Turska pozvala Grčku da izbjegava neutemeljene optužbe i iskrivljivanje historijskih činjenica

Portparol turskog Ministarstva vanjskih poslova kritikovao je nedavni govor grčke predsjednice
Turska pozvala Grčku da izbjegava neutemeljene optužbe i iskrivljivanje historijskih činjenica

Vlasti Republike Turske upozorile su da lažne optužbe koje često iznose zvaničnici Grčke zasjenjuju napore ka uspostavljanju iskrenog i poštenog dijaloga za rješavanje problema između te dvije zemlje, javlja Anadolu Agency (AA).

Portparol turskog Ministarstva vanjskih poslova Tanju Bilgic kritikovao je nedavni govor grčke predsjednice Katerine Sakellaropoulou u Atini te je rekao da Turska žali zbog grčkih neosnovanih tvrdnji i primjedbi koje iskrivljuju događaje iz nedavne historije.

"Optužbe ne mijenjaju činjenicu da je Grčka pokušala izvršiti invaziju i okupirati Anadoliju te da je grčka vojska počinila varvarske zločine protiv čovječnosti, posebno nad nedužnim civilima u regionu Zapadne Anadolije", rekao je Bilgic.

On je također podsjetio Grčku da je dužna platiti odštetu, u skladu s članom 59. Lozanskog mirovnog sporazuma, što je također zabilježeno i u izvještaju Anketne komisije savezničkih sila.

Neutemeljene grčke tvrdnje i stavove Bilgic je ocijenio nekompatibilnim s odgovornostima koje se očekuju od državnih dostojanstvenika.

"Još jednom pozivamo našu susjednu Grčku da se pridržava zdravog razuma i konstruktivnog razumijevanja", poručio je Bilgic.