Türkiye’nin ilk distopik romanını yazdı

8’inci sınıf öğrencisi 13 yaşındaki Sabit Talha Şahin, alışa gelmişin dışına çıkarak, Türkiye’nin ilk distopik romanını yazdı. Yazar Şahin, ilk kitabının heyecanını gazetemiz Yeni Haber’le paylaştı.
Türkiye’nin ilk distopik romanını yazdı

Distopya, (anti-ütopya Yunanca dystopia) çoğunlukla ütopik bir toplum anlayışının anti-tezini tanımlamak için kullanılır. Distopik bir toplum otoriter - totaliter bir devlet modeli ya da benzer bir başka baskıcı sistem altında karakterize edilir. Kelime ilk defa John Stuart Mill tarafından kullanılmıştır. George Orwell’ın 1984, Aldous Huxley’in Cesur Yeni Dünya ve José Saramago’nun Körlük kitabı distopyaya en güzel örneklerdir. Yazar Sabit Talha Şahin, zihninde tasarladığı 2050-2080 yılları arasını kaleme alarak, yazdıklarını bir kitap haline getirdi. Şahin’in küçük yaşta yazdığı Zihin Kitabı, Türkiye’nin ilk distopik roman olma özelliğini taşıyor.

talha-sahin-zihin-roman-kitap-3.jpg

‘HER KİTAP BANA YETERSİZ GELİYORDU’

Kitap yazma serüvenini anlatan Talha Şahin, “Ben her kitabı, ‘Bu bana yeterli gelmedi’ düşüncesiyle bitiriyordum ve finalini tahmin edebiliyordum. Zamanla bende ‘Neden daha iyisini yapmaya çalışmıyorum?’ diye bir kitap yazma isteği uyandı. Daha öncesinde kitap yazmayı denedim ama denediklerim sadece bir taslak olarak kaldı. Çünkü onların konusu ve karakterleri hiçbir zaman benim yazabileceğim kadar görkemli değildi. Hiçbirinin ruhunda yeterli hissi yoktu. En sonunda oluşturduğum karakterler “Zihin” kitabımda toplandı ve eminim ki bu karakterleri başka bir kurguda deneseydim hiçbiri birbirine uyumlu olmazdı. Bu durumda ben bunları dengelemeliydim. Düşüncelerimi yazıya aktarmak için gece gündüz çalıştım. 7’inci sınıf olduğum için ‘seneye sınav var’ diye çalışma tempomu da artırıyordum. Bu yüzden gece 11-12 gibi boş kalabiliyordum. Çok yazdım ve çok sildim. Sonunda bende yeterli hissiyatı oluşturabildi ve dosyada kalmasına karar verdim.” şeklinde konuştu.  

talha-sahin-zihin-roman-kitap-1.jpg

‘DİSTOPYA OLDUĞUNU ÖĞRENDİĞİMDE KİTABI YARILAMIŞTIM’

Yazar Şahin, kitabını ilk fantastik olarak yazmaya başladığını fakat distopya türünde yazdığını öğrendiğinde kitabı çoktan yarıladığını söyledi. Dünya genelinde çok az sayıda yazarın distopya türünde yazdığını ifade eden Şahin, “Bana yaşanabilecek olaylar çok kısıtlı geliyordu. Gerçek dünyayla kalemimi kısıtlamak yerine, karakterleri gerçek dünyayla kısıtlayarak genişletebilirim, diye düşündüm. Ve böylece zihnin kurgusu oluştu. Distopya, gelecek hakkındaki varsayımlardır. Gerçekten Türkiye ve dünya üzerinde yazılması çok az ve zor olan kurgulardır.” diye konuştu. Yılda yaklaşık 250 kitap okuduğunu belirten Yazar Şahin, “Kitap okumanın ilkokulda başlaması gereken bir alışkanlık olduğunu düşünüyorum. Bence en önemli şey insanlarla iletişime geçmek için bile kitap okumak ve kitap okumanın nasıl olacağını bilmek.” dedi.

talha-sahin-zihin-roman-kitap-6.jpg

‘YAZARKEN HİÇBİR KİTAPTAN ESİNLENMEDİM’

Zihin kitabını yazarken hiçbir kitaptan esinlenmediğine değinen Şahin,  “Harry Potter gibi kitaplarla kendimi kıyaslamıyorum. Çünkü onlar daha çok fantastik serilerdir. Fantastik seriler çok fazla işlenemiyor. Zaten gelecek ya da geçmiş zaman belirtilmiyor. Onlar fantastik olduğu için hiçbir kitaptan esinlenmedim ya da onlardan bir şeyler almadım. Çünkü bunlar çalmaya ve yazarların özgün fikrine giriyor. Ben yıllar sonra da okunur düşüncesiyle bir şeyler yazmaya çalıştım. Popüler olan şeyleri kitaba yansıtmadım.” ifadelerini kullandı.

talha-sahin-zihin-roman-kitap-4.jpg

‘ÜÇÜNCÜ DÜNYA SAVAŞINI ZİHNİMDE TASARLADIM’

Kitabın kurgusunda üçüncü dünya savaşını zihninde tasarladığını aktaran Şahin, “Üçüncü dünya savaşında sürekli nükleer şeyler kullanılacağına dair düşüncelerim vardı. Bunun yaşandığını zihnimde tasarladım ve bu nükleer silah kullanıldığında dışarıda olan insanların çoğunun öldüğünü ve sığınaklarda saklanan insanların da kurtulduğunu düşündüm. Üçüncü dünya savaşını kullanma nedenim, benim bu kurguyu bir felaketle oluşturmam gerekiyordu. Çünkü tüm dünyadaki insanların bir çatı altında toplanması neredeyse imkansızdı.” dedi.

talha-sahin-zihin-roman-kitap-2.jpg

‘DİSTOPİK EVRENDE DEĞİŞİM SAĞLANABİLİR Mİ?

Kitabın içeriğinde baskıcı bir evrenin değişim sağlamasının mümkün olup olmadığını aktardığını kaydeden Şahin şöyle konuştu: “Kitabımın içeriği şu şekilde: Rivera Hükümeti’nin kuruluşunun 25.yılında yaşanan isyandan sonra ailelerdeki, genç olmayan herkes öldürülüyor. Kitabın karakterlerinden Linda, abisi ve babasını bu sondan kurtardığında kurşuna dizilen annesinin intikamını almayı hedefliyor. Beklemediği bir anda hizmetçiliğe seçildiğinde, yapmak istediği devrimin zamanının geldiğini anlıyor. Teknoloji ve gelecekle şekillenmiş bu distopik evrende değişim sağlanabilir miydi ya da özgürlük yalnızca okunması yasak kitaplarda geçen bir kelime olarak mı kalmak zorundaydı?”

talha-sahin-zihin-roman-kitap-5.jpg


‘İKİNCİ KİTABI DA YAZIYORUM’

Zihin kitabının devamı niteliğinde bir kitap yazdığının bilgisini veren Şahin, “Gelecekte de sürekli kitap yazmaya devam edeceğim. Devamında ise başarılı olmak istiyorum. Sadece akademik bir başarıdan bahsetmiyorum. Bana “iyi insan“ diyorlarsa bu benim için en büyük başarıdır. Bana göre iyi insan olmak akademik başarıdan bir adım daha öndedir. Ben hayatımı hiçbir zaman kısıtlamıyorum. O nedenle Zihin kitabını da geceleri yazma nedenim bu. Boş zamanlarımda yüzmeyi, kitap okumayı, arkadaşlarımla fikir paylaşmayı, tenis oynamayı çok severim. Sosyal iletişimde olmayı seven bir insanım. Bir kez yaşayacağım, o yüzden ‘kendimi kısıtlamadan hayatı yaşamalıyım’ görüşüne sahip bir insanım” diyerek sözlerini tamamladı.

SÜMEYRA KENESARI / YENİ HABER GAZETESİ