Turska osudila Macronove "pogrešne", "populističke" komentare o Alžiru

Vidjeli smo i ranije da ovakvi jeftini pristupi ne pomažu ni u izborne svrhe, rekao je turski ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu
Turska osudila Macronove "pogrešne", "populističke" komentare o Alžiru

Turski ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu u četvrtak je osudio "krajnje pogrešne", "populističke" komentare francuskog predsjednika Emmanuela Macrona o Turskoj i Alžiru zbog kolonijalizma, javlja Anadolu Agency (AA).

Govoreći na konferenciji za novinare u glavnom gradu Ukrajine, Kijevu, nakon sastanka s ukrajinskim kolegom Dmitrom Kulebom, Cavusoglu je rekao da su "pokušaji da se u ovakve rasprave uvuče Turska, u čijoj istoriji nema mrlja poput kolonijalizma, veoma pogrešni".

Napominjući da je Alžir već pokazao "potrebnu reakciju" na Macronove primjedbe, Cavusoglu je podsjetio da su se turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan i francuski predsjednik Macron prethodno dogovorili da "razgovaraju direktno", a ne putem medija.

"Ako neko nešto govori o nama, neka nam to kaže u lice i direktno, to nam je draže nego da nam govori iza leđa", kazao je Cavusoglu.

Navodeći da je Francuska ušla u "izbornu atmosferu" uoči predsjedničkih izbora 2022. godine, Cavusoglu je rekao da Macron koristi ovaj način zbog izbora.

"Vidjeli smo i ranije da ovakvi jeftini pristupi ne pomažu ni u izborne svrhe", kazao je on i dodao da bi umjesto populističkih pristupa Macronu bilo bolje da preduzme korake kako bi zadobio povjerenje vlastitog naroda.

Došlo je do napetosti između Francuske i Alžira zbog Macronove primjedbe na kolonijalnu prošlost te sjevernoafričke zemlje.

U pokušaju da ublaži strašnu kolonijalnu prošlost, Macron je tvrdio da je "postojala kolonizacija prije francuske kolonijalne vladavine" u Alžiru, aludirajući na osmansku prisutnost u zemlji između 1514. i 1830. godine.

"Izgradnja Alžira kao nacije fenomen je vrijedan pažnje. Da li prije francuske kolonizacije postojala alžirska nacija? To je pitanje", rekao je Macron u četvrtak tokom sastanka s potomcima Alžiraca koji su se borili na francuskoj strani tokom rata za nezavisnost Alžira.