Turska: Objavljen snimak bespilotne letjelice Akinci zabilježen iz kokpita aviona F-16

Na šestodnevnom događaju koji je održan na Aerodromu "Ataturk" organizovane se brojne aktivnosti, poput aeromitinga s vojnim avionima, bespilotnim letjelicama i helikopterima, seminari, samiti, takmičenja i razni sajmovi
Turska: Objavljen snimak bespilotne letjelice Akinci zabilježen iz kokpita aviona F-16

Ministarstvo odbrane Turske objavilo je snimak bespilotne letjelice Akinci zabilježen iz kokpita borbenog aviona F-16, a radi se o prvom letu "uz krilo" ovih letjelica, javlja Anadolu Agency (AA).

Let je izveden tokom trajanja TEKNOFEST-a u Istanbulu, u okviru manifestacije "Krila nacije".

Svečanom ceremonijom u nedjelju zatvoren je najveći turski festival vazduhoplovstva i tehnologije TEKNOFEST, koji je održan u Istanbulu.

Na šestodnevnom događaju koji je održan na Aerodromu "Ataturk" organizovane se brojne aktivnosti, poput aeromitinga s vojnim avionima, bespilotnim letjelicama i helikopterima, seminari, samiti, takmičenja i razni sajmovi.

U okviru TEKNOFEST-a 2021. održana su i tehnološka takmičenja u desetinama različitih kategorija, poput pametnog transporta, dizajna helikoptera, biotehnologije, robotike, letećih automobila, raketa i podvodnih sistema bez posade.

Organizatori TEKNOFEST-a bili su Turska fondacija za tehnologiju i Ministarstvo industrije i tehnologije Turske.

TEKNOFEST je 2019. godine u Istanbulu posjetilo oko 1,72 miliona osoba. Anadolu Agency je globalni komunikacijski partner događaja od 2018. godine.

TEKNOFEST 2022. bit će održan u gradu Samsunu.