1. HABERLER

  2. GLOBAL NEWS

  3. Turska obilježava treću godišnjicu antiterorističke operacije u Siriji "Maslinova grana"
Turska obilježava treću godišnjicu antiterorističke operacije u Siriji "Maslinova grana"

Turska obilježava treću godišnjicu antiterorističke operacije u Siriji "Maslinova grana"

Operacija "Maslinova grana" pokrenuta je 2018, godine u cilju omogućavanja sigurnog povratka civila i uništavanja terorističkog koridora južno od turske granice

A+A-

Ministarstvo odbrane Republike Turske u srijedu je obilježilo treću godišnjicu antiterorističke operacije "Maslinova grana" u Siriji, javlja Anadolu Agency (AA).

Prisjećajući se šehida i veterana operacije "Maslinova grana" pokrenute 2018. godine u cilju uništavanja terorističkog koridora južno od turske granice, ministarstvo je podijelilo i specijalno pripremljeni videozapis.

Turska je od 2016. pokrenula nekoliko uspješnih prekograničnih antiterorističkih operacija na sjeveru Sirije, a u cilju omogućavanja civilima siguran povratak i sprečavanja formiranja terorističkog koridora. Riječ je o operacijama "Štit Eufrata" (2016), "Maslinova grana" (2018) i "Izvor mira" (2019).

Tokom terorističke kampanje koja traje duže od 30 godina, a usmjerenoj protiv Turske, PKK, koja je proglašena terorističkom organizacijom u Turskoj, SAD-u i EU, usmrtila je 40.000 ljudi, među kojima su žene, djeca i stari. YPG je sirijski ogranak PKK-a.

HABERE YORUM KAT