Türkiye'de İslamcılık düşüncesinin seyri

Zeytinburnu Belediyesi'nin geçtiğimiz yıl düzenlediği Türkiye'de İslamcılık Düşüncesi ve Hareketi Sempozyumu'nun tebliğleri yeni metinlerin de eklenmesiyle kitaplaştırıldı.
Türkiye'de İslamcılık düşüncesinin seyri

Editörlüğünü İsmail Kara'nın yaptığı kitap, İslamcılık düşüncesi için yeni bir okuma imkânı.

Osmanlı – Türk modernleşmesiyle birlikte çok sayıda fikir akımı İmparatorluk sathında faaliyet göstermeye başladı. Bilhassa Meşrutiyet döneminde canlı bir fikir ve edebiyat hayatı Osmanlı'ya egemen oldu. Bugün bile Türkçülük, İslamcılık, Batıcılık gibi temel ayrımları bulunan fikir hareketlerinin, ideolojilerin esaslı isimleri 19. asrın son çeyreğiyle Meşrutiyet döneminde ortaya çıkmış, önemli ürünlerini bu dönemde vermiş, fikirleriyle beraber mücadelelerini bu dönemde sergilemişlerdir. Son yıllarda İslamcılık hareketiyle ilgili olarak daha derli toplu, sistematik, belli bir metot takip eden çalışmalar yapılmaya başlasa da bunlar şimdilik yeterli değil. İsmail Kara'nın eserleri bu bakımdan İslamcılık çalışması yapan herkesin müracaat ettiği hatta ittifak ettiği yegane vasıflı kaynaklar arasında yer almakla birlikte belirttiğimiz envanter özelliğini karşılamaya uygun değil.

İSLAMCILIK ÇALIŞMALARINA KATKI

Siyasal iktidara bağlı olarak son yıllarda İslamcılık ile ilgili bilimsel toplantıların yanı sıra kamu ve özel kurumların düzenlediği toplantılarda bir artış oldu. Bu toplantılar İslamcılık düşüncesine belirgin bir katkı sağlasa bile çoğu kayıt altına alınmadığı gibi retorik ve sloganların eşliğinde yapıldığı için İslamcılık fikrine, çalışmalarına etki etmiyor. Fakat bazı ciddi isimlerin ve ciddi kurumların düzenlediği sempozyumlar İslamcılık çalışmalarına sadece katkı sağlamakla kalmıyor, bu literatüre metodoloji sunarak İslamcılık çalışmalarının yönünü belirliyor.

Zeytinburnu Belediyesi'nin 17 – 19 Mayıs 2013 tarihleri arasında düzenlediği Türkiye'de İslamcılık Düşüncesi ve Hareketi Sempozyumu ve burada sunulan bildirilerden oluşan kitap, tam da bu sistematiği karşılayacak derinliğe, kapsama ve usule sahip. İsmail Kara ve Asım Öz'ün editörlüğünde, Ali Öztürk'ün koordinatörlüğünde gayet titiz bir çalışmanın ürünü olan kitap yedi bölümden oluşuyor. Burada belirtilmesi gereken bir konu da kitaptaki yazıların bazılarının sempozyumda bildiri olarak sunulmamasına rağmen kitabın bütünlüğüne katkı sağlaması için sonradan yazılması. Kitabın girişini İsmail Kara yapıyor.

Kara yazısının başlığını 'notlar' biçiminde belirlese de yazının zengin içeriğinin yanında, İslamcılık çalışmaları için önemli ayrımlar ve metodoloji teklif etmesi bakımından hayli önemli. Kitabın birinci bölümü tarihsel sürece ayrılmış. İkinci bölüm İslam Yorumları, sorunları ve siyasetini ele alırken üçüncü bölümde öncü ve dönüştürücü isimlerin İslamcılık hareketine katkıları aktarılıyor. İslamcılık hareketinin önemli kırılma dönemlerinden olan tercümeler dördüncü bölümde ele alınırken beşinci bölümde dönemler ve zihniyetler, altıncı bölümde İslamcılık ve sanat ilişkisi üzerinde duruluyor. Son bölüm ise aktüel ve siyasal İslamcılık tartışmalarını biraz da Ak Parti iktidarı üzerinden değerlendiriyor. Zeytinburnu Belediyesi'nin İslamcılık sempozyumu ve kitabı sloganlara başvurmadan, ağır ve etkisiz akademik atmosfere girmeden meseleyi hakikaten derinlikli ele almaya çalışan bir çalışma olarak öne çıkıyor.

Kitabın Künyesi:

Türkiye'de İslamcılık Düşüncesi ve Hareketi Sempozyumu Tebliğleri

Ed: İsmail Kara, Asım Öz

Zeytinburnu Belediyesi

2013