1. HABERLER

  2. GLOBAL NEWS

  3. Turska obalna straža spasila 232 ilegalna migranta
Turska obalna straža spasila 232 ilegalna migranta

Turska obalna straža spasila 232 ilegalna migranta

U saopćenju Turske obalne straže navodi se da se radi o migrantima koje je grčka obalna straža primorala da se vrate u turske teritorijalne vode

A+A-

Turska obalna straža spasila je 232 ilegalna migranta koji su se nalazili u čamcima u Egejskom moru, javlja Anadolu Agency (AA).

U saopćenju Turske obalne straže navodi se da se radi o migrantima koje je grčka obalna straža primorala da se vrate u turske teritorijalne vode.

Pripadnici Turske obalne straže nakon dojave spasili su 87 migranata u blizini provincije Mugla na jugozapadu zemlje.

Također su spasili 41 osobu u blizini Karaburuna u provinciji Izmir te još 25 ilegalnih migranata u blizini grada Cesme. Potom je migrantima, među kojima ima i djece i žena, data hrana, odjeća i obuća.

Pored toga, turska obalna straža spasila je 79 ilegalnih migranata koji su se nalazili u dva gumena čamca u blizini obale Ayvacika u Canakkaleu, na sjeverozapadu Turske.

Ova grupa ilegalnih migranata ilegalnim putem pokušala je preći do Grčke. Ipak, zapazili su ih pripadnici grčke obalne straže te ih primorali da se vrate u turske teritorijalne vode.

Turska je jedna od glavnih ruta za migrante i tražitelje azila koji žele preći u Evropu, posebno nakon građanskog rata u Siriji koji je počeo 2011. godine. U Turskoj se trenutno nalazi skoro četiri miliona Sirijaca, više nego u bilo kojoj drugoj državi u svijetu.

HABERE YORUM KAT