Turska: Podignuta optužnica protiv 11 osoba zbog finansiranja terorista FETO/PDY

U mnogim gradovima u Turskoj nastavljena je borba protiv terorističke organizacije Fetullahci (FETO)
Turska: Podignuta optužnica protiv 11 osoba zbog finansiranja terorista FETO/PDY

Tužilaštvo u Ankari, glavnom gradu Turske, izdalo je nalog za hapšenje 11 osoba zbog učestvovanja u finansiranju terorističke organizacije Fetullahci/Paralelne državne strukture (FETO/PDY), javlja Anadolu Agency (AA).

U saopćenju Tužilaštva navedeno je kako je u okviru dvije istrage, koje je na osnovu iskaza pokajnika, pokrenuo Ured za istraživanje terorističkih akata, pokrenut proces dešifriranja digitalnog materijala i fizičkog praćenja.

U saopćenju je navedeno kako su osumnjičene osobe učestvovale u finansiranju terorističke organizacije FETO/PDY i djelovale na području Ankare, kao i planirale pokušaj bjekstva u inostranstvo.

U toku je njihovo procesuiranje.

U odvojenoj akciji u Eskisehiru, uhvaćena su tri bjegunca kojima je izrečena zatvorska kazna. Ekipe odjele za borbu protiv terorizma pokrenule su akciju protiv H. D, S. O. i M. S, kojima su izrečene zatvorske kazne od po šest godina i tri mjeseca.

U nekoliko operacija organiziranih tokom sedmice u Sirnaku protiv terorista PKK/KCK i FETO/PDY uhapšeno je osmero osumnjičenih.

U saopćenju ureda guvernera navedeno je kako su akcije usmjerene protiv terorista PKK/KCK i FETO/PDY organizirane od 20. do 26. decembra. Od osmero privedenih šestero je oslobođeno uz mjere zabrane.

U Adani je protiv jednog od visokopozicioniranih članova terorističke organizacije FETO pokrenut sudski proces u okviru kojeg je zatražena zatvorska kazna u trajanju do 15 godina.

Proces protiv G. K, koji se tereti da je bio među organizatorima okupljanja terorista FETO-a, pokrenut je zbog učešća u terorističkoj organizaciji te je zatražena zatvorska kazna u trajanju do 15 godina.

Svjedok N. A. navodi kako je G. K. organizirao sastanke i tokom vršenja dužnosti koristio kodno ime, kao i učestvovao na drugim sastancima organizacije.

Teroristička organizacija Fetullahci (FETO) odgovorna je za krvavi pokušaj puča u Turskoj u noći 15. jula 2016. godine.

Riječ je o terorističkoj organizaciji koju predvodi Fetullah Gulen, nastanjen u Sjedinjenim Američkim Državama, a čije izručenje je Turska formalno zatražila od SAD-a.

Članovi te terorističke organizacije godinama su namještanjem ispita napredovali u službi infiltrirajući se tako u institucije države. Potom su, najprije u decembru 2013. godine, članovi FETO-a u pravosuđu Turske kroz namješteni proces zbog navodne korupcije pokušali procesuiranje brojnih visokopozicioniranih dužnosnika.

Nekoliko godina kasnije uslijedio je i krvavi pokušaj terorista FETO-a kada su 15. jula oficiri u turskoj vojsci odani toj terorističkoj organizaciji pokrenuli puč.

Istraga u vezi s terorističkom organizacijom FETO pokazala je da se radi o globalnoj mreži koja ne predstavlja opasnost samo Turskoj, nego i svakoj drugoj zemlji u kojoj je aktivna, a na to su u više navrata i ukazali turski zvaničnici. Tokom pokušaja puča u Turskoj poginula je 251, a ranjene su 2.734 osobe.