1. HABERLER

  2. GLOBAL NEWS

  3. Turska: Dužnosti razriješeno devet sudija i tužilaca zbog veze s terorističkom organizacijom FETO
Turska: Dužnosti razriješeno devet sudija i tužilaca zbog veze s terorističkom organizacijom FETO

Turska: Dužnosti razriješeno devet sudija i tužilaca zbog veze s terorističkom organizacijom FETO

Vijeće sudija i tužilaca Turske (HSK) razriješilo je dužnosti devet sudija i tužilaca zbog veze s terorističkom organizacijom FETO, dok je četvoro sudija i tužilaca udaljeno sa pozicija

A+A-

Vijeće sudija i tužilaca Turske (HSK) razriješilo je dužnosti devet sudija i tužilaca zbog veze s terorističkom organizacijom FETO, dok je četvoro sudija i tužilaca udaljeno sa pozicija, javlja Anadolu Agency (AA).

Prema izvještaju usvojenom na današnjoj sjednici Generalne skupštine HSK-a, istražnim radnjama pri kojima su korištene i izjave svjedoka pokajnika, sadržaji komunikacije putem aplikacije ByLock, utvrđena je povezanost devetoro sudija i tužilaca s terorističkom organizacijom FETO, te odlučeno da budu razriješeni dužnosti.

Osim toga, odlučeno je da se četvoro sudija i tužilaca, od kojih je zatraženo da se izjasne u kontekstu pronađenih dokaza, privremeno udalje iz službe.

Teroristička organizacija Fetullahci (FETO) odgovorna je za krvavi pokušaj puča u Turskoj u noći 15. jula 2016. godine.

Riječ je o terorističkoj organizaciji koju predvodi Fetullah Gulen, nastanjen u Sjedinjenim Američkim Državama, a čije izručenje je Turska formalno tražila od SAD-a.

Članovi te terorističke organizacije godinama su namještanjem ispita napredovali u službi infiltrirajući se tako u institucije države. Potom su, najprije u decembru 2013. godine, članovi FETO-a u pravosuđu Turske kroz namješteni proces zbog navodne korupcije pokušali procesuiranje brojnih visokih dužnosnika.

Nekoliko godina kasnije uslijedio je i krvavi pokušaj terorista FETO-a kada su 15. jula oficiri u turskoj vojsci odani toj terorističkoj organizaciji pokrenuli puč.

Istraga u vezi s terorističkom organizacijom FETO pokazala je da se radi o globalnoj mreži koja ne predstavlja opasnost samo Turskoj, nego i svakoj drugoj zemlji u kojoj je aktivna, a na to su u više navrata i ukazali turski zvaničnici. Tokom pokušaja puča u Turskoj je poginula 251, a ranjeno oko 2.200 osoba.

HABERE YORUM KAT