1. HABERLER

  2. GLOBAL NEWS

  3. Turska će 30. novembra lansirati satelit Turksat 5A
Turska će 30. novembra lansirati satelit Turksat 5A

Turska će 30. novembra lansirati satelit Turksat 5A

Turski ministar transporta i infrastrukture Adil Karaismailoglu kazao je da će lansiranje satelita Turksat 5A u svemir biti veliki uspjeh za Tursku

A+A-

Turska će lansirati satelit Turksat 5A 30. novembra, izjavio je u srijedu turski ministar transporta i infrastrukture Adil Karaismailoglu, javlja Anadolu Agency (AA).

"Naš komunikacijski satelit Turksat 5A bit će spreman 2. oktobra, a 30. novembra će biti lansiran u svemir", rekao je Karaismailoglu u obraćanju na takmičenju satelitskih modela Turksat koje se održava u okviru Festivala vazduhoplovstva i tehnologije (Teknofest) kojem su prisustvovali i ministar industrije i tehnologije Mustafa Varank i šef Ureda za digitalnu transformaciju Ali Taha Koc.

Govoreći o značaju ovog događaja, istakao je da je prije pet godina, kada je održano prvo takmičenje, učestvovalo pet timova i 18 ljudi, a danas je taj broj dostigao 149 timova i 900 ljudi.

"Ovo je za nas veliki uspjeh. Bit ćemo uvijek uz naše mlade i pružit ćemo im podršku", dodao je.

Naglasio je da će lansiranje satelita Turksat 5A u svemir biti veliki uspjeh za Tursku.

"Nastavljaju se aktivnosti u tom pogledu. Nakon toga dolazi i 5B. Tada ćemo imati i nova iznenađenja", kazao je Karaismailoglu.

Varank je istakao da je Teknofest pokrenut s ciljem da dodatno podstakne mlade ljude na bavljenje naučnim i tehnološkim istraživanjima.

"Ovo takmičenje je zapravo takmičenje na kojem učesnici mogu proći sve faze, od dizajna svemirskog sistema pa do njegovog puštanja u rad", kazao je Varank.

Na ovogodišnjem takmičenju učestvuje ukupno 149 timova, od kojih 146 turskih i tri iz drugih zemalja.

 

HABERE YORUM KAT