Türkiye’nin isteği Batı zirvesi bitmeden geldi: Kanada ambargoyu kaldırdı

Recep Tayyip Erdoğan'ın NATO Liderler Zirvesi'nde İsveç'in NATO üyeliğine onay vermesinin karşılığını zirve bitmeden almaya başladı. İkinci Dağlık Karabağ Savaşı'nda Ermenistan'a karşı Azerbaycan'a destek verdiği için Türkiye'ye silah ambargosu uygulayan Kanada, ambargoyu kaldırma kararı aldı.
Türkiye’nin isteği Batı zirvesi bitmeden geldi: Kanada ambargoyu kaldırdı

Litvanya'da gerçekleştirilen NATO Liderler Zirvesi'nde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ülke liderleriyle önemli görüşmeler gerçekleştirdi. NATO Liderler Zirvesi son gününe girerken Türkiye'nin İsveç'in NATO'ya girişini onaylaması karşılık bulmaya başladı.

İngiltere merkezli Middle East Eye'nin haberine göre, Erdoğan'ın İsveç'in NATO'ya üyeliğine verdiği onay sonrası ABD'nin Türkiye'ye 40 yeni F-16 vermeyi, 80'e yakın uçağı modernize etmeyi ve Kanada'nın da 2020 yılında, İkinci Dağlık Karabağ Savaşı sonrası Türkiye'ye uyguladığı silah ambargosunu kaldırmayı kabul etti.

"900'DEN FAZLA BOMBA VE 40 YENİ UÇAK..."

Haberde, "F-16 anlaşması, 40 yeni uçak, 79 uçağa modernizasyon, 900'den fazla hava-hava füzesi ve 800 uçak bombası içeriyor" ifadelerine yer verildi.

ZİRVEDE İKİ LİDER BİR ARAYA GELMİŞTİ

NATO Liderler Zirvesi'nde diplomatik temasları kapsamında Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kanada Başbakanı Justin Trudeau ile bir araya gelmişti.

NE OLMUŞTU?

Türkiye, İkinci Dağlık Karabağ Savaşı'nda Ermenistan'a karşı Azerbaycan'a destek vermesi sonrası Kanada tarafından silah ambargosu uygulanmıştı. Savaş esnasında Türkiye Azerbaycan'na SİHA ve İHA göndermiş ve bu durum Kanada'nın tepkisine neden olmuştu.

2020'de Kanada hükümetinin yaptırımları sonucu Türk Havacılık ve Uzay Sanayii AŞ'ye (TUSAŞ) ambargo uygulayan Kanadalı Telemus Sistemleri Inc. şirketi, 2021 yılında iflas edip kepenk kapatmıştı.

Ana müşterisi TUSAŞ olan Telemus'un askeri insansız hava araçlarında kullanılmak üzere çok çeşitli elektronik destek malzemeleri üretiyordu.

Etiketler :