1. HABERLER

  2. GLOBAL NEWS

  3. Turska: Izdat nalog za privođenje 53 pripadnika terorističke organizacije FETO
Turska: Izdat nalog za privođenje 53 pripadnika terorističke organizacije FETO

Turska: Izdat nalog za privođenje 53 pripadnika terorističke organizacije FETO

Izdat je nalog za pritvor za ukupno 53 osobe, uključujući 19 u aktivnoj službi, 32 otpuštenih i dva penzionisana vojna lica

A+A-

Državno tužilaštvo u Ankari donijelo je odluku o lišavanju slobode 53 osumnjičenih u okviru istrage protiv terorističke organizacije FETO, javlja Anadolu Agency (AA).

U saopćenju Tužilaštva navodi se da se radi o osobama koje su bile uposlene u Generalnoj komandi Žandarmerije, a među privedenima 19 je u aktivnoj službi.

Navodi se da je pokrenuta istraga protiv osumnjičenih za koje je utvrđeno da putem fiksnih telefona komunicirali sa članovima FETO-a, takozvanim "civilnim imama" uposlenima u Generalnoj komandi Žandarmerije.

U saopćenju se navodi da je izdat nalog za pritvor za ukupno 53 osobe, uključujući 19 u aktivnoj službi, 32 otpuštenih i dva penzionisana vojna lica.

U akcijama koje su izveli pripadnici antiterorističke jedinice Policijske uprave Ankara u 33 provincije uhapšena su 33 osumnjičena lica. U toku su akcije kako bi bili uhapšeni i drugi osumnjičeni.

Teroristička organizacija Fetullahci (FETO) odgovorna je za krvavi pokušaj puča u Turskoj u noći 15. jula 2016. godine.

Riječ je o terorističkoj organizaciji koju predvodi Fetullah Gulen, nastanjen u Sjedinjenim Američkim Državama, a čije izručenje je Turska formalno tražila od SAD-a.

Članovi te terorističke organizacije godinama su namještanjem ispita napredovali u službi infiltrirajući se tako u institucije države. Potom su, najprije u decembru 2013. godine, članovi FETO-a u pravosuđu Turske kroz namješteni proces zbog navodne korupcije pokušali procesuiranje brojnih visokopozicioniranih dužnosnika.

Nekoliko godina kasnije uslijedio je i krvavi pokušaj terorista FETO-a kada su 15. jula oficiri u turskoj vojsci odani toj terorističkoj organizaciji pokrenuli puč.

Istraga u vezi s terorističkom organizacijom FETO pokazala je da se radi o globalnoj mreži koja ne predstavlja opasnost samo Turskoj, nego i svakoj drugoj zemlji u kojoj je aktivna, a na to su u više navrata i ukazali turski zvaničnici. Tokom pokušaja puča u Turskoj poginula je 251, a ranjeno je više od 2.700 osoba.

HABERE YORUM KAT