Turska: Potvrđene presude za dešavanja u štabu Pomorskih snaga tokom pokušaja puča

Vrhovni apelacioni sud potvrdio je presudu za 25 pučista kojima je izrečena doživotna zatvorska kazna po strogim uslovima
Turska: Potvrđene presude za dešavanja u štabu Pomorskih snaga tokom pokušaja puča

Apelacioni sud u Turskoj u predmetu protiv osumnjičenih za dešavanja u komandnom štabu Pomorskih snaga Republike Turske tokom pokušaja puča 15. jula 2016, koji su izveli teroristi FETO-a, potvrdio je presudu o doživotnoj zatvorskoj kazni po strogim uslovima za 25 osoba koje se terete za podsticanje na uklanjanje ustavnog poretka, javlja Anadolu Agency (AA).

Među njima su bivši kontra-admirali Irfan Arabaci, Murat Sirzai i Hasan Kulac.

Presudu 13. krivičnog suda u Ankari donesenu 6. marta 2018., na koju je podnesena apelacija, razmatrao je 20. krivični sud u Ankari.

Na osnovu žalbe, predmet je predat na 16. krivično odjeljenje Apelacionog suda. Potvrđena je odluka o doživotnoj zatvorskoj kazni po strogim uslovima za bivšeg kontra-admirala i bivšeg čelnika odjela za operacije unutar Pomorskih snaga Irfana Arabacija, bivšeg čelnika odjela za obavještajne poslove unutar Pomorskih snaga kontra-admirala Murata Sirzaija bivšeg kontra-admirala Hasana Kulaca te ostale optužene među kojima su Oguz Karaman, Muhittin Elgin, Ihsan Bakar, Ozgen Aykan, Hakan Karakuzey, Suleyman Ozgun, Ozcan Ozata, Emre Bayram, Elvan Onur Başer, Fatih Koç, Suat Mulayim, Mustafa Aslan, Tuna Aygunduz, Ertugrul Uzunoglu, Rahim Kurkcu, Ahmet Cagri Gocmen, Bora Akyol, Oktay Gundogdu, Mehmet Metin, Kadir Bukulmez, Faruk Kamalak i Tuncel Karakaya.

Sud je potvrdio i presudu o doživotnoj kazni za Murata Yilmaza i Murata Sinca.

U obrazloženju odluke navodi se kako su optuženi tokom pokušaja puča, kojeg su planirali pripadnici terorističke organizacije FETO, prihvatili i usvojili naredbe i zaduženja koja su im dana.

Arabaci se tereti da je tokom pokušaja puča u bazi Akinci, odgovorio na poziv bivšeg kontra-admirala Omera Faruka Harmancika, te pozvao ostale optužene u štab. Arabaci je otišao u štab odakle je komandovao operacijom i zabranio ulaske i izlaske iz štaba.

Tokom pokušaja puča ostao je u kontaktu s Harmancikom, a jedinicama je slao naredbe.

Optuženi se tereti je pomogao u zauzimanju komandnog štaba i da je pokušao zaustaviti jedinice koje su se namjeravale suprotstaviti pučistima.

Sirzai se tereti da je na poziv Arabacija kazao kako postoji dojava o pokušaju prodora u štab te da će uspostaviti kontrolu nad ulazima i izlazima, a da je admiral Irfan taj koji daje naredbe. Ujedno, tereti se i da je dobijene naredbe upućivao drugim pučistima.