Turska: Pokrenut postupak protiv vlasnika licence ByLocka, programa šifrovane komunikacije terorista FETO-a

Republičko tužilaštvo u Istanbulu okončalo je istragu protiv Davida Keynesa, odnosno Alparslana Demira koji je promijenio ime nakon što je dobio državljanstvo SAD-a
Turska: Pokrenut postupak protiv vlasnika licence ByLocka, programa šifrovane komunikacije terorista FETO-a

Sud u Turskoj pokrenuo je postupak protiv Davida Keynesa, pripadnika terorističke organizacije FETO i vlasnika licence za program šifrovane komunikacije terorista FETO-a ByLock. Tužilaštvo je za Keynesa zatražilo kaznu od 15 godina zatvora, javlja Anadolu Agency (AA).

Riječ je zapravo o Alparslanu Demiru, koji je promijenio ime nakon što je dobio državljanstvo Sjedinjenih Američkih Država.

Republičko tužilaštvo u Istanbulu okončalo je istragu protiv Keynesa koji je priznao da je vlasnik licence za program šifrovane komunikacije terorista FETO-a ByLock. Na teret mu je stavljeno krivično djelo "članstvo u terorističkoj organizaciji" te zatražena kazna od 15 godina zatvora.

Prema informacijama koje je dobio novinar AA, Republičko tužilaštvo je 17. decembra prošle godina izdalo potjernicu za Keynesom. Posredstvom svog advokata, Keynes je 4. marta 2021. godine uputio zahtjev u kojem je naveo kako je spreman doći u Tursku i okoristiti se od sporazumnog priznanja krivice. Keynes je 9. juna stigao u Istanbul, gdje je i priveden.

U optužnici je spomenuta struktura FETO-a i karakteristike programa ByLock koji su članovi organizacije koristili za tajnu komunikaciju.

Navodi se također kako je utvrđeno da je osumnjičeni imao kontakte sa terorističkom organizacijom FETO, boravio u tzv. FETO kućama, bio odgovoran za određene funkcije unutar organizacije, te bio unaprijeđen do tzv. strukture mahrem imama unutar FETO-a. Navodi se također da je osumnjičeni imao čak i direktne susrete s vođom terorističke organizacije Fetullahom Gulenom. Poslan je u SAD zbog posjedovanja povjerljivih podataka, a po naredbi Gulena izvršio je unajmljivanje naziva domena "ByLock" šifriranog programa za dopisivanje koji će se koristiti u povjerljivoj komunikaciji unutar organizacije, te prenosa iste aplikacije na trgovina Google Market i Apple Store.

Teroristička organizacija Fetulahci (FETO) odgovorna je za krvavi pokušaj puča u Turskoj u noći 15. jula 2016. godine.

Riječ je o terorističkoj organizaciji koju predvodi Fetullah Gulen, nastanjen u Sjedinjenim Američkim Državama, a čije izručenje je Turska formalno zatražila od SAD-a.

Članovi te terorističke organizacije godinama su namještanjem ispita napredovali u službi infiltrirajući se tako u institucije države. Potom su, najprije u decembru 2013. godine, članovi FETO-a u pravosuđu Turske kroz namješteni proces zbog navodne korupcije pokušali procesuiranje brojnih visokopozicioniranih dužnosnika.

Nekoliko godina kasnije uslijedio je i krvavi pokušaj terorista FETO-a kada su 15. jula oficiri u turskoj vojsci odani toj terorističkoj organizaciji pokrenuli puč.

Istraga u vezi s terorističkom organizacijom FETO pokazala je da se radi o globalnoj mreži koja ne predstavlja opasnost samo Turskoj, nego i svakoj drugoj zemlji u kojoj je aktivna, a na to su u više navrata i ukazali turski zvaničnici. Tokom pokušaja puča u Turskoj je poginula 251, a ranjene su oko 2.734 osobe.