Turska: Među šestero terorista neutralisanih 29. aprila troje za kojim su bile raspisane potjernice

Riječ je o traženim teroristima koji su neutralizirani pri planiranju terorističkog akta na jugoistoku Turske, a za kojim su raspisivane i vrijedne novčane nagrade
Turska: Među šestero terorista neutralisanih 29. aprila troje za kojim su bile raspisane potjernice

Ministarstvo odbrane Republike Turske saopćilo je da je u antiterorističkoj akciji na jugoistoku te zemlje 29. aprila neutralizirano šestoro terorista, među kojima su bila i troje sa “crvenih“, “narandžastih“ i “sivih“ potjernica, javlja Anadolu Agency (AA).

U saopćenju se navodi kako je riječ o operaciji “Eren-2 šehid Mehmet Celik“ koju turska žandarmerija provodi protiv terorističke organizacije PKK-a na periferiji distrikta Lice u provinciji Diyarbakiru.

Turske snage su u toj akciji 29. aprila uz podršku helikoptera i bespilotnih letjelica neutralizirale šestoro terorista koji su pripremali teroristički akt.

Među neutraliziranim teroristima su i troje sa potjernica koje tursko Ministarstvo unutrašnjih poslova raspisuje u više kategorija.

Neutralizirana je i teroristkinja Suna Tas koja se teroristima PKK-a pridružila 2011. godine i koja se nalazi na “crvenoj“ potjernici najtraženijih terorista u Turskoj. Ona je bila jedna od vođa teroristkinja OKK-a u toj regiji. Za informacije koje bi mogle dovesti do njenog lociranja je nuđena i novčana nagrada u iznosu do 10 miliona lira (1,21 miliona dolara).

Među neutraliziranim je i teroristkinja Latife Hanini sa “narandžaste“ potjernice za čije hvatanje je Turska nudila nagradu u iznosu do milion lira (121.000 dolara) te terorist Dilan Silinsin sa “sive“ potjernice za kojim je bila raspisivana novčana nagrada od 600.000 lira (72.500 dolara).