Türkiye'den 93 ülkeye yardım eli

Türkiye dünyanın dört bir yanına koronavirüse karşı yardım göndermeyi sürdürüyor. O ülkelerden sonuncusu Afrika kıtasındaki Çad oldu. CNN TÜRK’ün edindiği bilgilere göre, bugüne kadar Türkiye’ye 135 ülkeden yardım talebi geldi, bu taleplerin 93’ü karşılandı.
Türkiye'den 93 ülkeye yardım eli

Salgının başından beri Türkiye medikal yardım, solunum cihazı, ilaç, tıbbi koruyucu ekipman dahil salgında en çok ihtiyaç duyulanlar için ülkelere tek tek yardım eli uzattı.

CNN TÜRK’ün edindiği bilgilere göre, salgının ilk günlerinden bu yana Türkiye’den yardım talep eden ülkelerin sayısı 135 oldu. Bu ülkelerden 93’üne ise yardım iletildi.

O ülkelerden sonuncusu Afrika’da açlık, hastalık ve salgın ile boğuşan Çad.

Türk Silahlı Kuvvetlerine ait Koca Yusuf kargo uçağı, bu kez Çad’a havalandı, medikal yardımları götürdü.

Milli Savunma Bakanlığı açıklamasında, “Cumhurbaşkanımız Sayın Erdoğan’ın talimatlarıyla Sağlık Bakanlığı tarafından hazırlanan ve COVID-19 ile mücadelede kullanılacak sağlık malzemelerini Çad’a ulaştıracak TSK’ya ait uçak Ankara Etimesgut’tan havalandı,” denildi.

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın da Çad’a gönderilen yardımlarla ilgili sosyal medya hesabından paylaşım yaptı, Kalın “Türkiye korona günlerinde de insani diplomasinin öncülüğünü yapmaya devam ediyor. İhtiyaç sahiplerine yapılan her yardım, kendimize yapılmış bir yardımdır” ifadelerini kullandı.

Dünyaya yayılan destekler hem yumuşak güç diplomasisi hem de insani yardımlar kapsamında değerlendiriliyor

Bugüne kadar yardım ulaştırılan 93 ülke arasında Türkiye’nin bölgesel krizlerde farklı taraflarda durduğu, ikili ilişkilerinde sorunlar yaşadığı ülkeler de var.

93 ülke arasından önce çıkanlar Amerika Birleşik Devletleri,Almanya ,Avusturya ,Fransa ,Çin Halk Cumhuriyeti, İngiltere, İsrail, Libya, BM desteği ile Kuzey Suriye, Rusya ve Cemal Kaşıkçı cinayeti sonrası ikili ilişkilerin gerildiği Suudi Arabistan.

Avrupa kıtası ve Amerika kıtasına ek olarak, Afrika kıtasına da yardım elini uzattı Türkiye.

Libya, Cezayir, Umman, Senegal,Somali, Sudan, Çad, Moritanya gibi Sahra altı Afrika ve Kuzey Afrika’daki ülkelere pandemi yardımı iletildi.

Afrika’dan Avrupa’ya Amerika kıtasına kadar bir çok ülkeye kargo uçaklarıyla taşınan yardımlar Ankara’da insani diplomasinin bir gereği olarak değerlendirildi