‘Türkiye’de kitap okunmuyor diyenler Konya’ya baksınlar’

Konya Kitap Günlerinin açılış programına katılan eski Milli Eğitim Bakanı, Kültür ve Turizm Bakanı ve Yazar Nabi Avcı, “Türkiye’de kitap okunmuyor şehir efsanesini Konya Kitap Günleri bir kez daha yıkıyor” ifadelerini kullandı.
‘Türkiye’de kitap okunmuyor diyenler Konya’ya baksınlar’

Konya Kitap Günlerinin açılış programına katılan eski Milli Eğitim Bakanı, Kültür ve Turizm Bakanı ve Yazar Nabi Avcı, “Türkiye’de kitap okunmuyor şehir efsanesini Konya Kitap Günleri bir kez daha yıkıyor” ifadelerini kullandı. Gazeteci Yazar Nedim Şener ise, Konyalı kitap severlerin ilgisinden memnuniyetini dile getirdi. Konya’da canlı bir kültür atmosferi olduğunu söyleyen Gazeteci Yazar Mimar Cihan Aktaş da Konya’nın kendini sürekli tazeleyen bir şehir olduğunu söyledi. Yazar Sıtkı Aslanhan ise “İğne atılsa yere düşmeyecek kadar ilgi ve katılım var” dedi.

 

Konya Kitap Günleri büyük bir coşkuyla devam ediyor. Açılış programının ardından Konyalı kitap severlerle buluşan Eski Milli Eğitim Bakanı, Eski Kültür ve Turizm Bakanı ve Yazar Nabi Avcı, Gazeteci Yazar Nedim Şener, Gazeteci Yazar Mimar Cihan Aktaş ve Yazar Sıtkı Aslanhan gazetemiz Yeni Haber’e özel açıklamalar yaptı.

konya-kitap-fuari-1.jpg

‘KONYA’DA KİTABA İLGİ ÇOK YÜKSEK’

Eski Milli Eğitim Bakanı, Eski Kültür ve Turizm Bakanı ve Yazar Nabi Avcı, katıldığı Konya kitap günlerinde okuyucularla buluşarak kitaplarını imzaladı. Özellikle gençlerin ilgisinin kendisini çok mutlu ettiğini söyleyen Yazar Nabi Avcı, “Türkiye’de kitap okunmuyor şehir efsanesini Konya kitap günleri bir kez daha yıkıyor” ifadelerini kullandı.

nabi-avci-2.jpg

‘DÜNYA KÜLTÜRÜNÜ TANIYAN ŞÖLENLE KARŞI KARŞIYALAR’

Kitap günlerini düzenleyen Başkan Uğur İbrahim Altay’a teşekkürlerini sunarak sözlerine başlayan Avcı, “Böyle bir kitap şenliğine gençlerin gösterdiği yakın alaka beni ayrıcı çok onure etti. Türkiye’de kitap okunmuyor şehir efsanesini Konya kitap günleri bir kez daha yıkıyor. Bunu söyleyenler gelip buraya baksınlar. Özellikle gençler çok seçerek kitap alıyorlar ve onları okuyorlar. Bizim geleneğimizde ertad-ı erbağ diye tabirimiz vardır. Dört direk anlamına gelmektedir. Bu dört direk Anadolu’yu vatan yapan dört büyük veliye atfedilen bir isimdir. Hacı Bektaş-ı Veli, Mevlana Celaleddin Rumi, Hacı Bayram-ı Veli ve Şeh Şaban-ı Veli Hazretleridir. Bu dört büyük veli ve Hazreti Şems’in ve Hazreti Mevlana’nın huzurunda böyle bir kültür faaliyetinin düzenlenmiş olmasını Hazreti Mevlana’nın pergel metaforuyla çok uyumlu olduğunu düşünüyorum. Hazreti Mevlana diyor ki, pergel gibiyiz. Bir ayağımız periyota sımsıkı basarken diğer ayağımız 72 milleti dolaşmadadır. Ayağını sağlam bir şekilde yere basan Konyalı gençler bütün dünya kültürünü tanıyabilecekleri bir şölenle karşı karşıyalar. Bunu da iyi değerlendirdiklerini görüyorum” diye konuştu.

nabi-avci-1.jpg

‘EĞİTİM KURUMLARIMIZ CİDDİ SIKINTILAR YAŞADI’

Pandemi sürecinde eğitim kurumlarının ciddi sıkıntılar yaşadığını belirten Avcı, “Öğretmenlerimiz ciddi anlamda yoruldular. Herkes öğretmenlerimizin yan gelip yattığını düşünüyor. Öğretmenlerimiz pandemi döneminde normal şartlara göre çok daha yoğun bir mesai yaptılar. Online eğitim süreçlerinde çok daha fazla yoruldular. Dolayısıyla onlara buradan bir kere daha çok teşekkür ediyorum. Yeni Milli Eğitim Bakanımızın da gayretleriyle inşallah önümüzdeki dönem pandemi şartlarına yenilmeden çocuklarımız, öğretmenlerimiz, eğitim çalışanlarımız bu eğitim-öğretim dönemini de başarıyla tamamlayacaktır diye ümit ediyorum. Teknofest’te gençlerimizin yeniliklere nasıl açık olduklarını ve yurduna hizmet etmenin yollarında birinin de bilimle, sanatla, kültürle iç içe olmak olduğunu, gençlerimiz hem Teknofest’te hem de bugün Konya’da yaşadığımız kitap günlerinde ortaya koyuyorlar. O nedenle ben gençlerimize başarılar diliyorum. Yolları açık olsun” diyerek sözlerini noktaladı.

konya-kitap-fuari-3.jpg

NEDİM ŞENER: KONYA OKUYUCUSU ÇOK FARKLI

Konya kitap günleriyle ilgili düşüncelerini dile getiren Gazeteci Yazar Nedim Şener ise, “Pandemi öncesi son kitap fuarı burasıydı. İki yıl önce insanların çekildiğimiz fotoğrafları gösterip bir kez daha fotoğraf çektiriyor olması, olayın süreklilik kazandığını ve kitap fuarının Konya’da çok önemli bir yer edindiğini gösteriyor. Konya okuyucusu gerçekten çok farklı. Bazen kitap alınır ama okunmaz. Burada alınıp okunduğunu ve soru sorulduğunu görüyorsunuz. Bu benim açımdan gerçekten çok heyecan verici. Kitap günlerine özel gerçekleştirdiğimiz söyleşide Mete Yarar ve Erhan Afyoncu gibi önemli isimler oldukça önemli isimler anlattılar. Bu tür moral veren toplumu ayağa kaldıracak söyleşilerin sık sık yapılıyor olması gerekmektedir. Çünkü bir kalabalık oluşturabiliyorsunuz ama insan yine de kendini yalnız hissediyor. Bazen hayatta birçok şey yapıyorsunuz ama onu anlamlandıramıyorsunuz. Size işaret gösteren küçük bir ışığa ihtiyacınız var. O ışık bazen bir söyleşide duyduğunuz bir cümle veya size yol gösterilen bir kaynak olabiliyor. O nedenle bu tür söyleşilerin bu tür ortamların olması çok önemli. Burada gerçekten çok güzel bir kültür merkezi var. Konya bu anlamda çok şanslı” diye aktardı.

nedim-sener-1.jpg

CİHAN AKTAŞ: KONYA’DA CANLI BİR KÜLTÜR ATMOSFERİ VAR

Konya kitap günlerine katılan Gazeteci Yazar Mimar Cihan Aktaş’ın gerçekleştirdiği söyleyişi yoğun ilgi gördü. Söyleşinin ardından okuyucularına kitaplarını imzalayan Cihan Aktaş, daha önce de birçok kez Konya’ya geldiğini, Konya’da canlı bir kültür atmosferi olduğunu söyledi. Cihan Aktaş, Şair ve Gece Kuşu adlı kitabını ilk kez Konya’da imzaladı. Konya’ya gelmekten duyduğu memnuniyeti dile getiren Yazar Aktaş, “Konya’ya gelmek kendi yurduma kendi sılama gelmek gibiydi benim için. Salgında ara verdik ama salgın sürdüğü halde buraya tekrar gelmeyi göze aldım” ifadelerini kullandı.

cihan-aktas-1.jpg

‘KONYA KENDİNİ TAZELEYEN BİR ŞEHİR’

Konya’nın sürekli kendini tazeleyen bir şehir olduğunu belirten Aktaş, “Konya’ya ilk kez gelmiyorum. Salgından önce neredeyse her sene ve sıklıkla fuar için de geliyordum. Gerçekten burada çok iyi okurlarım var. Konya’ya gelmek kendi yurduma kendi sılama gelmek gibiydi benim için. Salgında ara verdik ama salgın sürdüğü halde buraya tekrar gelmeyi göze aldım. Şair ve Gece Kuşu adlı yeni çıkan romanımı ilk Konya’da imzalamak istedim. Konya’da her zaman canlı bir kültür atmosferi var. Konya o açıdan kendi kendisini sürekli tazeleyen bir şehir. Fuarda salgın ortamına rağmen çok canlı. Geçmişten farklı olarak çoğunlukla ortaokul öğrencilerine kitap imzaladım. Yani yeni neslin de artık bilinçlendiğini ve kitap okuduğunu söyleyebiliriz. Konya’da insan kendini yeniliyor. Konya çok metropol özelliği taşımadığından insanın nefes alabileceği dostane bir havası var. Bütün Konyalılara sevgi ve selamlarımı gönderiyorum. Arayı uzatmadan tekrar gelmeyi diliyorum” şeklinde konuştu.

cihan-aktas-2.jpg

‘İĞNE ATSAK YERE DÜŞMEYECEK DERECEDE KATILIM VAR’

Konya Kitap Günlerinde düzenlediği söyleşide dilin önemine dikkat çeken Yazar Sıtkı Aslanhan ise, “Dilimizi kaybediyoruz. Dilinizi kaybederseniz dininizi kaybedersiniz” ifadelerini kullandı. Konyalı vatandaşların kitaba ilgi ve alakasının yüksek olduğunu söyleyen Sıtkı Aslanhan, “Konya kitap günleri pandeminin gölgesinde gerçekleşmesine rağmen muhteşem seyrediyor. En son 2019 yılında kitap günleri yapılmıştı ve bende buradaydım. Bugün gördük ki insanlar büyük bir özlem duymuşlar. Hem konferanslara hem de kitaplara yoğun bir ilgi var. İğne atılsa yere düşmeyecek kadar ilgi ve katılım var. Bu anlamda Konya Büyükşehir Belediye Başkanımız Uğur İbrahim Altay’a çok teşekkür ediyorum. Türkiye’nin birçok yerine gidiyoruz ama hakikaten en iyi fuarlardan bir tanesi. Çocuklarımızın kitap okumadığını söylüyoruz hep şikayet ediyoruz ama çocuklarımıza bu güzellikleri yaşatmamız lazım, onları buraya getirmemiz lazım. Kitapları görmeleri, kitaplara dokunmaları lazım. Yazarlarla buluşmaları lazım. O kitapların imzalanması, yazarlarla çektirecekleri fotoğraflar çocukların gönül dünyasını ileriye dönük de güzelliklere vesile olacak ve bu konuda onları motive edecek. İnşallah daha nice daha sağlıklı daha sıhhatli daha güzel hiçbir engelin olmadığı ortamlarda tekrar bu güzel günleri yaşarız diye umut ediyorum” diye konuştu.

SÜMEYRA KENESARI / YENİ HABER GAZETESİ

sitki-aslanhan-1.jpg

sitki-aslanhan-2.jpg

konya-kitap-fuari-2.jpg