Turska: Izrečene presude teroristima FETO-a zbog ubistva novinara Hranta Dinka

Bivši direktori policije Ramazan Akyurek i Ali Fuat Yilmazer su osuđeni na doživotne zatvorske kazne, a bivši oficir Muharrem Demirkule na dvostruku doživotnu kaznu

Yayınlanma:
Güncelleme: 26 Mart 2021 20:38
Turska: Izrečene presude teroristima FETO-a zbog ubistva novinara Hranta Dinka

Sud u Istanbulu izrekao je presude za optužene u slučaju ubistva novinara Hranta Dinka koje se dogodilo 2007. godine, a koje je organizirala teroristička organizacija FETO, javlja Anadolu Agency (AA).

Na 14. Krivičnom sudu u Istanbulu održano je ročište na kojem su završnu riječ imali optuženi, a potom je sudsko vijeće izreklo presude za optuženike, među kojima su i vođa terorističke organizacije FETO Fetullah Gulen, bivši državni tužilac Zekeriya Oz, kao i bivši novinari i službenici žandarmerije i policije koji su djelovali kao infiltrirani članovi FETO-a u tim institucijama. U tom slučaju je optuženo ukupno 76 osoba, uključujući šest optuženika koji su tok suđenja proveli u pritvoru i 13 koji su u bjekstvu.

Bivši direktori policije Ramazan Akyurek i Ali Fuat Yilmazer, koji su u pritvoru, osuđeni su na doživotne zatvorske kazne po tačkama optužnice za planiranje ubistva. Uporedo s tim, Yilmazer je za uništavanje zvaničnih dokumenata osuđen na dodatnih četiri i pol godine zatvora, dok je Akyurek za uništavanje dokumenata osuđen na dodatnih pet godina, sedam mjeseci i 15 dana, a za falsificiranje dokumenata na još sedam i pol godina zatvora.

Bivši oficir Muharrem Demirkale osuđen je na dvostruku doživotnu zatvorsku kaznu po optužnici za kršenje Ustava i planiranje ubistva.

Optuženi Okan Simsek, Veysal Sahin i bivši komandant žandarmerije u Trabzonu Ali Oz osuđeni su na zatvorske kazne u trajanju od po 25 godina po tački optužnice za planirano ubistvo, dok su za falsificiranje dokumenata osuđeni na po dodatne tri godine i četiri mjeseca zatvora.

Optuženi Ercan Gun je zbog članstva u oružanoj terorističkoj organizaciji FETO osuđen na zatvorsku kaznu u trajanju od deset godina.

Optuženi bivši šef policijskog obavještajnog odjela u Istanbulu Ahmet Ilhan Guler i šef tog policijskog odjela u Trabzonu Engin Dinc su oslobođeni optužbe za propuste u obnašanju dužnosti i ubistvo, a optužnica za kršenje službene dužnosti je odbačena zbog zastarijevanja.

Zbog zastarjelosti su odbačene i optužnice protiv bivšeg šefa Direkcije za obavještajne poslove Sabrija Uzuna i bivšeg šefa policije u Istanbulu Celaletina Cerraha.

Sud nije izrekao presude, već je izdvojio predmete protiv 13 optuženika koji su u bjekstvu. Među tim bjeguncima su vođa terorista FETO-a Fetullah Gulen te Adem Yavuz Arslan, Ekrem Dumanli, Cocgun Cakar, Halil Ibrahim Koca, Mehmet Akif Yilmaz, Mehmet Faruk Mercan, Metin Canbay, Omer Faruk Kartin, Serkan Sahan, Yilmaz Angin, Yunus Yazar i Zekeriya Oz.

Novinar Hrant Dink je 2007. godine ubijen dok je bio urednik nedjeljnog lista "Agos", jednog od najtiražnijih armenskih listova u Turskoj. Njegov ubica Ogun Samast, koji je u vrijeme ubistva imao 17 godina, osuđen je 2011. godine i trenutno izdržava zatvorsku kaznu u trajanju od 23 godine.

Bivši član turske žandarmerijske jedinice u Istanbulu Yusuf Bozca, koji je uhapšen u okviru istrage o ubistvu tursko-armenskog novinara Dinka te uz mjere zabrane pušten na slobodu, ranije je izjavio da je to ubistvo organizirala teroristička organizacija FETO/PDY, te da su ovim ubistvom postavljeni temelji za pokušaj državnog udara koji je u Turskoj izveden 15. jula 2016. godine.

Članovi te terorističke organizacije godinama su namještanjem ispita napredovali u službi infiltrirajući se tako u institucije države. Potom su, najprije u decembru 2013. godine, članovi FETO-a u pravosuđu Turske kroz namješteni proces zbog navodne korupcije pokušali procesuiranje brojnih visokih dužnosnika.

Nekoliko godina kasnije uslijedio je i krvavi pokušaj terorista FETO-a kada su 15. jula oficiri u turskoj vojsci odani toj terorističkoj organizaciji pokrenuli puč. Tokom pokušaja puča u Turskoj je poginula 251, a ranjeno oko 2.200 osoba.

Istraga u vezi s terorističkom organizacijom FETO pokazala je da se radi o globalnoj mreži koja ne predstavlja opasnost samo Turskoj, nego i svakoj drugoj zemlji u kojoj je aktivna, a na to su u više navrata i ukazali turski zvaničnici.