Turska obavještajna služba MIT uhvatila i u Tursku dopremila dvoje terorista PKK/KCK-a

Turskim nadležnim organima predati su teroristkinja Pervin Arslan, koja je učestvovala u brojnim terorističkim napadima, i Emrah Adiguzel, tjelohranitelj jednog od vođa terorista PKK-a
Turska obavještajna služba MIT uhvatila i u Tursku dopremila dvoje terorista PKK/KCK-a

Nacionalna obavještajna služba Turske (MIT) izvela je uspješnu operaciju hvatanja i dovođenja u Tursku dvoje pripadnika terorističke organizacije PKK/KCK, javlja Anadolu Agency (AA).

Neimenovani sigurnosni izvor saopćio je da su MIT-ovom operacijom uhvaćeni i u Tursku dovedeni teroristi PKK/KCK-a Pervin Arslan i Emrah Adiguzel, koji je bio tjelohranitelj jednog od čelnika te terorističke organizacije Durana Kalkana.

Terorist Emrah Adiguzel koristio je kodno ime Mazlum Jir Agiri i teroristima PKK-a na sjeveru Iraka se pridružio 2012. godine. On je učestvovao u terorističkim aktivnostima u više regija na sjeveru Iraka, a od prošle godine je djelovao unutar vodstva iste terorističke organizacije u Iranu.

U Tursku je dovedena i nadležnim pravosudnim organima predata i Pervin Arslan koja je koristila kodno ime Sarina/Diljin. Ona se teroristima PKK-a pridružila 2014. godine i djelovala je na sjeveru Iraka i Sirije. Učestvovala je u brojnim terorističkim napadima i sabotažama, a od 2019. godine je djelovala u Iranu.

PKK je separatistička organizacija koja se nalazi na listi terorističkih grupa u Turskoj, Evropskoj uniji i Sjedinjenim Američkim Državama. Tokom višedecenijske terorističke kampanje protiv Turske, teroristi PKK-a ubili su najmanje 40.000 ljudi.