Turska obalna straža u Egejskom moru spasila 113 tražitelja azila

Tražitelji azila, uključujući žene i djecu, uspješno su prebačeni na obalu, a potom su odvedeni u Ured za migracije
Turska obalna straža u Egejskom moru spasila 113 tražitelja azila

Turska obalna straža spasila je u Egejskom moru 113 tražitelja azila koje je grčka obalna straža ilegalno vratila nazad u turske teritorijalne vode, javlja Anadolu Agency (AA).

Direkcija turske obalne straže saopćila je u ponedjeljak da su spasili 59 tražitelja azila u mjestu Seferihisar u provinciji Izmir nakon što su saznali da su se nasukali na dva gumena čamca.

Tražitelji azila, uključujući žene i djecu, uspješno su prebačeni na obalu, a potom su odvedeni u pokrajinski Ured za migracije.

Osim toga, Turska obalna straža u blizini obale grada Ayvacik u sjeverozapadnoj provinciji Canakkale spasila je 54 tražitelja azila koje je grčka obalna straža nasilno vratila nazad u turske teritorijalne vode. Ova grupa tražitelja azila prethodno je pokušala doći do grčkog ostrva Lezbos.

Turska je ključna tranzitna ruta za tražioce azila koji namjeravaju doći u Evropu kako bi počeli novi život, posebno oni koji bježe od ratova i sukoba.

Turska i organizacije za zaštitu ljuskih prava u više navrata osudili su grčku ilegalnu praksu vraćanja tražilaca azila, navodeći da se pored kršenja zakona time ugrožavaju i životi ranjivih migranata, uključujući žene i djecu.