Turska: Genetika pasa kangala zaštićena podkožnim čipovima

Čip koji je već umetnut ispod kože više od stotinu kangala sadrži informacije poput datuma rođenja psa, pedigreu te o bolestima koje su preboljeli
Turska: Genetika pasa kangala zaštićena podkožnim čipovima

Umetanjem podkožnih čipova stručnjaci u Turskoj žele zaštititi genetske strukture pasa kangala, pasmine velikog pastirskog psa kojeg krasi hrabrost, agilnost i odanost vlasniku, javlja Anadolu Agency (AA).

Razvojna agencija centralne Anadolije je uz podršku Ministarstva industrije i tehnologije Turske pokrenula zanimljiv projekat u okviru kojeg je u gradu Sivasu otvoren Centar za uzgoj, obuku i zaštitu kangalskih pasa.

Centar je smješten na planini Merakum i udaljen je desetak kilometara od centra Sivasa koji slovi za kolijevku kangala, često nazivanih “anadolskim lavovima“.

Najvažnija funkcija moderno opremljenog Centra je uzgoj čistokrvnih kangalskih pasa i zaštita njihovih gena, a psi koji izađu iz centra bit će potom praćeni pomoću čipova.

Čip koji je već umetnut ispod kože više od stotinu kangala sadrži informacije poput datuma rođenja psa, pedigreu te o bolestima koje su preboljeli. Ukoliko bi se životinje izgubile ili bile ukradene, njihovo kretanje će se moći pratiti pomoću čipova.

“U centru se provode različite studije o psima kangala i štiti genetska struktura i pasmina ovog autohtonog turskog pastirskog psa. Radimo na izgradnji i moderne laboratorije u okviru kompleksa, a već radi klinika za pse. Planiramo i saradnju sa stručnjacima sa Cumhuriyet univerziteta“, kazao je veterinar Engin Genc.

On je u razgovoru s novinarom AA kazao da je pripremljena i internet stranica na kojoj će posjetioci moći saznati sve informacije o kangalskim psima, kao i rezultate istraživanja koja se provode.

“Vršimo i čipovanje pasa kojim se omogućava lakše praćenje, identifikacija i vođenje evidencije o vakcinaciji, bolestima i svim drugim pojedinostima važnim za zaštitu vrste. Štenad koju prodajemo u centru poslije pratimo posredstvom čipova. Ta praksa će biti obavezna i pri izvozu ovih pasa“, pojasnio je Genc.

Kangal je turski pastirski pas i jedna je od četiri pasmine turskih autohtonih pastirskih pasa. Riječ je o psu masivne građe, a potiče iz Sivasa, grada u središnjoj Turskoj. Čistokrvni kangali imaju jako tijelo i obavezno crnu njušku, a boja krzna je od sivo smeđe do tamno sive. Kangal slovi za jednog od najsposobnijih pasa za zaštitu stada od predatora.