Turska: Erdogan u Ankari primio predsjednika Vijeća suvereniteta Sudana Al-Burhana

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan je sudanskog lidera Abdela Al-Burhana primio u Predsjedničkoj palati. a očekuju se razgovori o intenziviranju bilateralne saradnje i razmjena stavova o regionalnim temama
Turska: Erdogan u Ankari primio predsjednika Vijeća suvereniteta Sudana Al-Burhana

Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan sastao se s predsjednikom Vijeća suvereniteta Sudana Abdelom Al-Burhanom koji je doputovao u dvodnevnu posjetu Ankari, javlja Anadolu Agency (AA).

Erdogan je sudanskog lidera Al-Burhana primio u Predsjedničkoj palati u Ankari i to uz ceremoniju i državni protokol.

Erdogan i Al-Burhan će, nakon bilateralnog sastanka, prisustvovati i sastanku proširenih delegacija dvije zemlje.

Prijemu u Ankari prisustvovali su i potpredsjednik Turske Fuat Oktay, šef turske diplomacije Mevlut Cavusoglu, ministar trezora i finansija Lutfi Elvan, ministar odbrane Hulusi Akar, šef Direkcije za komunikacije Fahrettin Altun, šef administracije pri uredu turskog predsjednika Metin Kiratli i guverner Ankare Vasip Sahin.

Al-Buhari predvodi je sudansku delegaciju u čijem sastavu su i ministar odbrane Yassin Ibrahim, ministar vanjskih poslova Maryam al-Mahdi, ministar finansija Jibril Ibrahim, ministar poljoprivrede Taher Ismail i šef Sudanske obavještajne službe Jamal al-Din Abdul Majid.

Delegacija je u posjetu Turskoj došla na poziv predsjednika Erdogana.

To je prva posjeta Turskoj od strane lidera Sudana, države koja je u procesu tranzicije nakon duboke višedecenijske političke i sigurnosne krize.

Odnosi između Turske i Sudana znatno su intenzivirani nakon što je Erdogan u decembru 2017. godine posjetio tu afričku državu. Nastavak razvoja bilateralnih odnosa i razgovori o regionalnim temama su glavne teme i današnjeg sastanka u Ankari.