Turska: Petero članova terorističkih organizacija uhapšeno pri pokušaju bjekstva u Grčku

U saopćenju se navodi da je uhapšeno deset osoba, od kojih su četvorica teroristi FETO-a, dok je jedan član terorističke organizacije PKK-a

Yayınlanma:
Güncelleme: 01 Nisan 2021 22:38
Turska: Petero članova terorističkih organizacija uhapšeno pri pokušaju bjekstva u Grčku

Ministarstvo odbrane Turske je saopćilo da je u pokušaju ilegalnog prelaska granice i bjekstva u Grčku na području pograničnog grada Edirne uhapšeno petero članova terorističkih organizacija FETO i PKK-a, javlja Anadolu Agency (AA).

U saopćenju se navodi da je uhapšeno deset osoba, od kojih su četvorica teroristi FETO-a, dok je jedan član terorističke organizacije PKK-a.

Teroristička organizacija Fetullahci (FETO) odgovorna je za krvavi pokušaj puča u Turskoj u noći 15. jula 2016. godine. Riječ je o terorističkoj organizaciji koju predvodi Fetullah Gulen, nastanjen u Sjedinjenim Američkim Državama, a čije izručenje je Turska zvanično zatražila od SAD-a.

Članovi te terorističke organizacije godinama su, namještanjem ispita, napredovali u službi, infiltrirajući se tako u institucije države. Potom su, najprije u decembru 2013. godine, pristalice FETO-a u pravosuđu Turske montiranim procesom o navodnoj korupciji pokušali procesuirati brojne visokopozicionirane zvaničnike.

Nekoliko godina kasnije uslijedio je i krvavi pokušaj državnog udara terorista FETO-a, odnosno pokušaj puča kojeg su izveli oficiri koje je FETO infiltrirao u tursku vojsku.

Istraga u vezi s terorističkom organizacijom FETO pokazala je da se radi o globalnoj mreži koja ne predstavlja opasnost samo Turskoj, nego i svakoj drugoj zemlji u kojoj je aktivna. Na to su u više navrata i ukazivali turski zvaničnici. Tokom pokušaja puča u Turskoj poginula je 251 osoba, a ranjeno ih je oko 2.200.

PKK-a je separatistička i teroristička organizacija koja se nalazi na listi terorističkih grupa u Turskoj, Evropskoj uniji i Sjedinjenim Američkim Državama.

Tokom višedecenijske terorističke kampanje protiv Turske, teroristi PKK-a ubili su najmanje 40.000 ljudi.