Turska: Istanbulska konvencija iskorištena za manipulaciju od dijela društva koji zagovara prihvaćanje homoseksualnosti

Naglašeno je kako Turska nije jedina zemlja koja je ozbiljno zabrinuta zbog Istanbulske konvencije, te kako šest članica Evropske unije (Bugarska, Mađarska, Češka, Latvija, Litvanija i Slovačka) nisu ratificirale Istanbulsku konvenciju

Yayınlanma:
Güncelleme: 22 Mart 2021 23:53
Turska: Istanbulska konvencija iskorištena za manipulaciju od dijela društva koji zagovara prihvaćanje homoseksualnosti

Istanbulska konvencija koja je u startu imala za cilj potporu o jačanju prava žena iskorištena je za manipuliciju od dijela društva koji zagovara prihvaćanje homoseksualnosti koja nije u skladu sa društvenim i porodičnim vrijednostima u Turskoj. Odluka o povučenju sporazuma u Turskoj temelji se na ovim razlozima, poručeno je iz Direkcije za komunikacije predsjedništva Republike Turske, javlja Anadolu Agency (AA).

Iz Direkcije za komunikacije predsjedništva Republike Turske objavljena je ''Izjava o povlačenju Turske iz Istanbulske konvencije'', u kojoj je istaknuto da se Turska jednostrano povukla iz Istanbulske konvencije, 20. marta 2021., Članom 80. Istanbulske konvencije, koji omogućava bilo kojoj strani da raskine sporazum obavještavanjem Vijeća Evrope.

"Kao što je poznato, Turska je prva zemlja koja je ratificirala konvenciju Vijeća Evrope usvojenu u Istanbulu, pokazujući snažnu posvećenost žene u borbi protiv svih oblika nasilja u zaštiti i statusu žena u društvu. Istanbulska konvencija koja je u startu imala za cilj potporu o jačanju prava žena iskorištena je za manipuliciju od strane dijela društva koji zagovara prihvačanje homoseksualnosti koja nije u skladu sa društvenim i porodičnim vrijednostima u Turskoj. Odluka o povučenju sporazuma u Turskoj temelji se na ovim razlozima“, navedeno je u izjavi.

Naglašeno je kako Turska nije jedina zemlja koja je ozbiljno zabrinuta zbog Istanbulske konvencije, te kako šest članica Evropske unije (Bugarska, Mađarska, Češka, Latvija, Litvanija i Slovačka) nisu ratificirale Istanbulsku konvenciju. Istaknuto je kako Poljska također poduzela korake za povlačenje iz konvencije, pozivajući se na pokušaj homoseksualnih grupa da nametnu svoje ideje društvu u cjelini.

"Odluka Republike Turske o povlačenju iz Istanbulske konvencije ni na koji način ne znači da se „kompromitovala u zaštiti žena“. Turska, čak i ako istupi iz sporazuma, nikada neće odustati od borbe protiv nasilja u porodici. Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdoğan je naglasio da će Turska nastaviti da štiti sigurnost i prava svih žena i istakao je da će borba protiv nasilja nad ženama biti na vrhu vladinog dnevnog reda po principu nulte tolerancije“, istaknuto je.

Navedeno je da Turska do sada poduzela mnogo konkretnih koraka za podršku i poboljšanje prava žena, a ti mehanizmi su i dalje na snazi. U Turskoj će se provest nove reforme u borbi protiv nasilja nad ženama. Turska će se usredotočiti na tadašnje društvo koje će odgovoriti na potrebe svih institucija i organizacija, a mjere će ojačati rad koje će se u tu svrhu provoditi. Ovaj pravni mehanizam nalazi se u Ustavu Republike Turske, kao i u Građanskom zakonu, zatim u Krivičnom zakonu i Zakonu br. 6284 o zaštiti porodice i sprečavanju nasilja nad ženama. Turska je također potpisnica Konvencije o uklanjanju svih oblika diskriminacije žena (CEDAW).

Ne treba zaboraviti da povlačenje Turske iz Istanbulske konvencije nema nikakav uticaj na sprovođenje čvrstih, efikasnih i stvarnih mjera i zakona na polju borbe protiv nasilja nad ženama koje su osmišljeni, podržani i sprovedeni od strane vlade predsjednika Erdogana. Turska će poduzeti daljnje korake za poboljšanje efikasnosti postojećih mjera protiv nasilja u porodici i nasilja nad ženama u kontekstu Akcionog plana za ljudska prava najavljenog početkom marta“, zaključeno je u izjavi.