin sağcısı solcusu olmaz, anayasa hepimizin ortak kitabı olmak zorundadır.'' değerlendirmesinde bulundu.

- Sağlık Bakanı Recep Akdağ, AA muhabirine, tütünle mücadele kapsamında sigara içilmesine izin verilen ve açık alan olarak tanımlanan yerlere ilişkin yeni yasal düzenleme yapılacağını belirterek "Lokanta, pastane, restoran gibi yerlerin önünde kapalı yerler yapılıyor, 'Yanları açık' denilerek sigara içilebiliyor. Üstü kapalı olan, tek bir tarafında bile duvar bulunan yerleri kapalı alan sayacağız. Materyalin ne olduğu önemli değil, cam dahi olsa burası da kapalı alan sayılacak." dedi.

- Erzurum'da, FETÖ'nün darbe girişimine ilişkin yargılanan ve örgütün sözde "Erzurum Sıkıyönetim Komutanı" olan dönemin Erzurum Jandarma Bölge Komutanlığı Kurmay Başkanı Kurmay Albay Murat Koçak ile sıkıyönetim komutanları atama listesinde ismi bulunan eski Harekat ve Asayiş Şube Müdürü Kurmay Binbaşı Murat Yılmaz'a, ayrı ayrı ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verildi.

- FETÖ'nün 15 Temmuz darbe girişiminde, Cumhurbaşkanı Erdoğan'a yönelik suikast teşebbüsünde bulunan şüphelilerin, darbe girişiminin başarısız olmasının ardından Yunanistan'a kaçan ve iadesi talep edilen darbeci askerlerle irtibatları tespit edildi.

- Ankara Cumhuriyet Başsavcılığınca 2010 KPSS sorularının çalınmasıyla ilgili yürütülen soruşturma kapsamında, 15 Temmuz darbe girişiminde aktif rol oynadığı tespit edilen 105 askerin eşine yönelik 31 ilde operasyon başlatıldı.

- Türk Kızılayı Genel Başkanı Kerem Kınık, "148 yıllık Kızılay tarihinin en yüksek kan bağışını aldık. Bir günde 13 bin 241 ünite kan bağışı yapıldı." dedi.

- Türk Silahlı Kuvvetlerince Suriye'nin kuzeyinde sürdürülen harekat kapsamında terör örgütü DEAŞ mensuplarınca kullanılan barınma yerleri, savunma mevzileri, komuta kontrol tesisleri, silah ve araçlar ateş altına alınırken, biri sözde DEAŞ emiri 38 terörist etkisiz hale getirildi.

- Türk Silahlı Kuvvetleri unsurlarının NATO'nun Afganistan'da icra ettiği Kararlı Destek Misyonu ve devamı kapsamında yurt dışına gönderilmesi için TBMM kararıyla hükümete verilen izin süresinin 2 yıl uzatılmasına ilişkin Başbakanlık Tezkeresi, Resmi Gazete'de yayımlandı.

- Türkiye genelinde uygulanan olağanüstü halin , 19 Ocak'tan itibaren 3 ay uzatılmasına ilişkin TBMM kararı da Resmi Gazete'de yayımlandı.

- İstanbul Ortaköy'de 39 kişinin hayatını kaybettiği terör saldırısıyla bağlantılı oldukları iddia edilen şüphelilere yönelik İzmir'de başlatılan operasyonda DEAŞ üyesi olduğu gerekçesiyle 5 kişi gözaltına alındı.

6 OCAK

- Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Şanlıurfa Rabia Meydanı'nda toplu açılış töreninde yaptığı konuşmada, "Öyle durmak yok, şehitlerimiz var, canımız yanıyor ama onların da inlerine girdik ve onları da tepeliyoruz, tepelemeye de devam edeceğiz. Cerablus'a girdik mi? Girdik. El Rai'ye girdik mi? Şu anda El-Bab'ı kuşattık mı? Her şehidin onlara bedeli çok ağır oluyor. Artık gelip de Suriye'den bu toprakları kuşatamayacaksın." diye konuştu.

- Başbakan Binali Yıldırım, İzmir'deki terör saldırısında şehit olan polis memuru Fethi Sekin ile adliyede görevli Musa Can'ın ailelerine taziye ziyaretinde bulundu, olayda yaralananları da hastanede ziyaret etti.

Yıldırım, İzmir'deki terör saldırısının terör örgütü PKK tarafından planlandığını ve boyutunun çok büyük olduğunu belirterek, "Şunu milletimiz bilmelidir ki, İzmirliler bilmelidir ki bu ülkeyi bölmek isteyen, bu milletin kardeşliğini bozmak isteyen her kim olursa olsun asla bunu başaramayacak." dedi.

- Başbakan Binali Yıldırım, cuma namazının ardından gazetecilerin gündeme ilişkin soruları üzerine, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun Anayasa değişikliği teklifine "evet" oyu kullanacakları "ihanet"le suçlamasına ilişkin, "Kılıçdaroğlu, Sayın Bahçeli'ye 'ihanet ediyorsun' mu demek istedi? Neye ihanet ediyor, Sayın Bahçeli? O halde biz de ihanet ediyoruz, Sayın Bahçeli ile beraber iki parti olarak bu değişikliği yaptık, fevkalade çirkin, fevkalade yakışıksız bir ifadedir." değerlendirmesinde bulundu.

- İzmir'deki terör saldırısında şehit olan polis memuru Fethi Sekin ile adliye çalışanı Musa Can için İzmir Adliyesinde tören düzenlendi.

- Milli Savunma Bakanı Fikri Işık, katıldığı canlı yayında, "İncirlik Üssü, bir NATO üssü değildir. Bunun herkes tarafından bilinmesi lazım. Türkiye'nin izni ile orada bulunuyorlar. Türkiye bu noktada ABD ile de diğer koalisyon ülkeleriyle de görüşmelerini sürdürüyor. Bu görüşmeler eğer Türkiye'nin çıkarlarını tehdit eder bir noktada cereyan eder ve bir sonuç alınamazsa o zaman Türkiye her türlü ihtimali değerlendirir." dedi.

- Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, İzmir'deki terör saldırısına ilişkin, "Soruşturma bütün boyutlarıyla yürütülmektedir. Savcılığımızdan edindiğimiz bilgiye göre 18 gözaltı yapılmıştır. Saldırıyı yapan teröristlerin kimlik bilgileri tespit edilmiştir, ancak bilgilerini şu an açıklamıyoruz." bilgisini verdi.

- Türk Hava Kuvvetlerine ait savaş uçakları ile Irak'ın kuzeyindeki Kandil bölgesine hava harekatı düzenlendiği, bölgede belirlenen 11 hedefin ateş altına alınarak imha edildiği bildirildi.

- Beşiktaş Arena Stadyumu yakınlarında meydana gelen ve 46 kişinin ölümü, 200'ü aşkın kişinin de yaralanmasıyla sonuçlanan bombalı saldırıya ilişkin gözaltına alınan 13 şüpheliden 10'u tutuklama, 2'si de adli kontrol tedbiri uygulanması istemiyle mahkemeye sevk edilirken, bir kişi de savcılıktan serbest bırakıldı.

- FETÖ'nün 15 Temmuz 2016'daki darbe girişimi sırasında, Gölbaşı'ndaki TÜRKSAT'a yayınları kesmek üzere giden 5'i sivil 16 kişinin eylemlerine ilişkin iddianame Ankara 14. Ağır Ceza Mahkemesine gönderildi.

7 OCAK

- Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres ile telefonda görüştü. Cumhurbaşkanlığı kaynaklarından edinilen bilgiye göre Kıbrıs'la ilgili müzakere süreci hakkında görüş teatisinde bulunulan görüşmede, Suriye'deki son gelişmelere de değinildi. Erdoğan, Türkiye olarak Kıbrıs'ta, her iki toplumu da tatmin edebilecek adil, kalıcı ve kapsamlı bir çözümden yana olduklarına dikkati çekti. Guterres ise gerek mültecilere yardım, gerekse de Suriye meselesine bir çözüm bulma konularında Türkiye'nin bölgedeki aktörlerle birlikte son dönemde sarf ettiği çabaları takdirle karşıladığını ifade etti.

- Başbakan Binali Yıldırım, Irak'a gitti. Yıldırım, Irak Başbakanı Haydar el-İbadi ile görüştü. Başbakan Yıldırım ve Irak Başbakanı Haydar el-İbadi, düzenledikleri ortak basın toplantısının ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Yıldırım, Haydar el-İbadi ile görüşmelerinde Başika konusunu da ele aldıklarını belirterek, "Bu bir keyfiyet değil bir ihtiyaçtan doğmuştur. Görüyoruz ki DEAŞ'tan bölgenin temizlenmesinde önemli mesafe katedilmektedir. Buna uygun olarak bu konuyu da dostane biçimde çözüme ulaştırmış olacağız." dedi.

- Yıldırım ve Haydar el-İbadi'nin başkanlığında yapılan Türkiye-Irak 3. Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi Toplantısı'nın ardından ortak bir bildiri yayımlandı. Bildiride, "İki taraf, topraklarında herhangi bir terör örgütünü bulundurmayacaklarını ve iki ülkenin milli güvenliğini tehdit eden herhangi bir faaliyette bulunulmasına izin vermeyeceklerini vurguladı. İki taraf, Uluslararası Koalisyon'un DEAŞ'a karşı yürüttüğü mücadelede işbirliği içinde hareket edeceklerini vurguladı." ifadelerine yer verildi.

- İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Göç İdaresi Hatay İl Müdürlüğündeki, "Türkiye'de Geçici Koruma Kapsamında Bulunan Suriyelilerin Kişisel Verilerinin Doğrulanması Projesi'nin açılışındaki konuşmasında, "Dost bildiklerimiz, bugün Türkiye'ye silah yöneltenlere, silahla saldırı girişiminde bulunanlara el altından destek vermeye çalışıyorlar. O kamplarda, PYD'nin kamplarında, PKK kamplarında nelerin olduğunu bütün dünyanın bildiğimizi bilmesini istiyoruz." diye konuştu.

- Türk Silahlı Kuvvetlerine ait uçaklar tarafından, El Bab'da terör örgütü DEAŞ'a ait 35 hedefe düzenlenen hava harekatı sonucunda, içlerinde 3 üst düzey sözde "emir"in de bulunduğu terör örgütü DEAŞ mensubu 37 kişinin etkisiz hale getirildiği bildirildi.

- Fırat Kalkanı Harekatı kapsamında, Hava Kuvvetleri Komutanlığına ait uçaklar tarafından El Bab, Bzagah, Suflaniyah ve Kabr Al Mukri'de 12 DEAŞ terör örgütü hedefine yönelik hava harekatında barınma yerleri, karargah binaları, kontrol noktası, silah ve araçlar imha edildi. Gün içinde yaşanan çatışmalar ve yapılan atışlar sonucu 21 terörist etkisiz hale getirildi.

- Rusya'nın Ankara Büyükelçisi Andrey Karlov'u silahlı saldırı sonucu öldüren ve daha sonra vurularak etkisiz hale getirilen Mevlüt Mert Altıntaş'ın mezun olduğu İzmir Rüştü Ünsal Polis Okulu'nda, FETÖ mensubu polis adaylarına "abilik" yaptığı iddiasıyla gözaltına alınan zanlı ile FETÖ ile bağlantılı oldukları iddia edilen 4'ü polis 5 kişi tutuklandı.

- FETÖ/PDY ile bağlantılı Kanun Hükmünde Kararnameler (KHK) kapsamına giren 756 emniyet teşkilatı mensubu görevden uzaklaştırıldı, 2 bin 687 emniyet mensubu ise kamu görevinden çıkarıldı.

- Olağanüstü hal kapsamında hazırlanan 679, 680 ve 681 sayılı 3 yeni KHK, Resmi Gazete'nin mükerrer sayısında yayımlandı.

679 Sayılı KHK ile çok sayıda kamu personeli görevden ihraç edilirken, 680 sayılı KHK'da yargı, medya hizmet sağlayıcıları ve iç güvenlik, 681 sayılı KHK'da da milli savunmayla ilgili düzenlemeler yer aldı.

KHK'lar kapsamında daha önce kapatılmasına karar verilen 11 gazeteye ilişkin karar kaldırıldı, 60 eski emniyet teşkilatı mensubunun rütbeleri alındı, terör örgütlerine veya Milli Güvenlik Kurulunca devletin milli güvenliğine karşı faaliyette bulunduğuna karar verilen yapı, oluşum veya gruplara aidiyeti, iltisakı veya bunlarla irtibatı olan 83 dernek kapatıldı.

680 sayılı KHK'ya göre TCK'nın ilgili maddelerince hakkında soruşturma veya kovuşturma yürütülen ve yabancı ülkede bulunması nedeniyle kendisine ulaşılamayan vatandaşlar, "Yurda dön" ilanına rağmen 3 ay içinde yurda dönmemeleri halinde vatandaşlıktan çıkarabilmesi düzenlendi.

8 OCAK

- Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, Milli Savunma Bakanı Fikri Işık ve Sağlık Bakanı Recep Akdağ Başika Kampı'nı ziyaret etti. Ziyaret sırasında, Cumhurbaşkanı Erdoğan, kamptaki askerlerle telefonla görüştü. "Orada siz şu anda adeta zulmün karşısına dikilmiş yiğitler olarak varsınız." ifadesini kullanan Erdoğan, "Suriye'de verilen mücadelede de gerçekten bin 300 civarında DEAŞ'lının etkisiz hale getirilmiş olması, burada Türk askerinin kudretini göstermesi bakımından çok önemli olmuştur" dedi.

- Başbakan Binali Yıldırım, Irak Kürt Bölgesel Yönetimi Başkanı Mesud Barzani ile Erbil'deki Zerdık Dağı'nda, DEAŞ ile mücadele eden Peşmerge güçlerinin bulunduğu cepheyi ziyaret etti.

- CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu başkanlığında toplanan Parti Meclisinde, Anayasa değişikliği teklifi değerlendirilerek, halka "değişikliğin, Türkiye'nin yaşadığı sorunlara çözüm olmadığının anlatılması gerektiği" belirtildi.

- Türk Silahı Kuvvetlerince, Suriye'nin kuzeyindeki terör hedeflerine yönelik devam eden Fırat Kalkanı Harekatı'nda DEAŞ üyesi 32 terörist etkisiz hale getirildi, 330 hedef ateş altına alındı.

- Genelkurmay Başkanlığınca, Fırat Kalkanı Harekatı'na ilişkin bilgilendirmede, Suriye'de yürütülen harekat sırasında sivillerin zarar gördüğüne ilişkin iddiaların gerçeği yansıtmadığı bildirildi.

9 OCAK

- Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 9. Büyükelçiler Konferansı için Ankara'da bulunan büyükelçilere Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde öğle yemeği verdi. Erdoğan, "15 Temmuz nasıl içeride hainler ile vatan aşıklarını ayırmış, ayrıştırmışsa dışarıda da aynı görevi icra etti. Bu hadise dostlarımız ve müttefiklerimiz için de turnusol kağıdı oldu. Bunu da çok açık, net gördük. Bakınız o gece milletimiz canını hiçe sayarak demokrasiyi savunurken on yıllardır bize insan hakları, özgürlük ve demokrasi dersi verenler zamana oynamış, bekle-gör politikası izlemişlerdir." diye konuştu.

Erdoğan, "DEAŞ, FETÖ ve bölücü örgütlerden gelen tehditlere karşı müttefikimiz Amerika Birleşik Devletleri'ni kararlı, güçlü ve tereddütsüz bir biçimde yanımızda görmek istiyoruz. Yeni Başkan Trump'ın 20 Ocak'ta görevi almasıyla, özellikle birlikte karşılıklı diyaloğu hızlandıracağımıza inanıyorum." açıklamasında bulundu.

- Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türk Patent Enstitüsünün adının Türk Patent ve Marka Kurumu olarak değiştirilmesi ile başkasına ait marka hakkına iktibas veya iltibas suretiyle tecavüz ederek mal üreten, satan, ticari amaçla satın alan, nakleden veya depolayan kişilere 1 yıldan 3 yıla kadar hapis ve 20 bin güne kadar adli para cezası verilmesini de içeren Sınai Mülkiyet Kanunu'nu onayladı.

- Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras ile telefonla görüştü.Erdoğan ve Çipras, Kıbrıs meselesi hakkında görüş alışverişinde bulundu, Cenevre'deki müzakerelerden olumlu bir netice alınabilmesi için tüm tarafların yapıcı bir tavır içinde olmalarının önemine dikkati çekti.

- Silahlı saldırıda hayatını kaybeden Rusya'nın Ankara Büyükelçisi Andrey Karlov'un ismi, büyükelçiliğin bulunduğu Karyağdı Sokak'a verildi.

- Türk Hava Kuvvetlerince, Fırat Kalkanı Harekatı kapsamında Suriye'nin kuzeyine yönelik hava operasyonunda, 15 DEAŞ terör örgütü hedefi imha edildi.

10 OCAK

- Başbakan Binali Yıldırım, Dışişleri Bakanlığınca düzenlenen 9. Büyükelçiler Konferansı dolayısıyla Çankaya Köşkü'nde düzenlenen öğle yemeğinde yaptığı konuşmada, "Avrupa ülkelerine alınganlığımız şudur; FETÖ darbe girişiminden sonra yüksek bir sesle kınamak yerine, 'Ya darbecileri fazla hırpalamayın' demeleri bizim kanımıza dokundu. Öyle bir şey olamaz. Önce darbeyi hiç tereddüde mahal bırakmadan kınayacaksınız, sonra da Türkiye'nin bir hukuk devleti olduğuna sonuna kadar inanacaksınız. Hukuk dersine Türkiye'nin ihtiyacı yok." dedi.

- Gaziantep Emniyet Müdürlüğü hizmet binası araç giriş kontrol bölümündeki polis noktasına ihbar üzerine takip edilen bir otomobilden ateş açıldı. Üç saldırgandan biri kovalamaca sonucu yaralı olarak yakalandı.

- Ankara'da FETÖ'ye yönelik soruşturma kapsamında, örgütün kriptolu mesajlaşma uygulaması "ByLock" kullandıkları belirlenen, aralarında rütbelilerin de olduğu 19 polis tutuklandı.

- FETÖ'ye finansman sağlayıp, örgüt adına himmet topladıkları iddiasıyla gözaltına alınan 164 iş adamından 110'u, tutuklama talebiyle hakimliğe sevk edilirken, 54 kişi ise savcılıkça serbest bırakıldı.

- FETÖ'nün Marmara Üniversitesindeki akademik yapılanmasına ilişkin yürütülen soruşturma sonucunda hazırlanan iddianamede, 15'i tutuklu 40 şüpheli hakkında ''silahlı terör örgütüne üye olmak'' suçundan 15'er yıla kadar hapis cezası istendi.

- Türk Silahlı Kuvvetlerince, Suriye'nin kuzeyindeki terör hedeflerine yönelik devam eden Fırat Kalkanı Harekatı'nda terör örgütü DEAŞ'a ait 367 hedef vuruldu, 19 terörist etkisiz hale getirildi.

- Suriye'nin kuzeyinde devam eden Fırat Kalkanı Harekatı kapsamında Türk Hava Kuvvetlerine ait uçaklarca Kabbasin, Suflaniah ve Bzaghah bölgelerinde DEAŞ terör örgütüne ait 3 barınma yeri ile savunma ve silah mevzisi olarak kullanıldığı tespit edilen 9 hedef imha edildi.

- AK Parti'den yapılan yazılı açıklamada, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun kardeşi Celal Kılıçdaroğlu'nun, AK Parti'ye üye olduğu yönündeki haberlerin gerçeği yansıtmadığı bildirildi.

11 OCAK

- İçişleri Bakanı Süleyman Soylu da, 9. Büyükelçiler Konferansı'nda yaptığı konuşmada, "FETÖ'nün yüzde yüz temizlendiğini söylemek, neredeyse 24 saatimizin önemli bölümünde uğraştığımız bir terör örgütünün yüzde yüz temizlendiğini söylemek elbetteki isterim ama bunun mümkün olmadığını ifade etmek istiyorum. İddialı bir söz daha söylüyorum, henüz daha yüzeyindeyiz." diye konuştu.

- Sağlık Bakanı Recep Akdağ, "2016 Yılı Değerlendirme Toplantısı"nda, Türkiye'de sezaryen oranlarının yüksek olduğunu ve bunun azaltılabilmesi için çalışmalar yapıldığını belirterek, "Normal doğumdan dolayı yanlış uygulama sonucu bir sigortalık durum çıkarsa ortaya, Sağlık Bakanlığı olarak bunu belli bir müddet boyunca biz üstleneceğiz." dedi.

- Gaziantep Valiliğinden, İl Emniyet Müdürlüğüne yönelik silahlı saldırıya ilişkin açıklamada, olayın terör bağlantısının bulunmadığının anlaşıldığı bildirildi.

- Ankara Cumhuriyet Başsavcılığının 2010 KPSS'deki usulsüzlük iddialarına ilişkin soruşturması kapsamında, 15 Temmuz darbe girişiminde aktif rol oynadığı tespit edilen askerlerin eşleri 80 şüpheli tutuklandı, 3 şüpheli ise adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.

- 2010 KPSS sorularının sızdırılmasına ilişkin 13'ü tutuklu 51 kişi hakkında açılan ikinci davada, Emniyet Genel Müdürlüğü İstihbarat Daire Başkanlığınca gönderilen yazıda, sanıklardan 19'unun "ByLock" kullanıcısı olduğu belirtildi. Mahkeme tarafından bu konuda analiz raporu temini için Ankara Cumhuriyet Başsavcılığına yazı yazılması kararlaştırıldı.

- Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, katıldığı televizyon programında, "Nerede olursa olsun, ister vatandaşlıktan çıksın ister çıkmasın, Türkiye aleyhine suç işleyen birini yargılama yetkisi bağımsız Türk mahkemelerine aittir." dedi.

- Makina Kimya Endüstrisi tarafından tasarlanıp üretilen MPT-76 Milli Piyade Tüfeği, MKE'nin Kırıkkale'deki tesislerinde Türk Silahlı Kuvvetlerine törenle teslim edildi.

Milli Savunma Bakanı Fikri Işık, törende yaptığı konuşmada Irak'ın Musul kenti yakınlarındaki Başika Kampı'nın amacının öncelikle DEAŞ, ardından başta PKK/PYD olmak üzere, tüm terör örgütlerinin bölgeden temizlenmesi için gereken çalışmaların yapılması olduğunu belirterek, "Bütün bölge terör örgütlerinden arındırıldıktan sonra Türk tarafı ile Irak tarafı, Başika Kampı konusunu tekrar oturacak ve değerlendirecek." dedi.

- Ankara Cumhuriyet Başsavcılığının 2010 KPSS'deki usulsüzlük iddialarına ilişkin soruşturması kapsamında, 15 Temmuz darbe girişiminde aktif rol oynadığı tespit edilen askerlerin eşleri 83 şüpheli, tutuklanmaları talebiyle hakimliğe sevk edildi.

- MİT'e ait yardım tırlarının durdurulmasına ilişkin davada esas hakkındaki mütalaasını açıklayan Cumhuriyet Savcısı Mehmet Yeşilkaya, CHP Milletvekili Enis Berberoğlu'nun "devletin güvenliği veya iç veya dış siyasal yararları bakımından niteliği itibarıyla gizli kalması gereken bilgileri siyasal veya askeri casusluk maksadıyla açıklamak" suçundan müebbet hapis cezasına çarptırılmasını istedi.

12 OCAK

- Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'ndeki 34. Muhtarlar Toplantısındaki konuşmasında, "Biz dertliyiz, bizim acımız var. Ama onlar hala 'yaşam tarzı' diyor. Ne yaşam tarzı ya? Neye bir yasak getirildi? 14 yıl oldu. 2,5 yıldır Cumhurbaşkanıyım, ondan önce Başbakandım. Biz nerede, kime ne yasak getirdik, söylesinler bakalım." diye konuştu.

- TBMM Genel Kurulunda anayasa değişikliği teklifi görüşmeleri sırasında kavga çıktı. AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Ankara Milletvekili Fatih Şahin'in burnu kırıldı. Başbakan Yıldırım, ameliyat edilen Şahin'i tedavi gördüğü hastanede, Cumhurbaşkanı Erdoğan da evinde ziyaret etti.

- ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Ömer Demir, yasal bir düzenleme ile sınav evrakının aslı niteliğindeki belgeyi, elektronik ortamda saklayacak sisteme geçileceğini belirterek, "Dolayısıyla adayların soru kitapçıkları fiziksel olarak imha edilse de kitapçık üzerinde yaptıkları bütün işlemler, elektronik ortamda taranmış ve saklanmış olacak." dedi.

- Ankara ve İstanbul'daki üç cinayetin zanlısı Atalay Filiz'in Ankara'da Göktuğ Demirarslan ve kız arkadaşı Elena Radchikova'yı da "tasarlayarak öldürdüğü" gerekçesiyle yargılandığı davada savcı, Filiz'in iki kişiyi tasarlayarak öldürmek suçundan iki kez ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasıyla cezalandırılmasını istedi.

- HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş'ın, "Türkiye Cumhuriyeti hükümetini alenen aşağılama" suçundan açılan davada yargılanmasına başlandı.

- Milli Savunma Bakanı Fikri Işık, 9. Büyükelçiler Konferansı'nda yaptığı konuşmada. PKK'nın uzantısı olan PYD/YPG'nin terör örgütü olduğunu, terör örgütüyle iş birliği yapmanın meşru görülemeyeceğini söylemeye devam edeceklerini, bu konuda müttefik ülkeleri ikna etmek için her türlü gayreti göstereceklerini belirterek, "Ümit ediyoruz başta, ABD'de 20 Ocak'ta görev devralacak Sayın Trump ve yönetimi, bu noktada Türkiye'nin sesine kulak verir ve ABD bir yanlıştan daha fazla zaman kaybetmeden döner." dedi.

Rusya ile ilişkilerin gelişiyor olmasının "NATO ile bağlarımın zayıflayacağı" anlamına gelmediğine dikkati çeken Işık, "NATO ile ittifak dayanışması içerisinde kararlı şekilde yolumuza devam edeceğiz. Türkiye'den kaynaklanan bir sorun bugüne kadar olmadı, bundan sonra da olmayacak." dedi.

- İzmir'in Kemalpaşa ilçesinde FETÖ/PDY'ye yönelik yürütülen soruşturma kapsamında ifade veren bir gizli tanık, 15 Temmuz darbe girişiminin kriptolu haberleşme programı Eagle aracılığıyla gönderilen iki mesajla örgüt üyelerine önceden haber verildiğini aktardı.

- Fırat Kalkanı Harekatı kapsamında, El Bab bölgesinde bulunan DEAŞ terör örgütüne ait 40 hedef Hava Kuvvetleri Komutanlığına ait savaş uçakları tarafından imha edildi, 22 DEAŞ mensubu terörist etkisiz hale getirildi.

13 OCAK

- Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Hz. Ali Camisi'nde kıldığı cuma namazının ardından gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını yanıtladı. Erdoğan, anayasa değişikliği teklifi görüşmelerine ilişkin "Öyle zannediyorum ki bu hafta içerisinde bu biter ve bittikten sonra da işin zaten asıl sahibine gidilecek. Asıl sahibi millet, millete gidilecek." dedi.

- Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, FETÖ 15 Temmuz 2016'daki darbe girişimi sırasında Deniz Kuvvetleri Komutanlığındaki eylemlere ilişkin 72 sanık hakkında hazırladığı iddianameyi mahkemeye gönderdi.

Eski Gölcük Deniz Ana Üs Komutanı Tuğamiral Hayrettin İmren'in, kalkışma gecesi üs kapılarını dolaşarak nöbetçi personele, "Arkadaşlar, şu an bir istiklal mücadelesi veriyoruz. Amiral rütbesinde komutanınız olarak sizin başınızdayım. Birlikte mücadele edip savaşacağız ve birlikte öleceğiz. Donanma Komutanınız, Cumhurbaşkanı ile birlikte hareket eden bir haindir." dediğinin aktarıldığı iddianamede, darbe girişimi sırasında gerçekleştirilen eylemler sonucunda, Deniz Kuvvetleri Komutanlığı karargahında 174 bin 87 liralık hasar meydana geldiğini bildirildi.

- Milli Savunma Bakanı Fikri Işık, FETÖ soruşturmaları sebebiyle emniyet teşkilatından ihraç edilenlerin nasıl askerlik yapacakları konusunda Türk Silahlı Kuvvetlerinin geçmişe dayanan ciddi bir birikimi olduğunu belirterek, "Kamuoyunun eskiden 'sakıncalı piyade' diye bildiği, aslında askerlik yapması noktasında birtakım sıkıntıların olduğu isimlerle ilgili bir geri hizmet ve idari faaliyetlerde bunlar daha çok görevlendirilecek. Silahsız ve mühimmatsız nöbetlerde bulunacaklar. Ayrıca gözetim ve kontrol altında askerlik hizmetlerini ifa edecekler." dedi.

- Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, güncellenen öğretim programlarına ilişkin, "Ders saati azaltması söz konusu değil, ancak içeriğinin hafifletilmesi ve azaltılmasının sağlanması daha doğrudur." dedi.

- İstanbul Ortaköy'deki terör saldırısına ilişkin, savcılıkça ifadelerinin alınmasının ardından hakimliğe sevk edilen yabancı uyruklu iki şüpheli tutuklandı.

- 15 Temmuz darbe girişiminin ardından sosyal medyada terör yanlısı paylaşımlarda bulunduğu belirlenen 3 bin 861 kişi gözaltına alındı.

- Ankara Cumhuriyet Başsavcılığının, FETÖ tarafından ÖSYM'nin sınav sorularının sızdırılmasına ilişkin soruşturmaları kapsamında, ÖSYM'nin geçen 15 yıldaki sınav sorularının bulunduğu bilgisayarların imajlarını ve bu bilgisayarların log kayıtlarını incelemek üzere Bakanlar Kurulundan izin aldığı belirtildi.

- TSK, Suriye'nin kuzeyindeki terör hedeflerine yönelik devam eden ve 143'üncü günü geride kalan Fırat Kalkanı Harekatı kapsamında, terör örgütü DEAŞ'a ait 177 hedef imha edildi, kara ve hava harekatlarında 41 terörist etkisiz hale getirildi.

- Kayseri'de çarşı iznine çıkan askerleri taşıyan halk otobüsüne yönelik terör saldırısına yönelik soruşturma kapsamında gözaltında bulunan ve adliyeye sevk edilen 26 zanlıdan 20'si tutuklandı.

14 OCAK

- TSK tarafından, Fırat Kalkanı Harekatı'nda bugüne kadar DEAŞ mensubu bin 775, PKK/PYD mensubu 310 teröristin etkisiz hale getirildiği bildirildi.

- FETÖ soruşturması kapsamında hakkında gözaltı kararı verilen ancak tüm aramalara rağmen bulunamayan, kapatılan Taraf gazetesinin imtiyaz sahibi Başar Arslan hakkında ''silahlı terör örgütüne üye olmak'' suçundan yakalama kararı çıkarıldı.

- Astsubay Ömer Halisdemir'in de şehit edildiği Gölbaşı'ndaki Özel Kuvvetler Komutanlığındaki eylemlere ilişkin davanın firari sanığı 2 eski astsubay başçavuş tutuklandı.

- MHP Kocaeli Milletvekili Saffet Sancaklı'nın eşi Hülya Sancaklı'nın intihar girişiminde bulundu. Hülya Sancaklı, Beylikdüzü'nde özel bir hastaneye kaldırılarak ameliyata alındı. Öte yandan, İstanbul'a gitmek için uçak bulamayan Saffet Sancaklı'ya Başbakan Binali Yıldırım, Başbakanlık uçağını tahsis etti.

15 OCAK

- Türk Silahlı Kuvvetlerince, Suriye'nin kuzeyindeki terör hedeflerine yönelik devam eden Fırat Kalkanı Harekatı'nın 145'inci gününde, terör örgütü DEAŞ'a ait 198 hedef vuruldu, 9 terörist etkisiz hale getirildi.

- MEB Müsteşarı Yusuf Tekin, hazırlanan yeni müfredat taslağına ilişkin, "Hazırladığımız müfredatları incelerken sadece bir sınıftaki tek bir derse bakılarak yorum yapmak hatalı ve eksik bir bakış olacaktır. Müfredat taslağımızın tamamında çocuklarımıza başta Atatürk olmak üzere bu ülkeye ve değerlerimize hakkıyla sahip çıkıp koruyacakları bir konsept öngörülmüştür." değerlendirmesinde bulundu.

- Ankara Cumhuriyet Başsavcılığının talimatıyla FETÖ/PDY'nin Türk Silahlı Kuvvetlerindeki yapılanmasına yönelik operasyon çerçevesinde 3'ü albay rütbesinde 11 askeri personel, KKTC'de gözaltına alındı.

16 OCAK

- Çankaya Belediyesi Çağdaş Sanatlar Merkezi'nde 19 Aralık 2016'da düzenlenen serginin açılışında Rusya Büyükelçisi Andrey Karlov'a suikast düzenleyen ve polisle girdiği çatışmada öldürülen Mevlüt Mert Altıntaş'ın ailesi tarafından teslim alınmayan cenazesi kimsesizler mezarlığına gömüldü.

- 15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü yeni müfredat taslağında yerini aldı. Milli Eğitim Bakanlığı tarafından hazırlanan taslakta, ilkokullardaki hayat bilgisi ve ortaokullardaki sosyal bilgiler derslerinde, bu güne ilişkin etkinliklere de yer verildi. Bu kapsamda, ilkokul birinci sınıftan itibaren hayat bilgisi derslerinde milli günler ve bayramlar başlığı altında işlenecek 15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü'nün, altıncı sınıf sosyal bilgiler derslerinde ayrı bir ünite olarak okutulmasına karar verildi.

- Diyarbakır'ın Sur ilçesindeki Dicle Üniversitesi yerleşkesinde polis ekibine yönelik terör saldırısında 4 polis memuru şehit oldu, 2 polis yaralandı.

- İzmir merkezli 4 ilde, FETÖ/PDY'ye yönelik operasyonda, aralarında rütbelilerin de bulunduğu 24 jandarma personeli gözaltına alındı.

17 OCAK

- İstanbul Ortaköy'de yılbaşı gecesi bir gece kulübüne düzenlenen saldırının faili olduğu iddiasıyla aranan terörist Abdülgadir Masharipov Esenyurt'ta saklandığı evde yakalandı. Söz konusu adrese düzenlenen operasyonda şüpheli Masharipov ile biri Kırgız asıllı erkek, 3'ü kadın 5 kişi gözaltına alındı. Gözaltına alınan 5 kişiden 3'ünün Mısır, Senegal ve Somali uyruklu kadınlar olduğu, şüphelilerin alışveriş ve yer değiştirmede dikkat çekmemek için siyahi kadınları kullandıkları tespit edildi. Masharipov'un 6 yıl önce memleketi Özbekistan'dan Afganistan'a gittiği, terör örgütüne üye olmak suçundan Özbekistan'da arananlar listesinde olduğu öğrenildi.

- Ankara Milletvekili Aylin Nazlıaka'nın CHP'den ihracının iptali talebiyle açtığı dava, Ankara 11. Asliye Hukuk Mahkemesince reddedildi.

- Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığınca yürütülen terör soruşturması kapsamında HDP Eş Genel Başkanlarından Selahattin Demirtaş hakkında 43 yıldan 142 yıla, Figen Yüksekdağ hakkında da 30 yıldan 83 yıla kadar hapis istemiyle iddianame hazırlandı. İddianamede, Demirtaşın'ın PKK/KCK terör örgütünün yöneticisi olduğu, bu kapsamda örgütün "siyasi alan merkezi sorumlusu" olarak faaliyetlerini yürüttüğü, 6-8 Ekim 2014'teki sokak olaylarının meydana gelmesinde HDP Merkez Yürütme Kurulundan ve sonrasında yapılan açıklamanın etkili olduğu belirtildi. Tutuklu Yüksekdağ'ın ise terör örgütü PKK'nın yasama organı konumunda olan DTK içerisindeki faaliyetleri ve diğer eylemleri nedeniyle terör örgütünün yöneticisi sıfatıyla cezalandırılması istendi.

- Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar, Brüksel'de yapılan 176. NATO Askeri Komite Genelkurmay Başkanları Toplantısı'na katıldı. Orgeneral Akar, burada yaptığı konuşmada, NATO'nun terörizmle mücadele kapsamında daha fazla sorumluluk alması ve Türkiye'ye daha somut destek vermesi gerektiğini belirtti.

- İlk milli fırkateynin yapımına başlandı. Türk Deniz Kuvvetleri personeli tarafından tasarımı yapılan, İ sınıfı fırkateynlerin ilk gemisi olan "İstanbul Fırkateyni"nin ilk kaynağı, Milli Savunma Bakanı Firkri Işık ve Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Bülent Bostanoğlu'nun katıldığı törenle yapıldı.

19 OCAK

- Rusya'nın Ankara Büyükelçisi Andrey Karlov'un silahlı saldırı sonucu öldürülmesine ilişkin soruşturma kapsamında mahkemeye çıkarılan 2 polis memuru tutuklandı.

- Başbakan Binali Yıldırım, Donald Trump'ın ABD'de başkanlık görevini devralması öncesi Mecliste gazete ve televizyonların yöneticilerine yaptığı açıklamada, "ABD yönetiminin Suriye, Irak politikalarındaki olumsuz tutumunun değişeceğini düşünüyorum. Bölgedeki varlığının etkisizleştiğini söylüyorlar. Bu bölgedeki gelecek politikalarda, Türkiye ile daha yakın çalışacağını söylüyor. Bunlar güzel şeyler. ABD son zamanlarda Fırat Kalkanı ve DEAŞ ile mücadele konusuna daha olumlu yaklaşıyor. Türkiye, Rusya ve kısmen İran'ın aldığı inisiyatifi desteklemek konusunda bizimle birlikte hareket etmek istiyorlar. Bu da önemli bir şey." değerlendirmesinde bulundu

20 OCAK

- Suriye'nin kuzeyindeki El Bab'ın Suflaniyah bölgesinde, terör örgütü DEAŞ mensubu teröristlerce gerçekleştirilen bombalı araç saldırısında 5 asker şehit oldu, 9 asker yaralandı.

- Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, Ankara Fen Lisesi'nde katıldığı karne dağıtım töreninde, üzerinde çalışılan yeni müfredat taslağına ilişkin, "Aziz milletimiz şundan emin olsun, evlatları bize emanet, inşallah biz de aldığımız emaneti çok daha iyi bir şekilde bizden sonrakilere teslim edeceğiz. Türkiye'nin geleceği aydınlıktır. Atatürk Ccumhuriyeti'ni biz güçlendiriyoruz ve eskisiyle kıyas olmayacak şekilde." diye konuştu.

- Ankara 4. Ağır Ceza Mahkemesi, FETÖ'nün 15 Temmuz'daki darbe girişimine ilişkin soruşturma kapsamında eski Zaman gazetesi İmtiyaz Sahibi Alaeddin Kaya hakkında "anayasayı ihlale teşebbüs" suçundan hazırlanan iddianameyi kabul etti. Mahkeme, bu davanın, darbe girişiminden önce açılan ve terör örgütü elebaşı Fetullah Gülen'in de aralarında yer aldığı 73 sanığın yargılandığı "FETÖ çatı davası" ile birleştirilmesini kararlaştırdı.

- "Cumhurbaşkanına hakaret ve kurul halinde çalışan kamu görevlilerine görevinden dolayı hakaret'' suçlarından hakkında 7 yıl 4 aya kadar hapis cezası istemiyle iddianame hazırlanan gazeteci Hüsnü Mahalli'nin, "tutuklulukta kaldığı süre, kaçma bulgularının olmaması, verilmesi muhtemel ceza miktarı, delillerin niteliği, değişme ihtimali ve mağdurların üzerinde baskı yapma girişiminde bulunmasının olanaksız olması" gerekçeleriyle tahliye edilmesine karar verildi.

- Hava Kuvvetleri Komutanlığınca Irak'ın kuzeyindeki Kandil bölgesine 18 Ocak'ta düzenlenen hava harekatı sonucu 13 teröristi öldürüldü, 9 terörist yaralı ele geçirildi.

- İstanbul Emniyet Müdürlüğü ve AK Parti İstanbul İl Başkanlığına terör örgütü DHKP-C militanlarınca lav silahıyla saldırı düzenlendi. Emniyet Müdürlüğüne atılan lav silahı bahçe duvarına isabet etti, AK Parti İl Başkanlığına atılan lav silahı ise camı kırıp bina içindeki duvara isabet etti. Her iki olayda ölen da yaralanan olmadı.

- Sosyal Güvenlik Kurumu, Ankara ve İstanbul'da "Çalışan annelere bakıcı desteği" kapsamında toplam 5 bin anneye ayda bin 500 liraya kadar yardımda bulunulacağını, bu imkandan, sigortalı çocuk bakıcısı çalıştırmaları halinde 0-2 yaş arası çocuğu olan çalışan ya da çalışmaya başlayacak işçi statüsündeki anneler yararlanabileceğini açıkladı.

21 OCAK

-TBMM Genel Kurulunda, AK Parti'nin 18 maddeden oluşan "Türkiye Cumhuriyeti Anayasasında Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifi" kabul edilerek yasalaştı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Tavşandere Metro İstasyonu için düzenlenen törende yaptığı konuşmada "Hamdolsun, 'Ne yaptınız ki?' diyenlere, dün akşam sabah namazına doğru parlamento güzel bir cevap verdi ama gerçek cevabı inşallah, beşer planında egemenlik milletindir, şimdi milletim inşallah gerçek kararı verecek. Nihai kararı verecek ve bu nihai kararla beraber Türkiye yeni bir sıçrama noktasına ulaşacaktır. Milletimiz için hayırlı olsun. Ülkemiz için hayırlı olsun. " diye konuştu.

- Tiyatro ve sinema oyuncusu Ayberk Atilla 71 yaşında hayatını kaybetti.

- "ByLock" programıyla ilgili kapsamlı ilk iddianame hazırlandı. İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Terör ve Örgütlü Suçlar Bürosu tarafından hazırlanan iddianamede, "ByLock uygulamasına kayıtlı kullanıcı sayısı 215 bin 92, parolası çözümlenebilen kullanıcı sayısı 184 bin 298, oluşturulmuş toplam grup sayısı 31 bin 886, toplam mesaj içeriği 17 milyon 169 bin 632, çözümlenen mesaj içeriği 15 milyon 520 bin 552, verilerdeki toplam e-posta içeriği 3 milyon 158 bin 388, çözümlenen e-posta içeriği 2 milyon 293 bin 518, en az bir kez mesaj atmış ve/veya almış kişi sayısı 60 bin 473, sesli görüşmeyi kullanan kişi sayısı 78 bin 165, sadece sesli iletişim için kullanan kişi sayısı 46 bin 799" bilgileri yer aldı.

- Jandarma Genel Komutanlığı ve Sahil Güvenlik Komutanlığının Personel Yönetmeliği, Jandarma ve Sahil Güvenlik'te kadın personel, şapka, kep veya örgü bere altında, yüzünü kapatmayacak şekilde başlarına taktıkları üniforma rengindeki desensiz giysileri giyebilecekleri şeklinde düzenlendi.

- Eski Dışişleri Bakanlarından Vahit Melih Halefoğlu hayatını kaybetti. Halefoğlu, 1919'da Antakya'da doğdu. Ankara Siyasal Bilgiler Fakültesini bitiren Halefoğlu, Dışişleri Bakanlığında Siyasi Daire Genel Müdürlüğü, Beyrut, Kuveyt, Moskova, Lahey ve Bonn büyükelçilikleri, 17. dönemde Ankara milletvekilliği ve Dışişleri Bakanlığı yaptı.

22 OCAK

- Gençlerbirliği Başkanı İlhan Cavcav, tedavi gördüğü hastanede hayatını kaybetti. Başkent ekibinde 1978'de başkanlığa seçildikten kısa süre sonra görevinden ayrılan, 3 yıl sonra yeniden başkan olan ve 1981’den itibaren kesintisiz kırmızı-siyahlı kulübü yöneten Cavcav, başkanlık koltuğuna oturduğu 37 yılda 56 kez teknik direktör değiştirmişti.

- İstanbul'da Emniyet Müdürlüğü ve AK Parti İl Başkanlığına lav silahıyla düzenlenen saldırılarda yer aldığı iddiasıyla aranan Şerif T, Tekirdağ'da, polis ekiplerinin düzenlediği operasyon sonucu yakalandı. Üzerinde "Glock" marka tabanca bulunan şüphelinin Yunanistan'a kaçma hazırlığında olduğu ifade edildi. AK Parti İstanbul İl Başkanlığına lav silahıyla saldırı düzenlediği belirlenen terör örgütü DHKP-C üyesi Bilgehan Karpat ise Tekirdağ'ın Muratlı ilçesinde düzenlenen operasyonla öldürüldü.

23 OCAK

- Fırat Kalkanı Harekatı’nın 153. gününde, Türk Silahlı Kuvvetlerince, terör örgütü DEAŞ'a ait 194 hedef vuruldu, 65 terörist etkisiz hale getirildi.

- Olağanüstü hal kapsamında hazırlanan 682, 683, 684 ve 685 sayılı 4 yeni Kanun Hükmünde Kararname, Resmi Gazete'de yayımlandı.

685 sayılı KHK ile terör örgütlerine veya Milli Güvenlik Kurulunca devletin milli güvenliğine karşı faaliyette bulunduğuna karar verilen yapı, oluşum veya gruplara üyeliği, mensubiyeti, aidiyeti, iltisakı veya bunlarla irtibatı olduğu gerekçesiyle başka bir idari işlem tesis edilmeksizin doğrudan kanun hükmünde kararname hükümleri ile tesis edilen işlemlere ilişkin başvuruları değerlendirmek ve karara bağlamak üzere "Olağanüstü Hal İşlemleri İnceleme Komisyonu" kuruldu.

684 sayılı KHK ile yapılan düzenlemeye göre, devletin güvenliğine, anayasal düzene, milli savunmaya ve devlet sırlarına karşı işlenen, Terörle Mücadele Kanunu kapsamına giren ve toplu işlenen suçlar nedeniyle daha önce gözaltına alınanlar hariç, şüpheliler hakkında verilen 30 günlük gözaltı süresi 7 güne düşürüldü.

683 sayılı KHK'da kamu kamu personeline ilişkin tedbirler, iade hükümleri, kapatılan kurum ve kuruluşlar ve ekonomiye ilişkin bazı düzenlemeler yer aldı.

682 sayılı KHK ile Emniyet Genel Müdürlüğü, Jandarma Genel Komutanlığı ve Sahil Güvenlik Komutanlığı personeline uygulanacak disiplin hükümleri yeniden düzenlendi.

- Başbakan Binali Yıldırım, OHAL İşlemleri İnceleme Komisyonu kurulması kararına ilişkin, "Yargılama yolunu açmış oluyoruz ama bu ülkeyi yıkmaya çalışanlar, tekrar sağdan soldan, arka kapıdan içeri giremezler. Bunu da bilsinler. Böyle bir imkan yok. Bu kadar büyük bir tehlikeyle karşı karşıyayız, yılların biriktirdiği yıkıcı bir faaliyetle karşı karşıyayız, ola ki tek tük kazaya kurban gidenler olabilir, mümkündür, bunların mağduriyetlerini önlemek hukuk devleti olarak da bizim görevimizdir. Bunun için bütün hukuki mekanizmaları eksiksiz çalıştırmak için elimizden gelen gayreti gösteriyoruz." değerlendirmesinde bulundu.

- FETÖ/PDY'nin 15 Temmuz'daki darbe girişimine katılarak Sabiha Gökçen Havalimanı'nı ele geçirmeye çalıştıkları iddiasıyla haklarında dava açılan 28'i tutuklu 62 asker, ilk kez hakim karşısına çıktı.

- FETÖ'nün 15 Temmuz'daki darbe girişiminde, Vodafone Arena Stadı ile Ümraniye'deki Casper Plaza adlı iş yerinin pistine helikopterle asker indirerek, TRT'nin Ulus'taki yerleşkesi ve Digitürk'ün binasını işgal ederek ele geçirmeye çalışan 56'sı tutuklu 94 şüphelinin, 3'er kez ağırlaştırılmış müebbet ve 7,5 yıldan 15 yıla kadar hapis cezasına çarptırılması istendi.

24 OCAK

- Türk Silahlı Kuvvetlerince, Suriye'nin kuzeyindeki terör hedeflerine yönelik devam eden Fırat Kalkanı Harekatı'nın 154. gününde terör örgütü DEAŞ'a ait 107 hedef vuruldu, 13 terörist etkisiz hale getirildi.

- Doğu ve Güneydoğu Anadolu'daki 23 ili kapsayan Cazibe Merkezleri Programı Başlangıç Lansmanı Çankaya Köşkü'nde yapıldı.

- Ankara 1. Sulh Ceza Hakimliği, savcılığın talebi üzerine, FETÖ'nün darbe girişimine ilişkin soruşturma kapsamında tutuklu bulunan 43 Hava Harp Okulu öğrencisinin tahliyesine karar verdi.

25 OCAK

- Terör örgütü PKK/KCK'nın sözde İç Anadolu bölge sorumlusu olduğu belirtilen Ahmet K, terörle mücadele ve istihbarat ekiplerinin operasyonuyla gözaltına alındı.

26 OCAK

- MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, Anayasa Değişikliği Kanunu'na ilişkin, "Yanlışı bilerek işlemek, sonra yanlışlığın faturasından korkup gerçeği saklamak bir telaşın tezahürüdür. Siyaset tarihi bunlarla doludur. Biz yanlış yapmıyoruz ki telaşa kapılalım. Biz millet için evet, devlet için evet, Cumhuriyet için evet, Türklüğün bekası için evet diyoruz." ifadelerini kullandı.

27 OCAK

- İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığının talebi üzerine İstanbul 12. Sulh Ceza Hakimliği tarafından tutuklama kararı çıkarılmasının ardından Yunanistan'a kaçan 8 darbeci askerin iadesine ilişkin hazırladığı ikinci iade dosyasını Yunanistan'a gönderen Adalet Bakanlığınca, 8 darbecinin kırmızı bültenle aranması için de İnterpol'e yazı gönderildi.

- FETÖ/PDY'ye yönelik soruşturma kapsamında aranan Şike ve Odatv davasının eski hakimi Mehmet Ekinci Yalova'da yakalandı.

- Genelkurmay Başkanlığınca, Irak'ın kuzeyindeki Metina bölgesine 13-14 Ocak'ta düzenlenen hava harekatlarında bölücü terör örgütü mensubu 57 terörist öldürüldü, çok sayıda terörist de yaralandı.

28 OCAK

- Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve eşi Emine Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde ABD'li oyuncu Lindsay Lohan ve Suriye'nin doğu Halep bölgesindeki katliamı, annesiyle beraber dünyaya sosyal medya üzerinden duyuran 7 yaşındaki Bana el-Abed'i de kabul etti. Lohan, kabulde Cumhurbaşkanı Erdoğan ve eşi Emine Erdoğan'a, "Dünya 5'ten büyüktür" rozeti taktı.

- Tuzla'daki İstanbul Tersanesi'nde düzenlenen törenle denizaltı kurtarma gemisi TCG Alemdar (A-582) Deniz Kuvvetleri Komutanlığına teslim edildi.

- Genelkurmay Başkanlığınca, 21 Ocak'ta Cerablus'taki askerlere yönelik saldırıda kullanılması planlanan bomba yüklü aracın, Fırat Kalkanı Harekatı'nı icra eden unsurlarca, saldırıyı gerçekleştiremeden ele geçirildiği açıklandı. Aracı kullanan şoför ve bombayı patlatmayı planlayan terörist sağ yakalandı. Araçtakilerin Münbiç'ten yola çıktıkları ve Cerablus'taki Türk askeri konvoyuna saldırmayı planladıkları belirlendi. Bomba yüklü aracın içinde sağ yakalanan teröristler ifadelerinde bombalı saldırı emrini terör örgütü PKK/PYD'nin Münbiç'teki elebaşılarından aldıklarını itiraf etti.

- Başbakan Yıldırım, resmi ziyaret kapsamında Ankara'da bulunan İngiltere Başbakanı Therasa May ile görüştü. Türkiye ile İngiltere arasında Milli Muharip Uçak Projesi ile 2017 Havacılık Güvenliği İşbirliği Programı çerçevesinde iki iş birliği anlaşması imzalandı.

- Türk tiyatrosunun önemli isimlerinden oyuncu Engin Cezzar yaşama veda etti. Çok sayıda tiyatro oyununda yer alan ve yöneten Cezzar, 1935 yılında İstanbul'da doğdu. Robert Kolej'inde başlayan tiyatro ilgisi üzerine, ABD'de Yale Drama School'da ve Actors Studio'da eğitim alarak, tiyatro sanatçısı oldu.

- Emniyet Genel Müdürlüğü koordinesinde, 81 ilde gerçekleştirilen "Huzur Türkiye-2" uygulaması kapsamında aranan 568 şüpheli yakalandı. Uygulamada 402 kişi gözaltına alınırken, 38 tabanca, 40 av tüfeği ve 2 bin 584 paket kaçak sigara ele geçirildi.

29 OCAK

- Gölbaşı Cumhuriyet Başsavcılığının, 15 Temmuz darbe girişimi sırasında FETÖ'cü pilotların hedefi olan Polis Özel Harekat Daire Başkanlığındaki olaylara ilişkin fezlekesi tamamlandı. Fezlekede gasp ettikleri savaş uçaklarıyla 45'i özel harekat polisi 51 kişiyi şehit eden FETÖ'cü pilotlar ile "Vur" emri veren komutanlar hakkında 54'er kez ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası istendi.

30 Ocak

- Diyarbakır 8. Ağır Ceza Mahkemesi'nde yargılanan HDP Grup Başkanvekili, Diyarbakır Milletvekili İdris Baluken hakkında tahliye kararı verildi. Baluken, terör soruşturması kapsamında 4 Kasım 2016'da Ankara'da gözaltına alınmış, sevk edildiği Bingöl'de mahkeme tarafından tutuklanmıştı.

- Adalet Bakanlığı tarafından ABD'ye, FETÖ elebaşı Fetullah Gülen'in iadesine ilişkin yeni deliller gönderildi. ABD'nin talebi üzerine FETÖ'nün "hava kuvvetleri imamı" olduğu ileri sürülen firari Adil Öksüz'ün 15 Temmuz darbe girişiminden önce ABD'ye yaptığı ziyaretlerin detayları da deliller arasında yer aldı. Öksüz'ün, tutuklu Kemal Batmaz'la ABD'ye hangi tarihlerde gittiğine, hangi tarihlerde Türkiye'ye dönüş yaptığına, uçak koltuk numaralarına ilişkin bilgilere de delliler arasında yer verildi.

Öte yandan, İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı Terör ve Örgütlü Suçlar Bürosu Savcısı Berkant Karakaya tarafından hazırlanan ve İzmir 2. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kabul edilen, Gülen'in bir numaralı sanık olduğu iddianame de ABD'ye iletildi. İddianamede yer alan, Öksüz'ün darbe girişimi planını ABD'ye götürerek Gülen'e onaylattığı, darbe girişiminin Gülen'in emriyle gerçekleştirildiğini anlatan "Kuzgun" ve "Şapka" kod adlı gizli tanık ifadeleri internet ortamında da ABD'ye iletildi.

31 OCAK

- Kültür ve Turizm Bakanlığınca, Emniyet Genel Müdürlüğünden alınan geçici verilerle hazırlanan "Giriş-Çıkış Yapan Ziyaretçiler, Yabancı ve Vatandaşlar" istatistiklerine göre, 2016 ocak-aralık döneminde Türkiye'yi ziyaret eden yabancı sayısı, 2015 yılının aynı dönemine göre yüzde 30,05 düşüş göstererek 25 milyon 352 bin 213 oldu. Ziyaretçilerin 615 bin 477'sini günübirlikçiler oluşturdu.

- Diyarbakır'da, hakkındaki terör soruşturması kapsamında daha önce mahkemece serbest bırakılan ve Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığının itirazı üzerine yeniden gözaltına alınan HDP Kars Milletvekili ve Parti Sözcüsü Ayhan Bilgen tutuklandı.

- Hakkındaki terör soruşturması kapsamında tutuklamaya yönelik "yakalama" kararı çıkartıldığı gerekçesiyle yeniden gözaltına alınan HDP Adana Milletvekili Meral Danış Beştaş'ın tutuklanmasına karar verildi.

Kaynak: