Turska: Kineska vakcina Sinovac efikasna 83,5 odsto protiv koronavirusa

Univerzitet Hacettepe u Ankari, nakon poslednje faze kliničkih ispitivanja, objavio i da vakcina stopostotno sprečava hospitalizaciju
Turska: Kineska vakcina Sinovac efikasna 83,5 odsto protiv koronavirusa

Kineska vakcina Sinovac je 83,5 odsto efikasna protiv koronavirusa, saopšteno je danas sa Univerziteta Hacettepe u Ankari, nakon poslednje faze kliničkih ispitivanja, javlja Anadolu Agency (AA).

Istraživanja su pokazala i da vakcina stopostotno sprečava hospitalizaciju.

"Grupa volontera primila je vakcine, dok su ostali primili placebo", naveli su iz univerziteta.

Kako je pojašnjeno, ni volonteri ni istraživači nisu znali koja je doza data kome, a dobrovoljci su starosti između 18 i 59 godina, sa prosekom od 45 godina.

"Najmanje jednu dozu vakcine ili placebo primilo je 10.216 osoba. Od tih volontera, 6.648 je bilo u grupi za vakcinaciju, a 3.568 u grupi za placebo", istakli su iz Univerziteta Hacettepe.

Tokom ispitivanja nije zabeležen nijedan smrtni slučaj. Zabeležene su uobičajene nuspojave i to umor kod 9,8 odsto ispitanika, glavobolja kod 7,6 odsto, bol u mišićima 3,8 odsto, temperatura kod 2,5 odsto, drhtavica kod 2,4 odsto i bol na mestu uboda kod 1,6 odsto.

Više od 50 odsto, tačnije 57,8 odsto volontera bili su muškarci.

Turska je 14. januara ove godine započela proces masovne vakcinacije protiv koronavirusa. Do sada je više od 7,26 miliona ljudi primilo prve doze vakcine, a više od 2,1 milion njih je i revakcinisano.