Turska: Privedeno 17 osumnjičenih za veze s teroristima FETO-a

Na bazi istrage o infiltriranim elementima terorističke organizacije FETO unutar turske policije, Ured tužilaštva u Aksarayu izdao je nalog za privođenje ukupno 17 osumnjičenih
Turska: Privedeno 17 osumnjičenih za veze s teroristima FETO-a

Turska policija provodi još jednu veliku akciju privođenja osoba osumnjičenih za veze s terorističkom organizacijom FETO, a 17 osumnjičenih lica je lišeno slobode, javlja Anadolu Agency (AA).

Na bazi istrage o infiltriranim elementima terorističke organizacije FETO unutar turskih policijskih struktura, Ured tužilaštva u Aksarayu izdao je nalog sa privođenje 17 osumnjičenih.

Među osumnjičenim su i bivši direktori policijskih stanica.

Postupajući po nalogu tužilaštva, turska policija je pokrenula istodobne akcije privođenja u devet velikih gradova te zemlje i privela svih 17 osumnjičenih.

Privedeni su predati nadležnim pravosudnim institucijama na dalje procesuiranje.

Teroristička organizacija Fetullahci (FETO) odgovorna je za krvavi pokušaj puča u Turskoj u noći 15. jula 2016. godine.

Riječ je o terorističkoj organizaciji koju predvodi Fetullah Gulen, nastanjen u Sjedinjenim Američkim Državama, a čije izručenje je Turska zvanično zatražila od SAD-a.

Članovi te terorističke organizacije godinama su, namještanjem ispita, napredovali u službi, infiltrirajući se tako u institucije države. Potom su, najprije u decembru 2013. godine, pristalice FETO-a u pravosuđu Turske montiranim procesom o navodnoj korupciji pokušali procesuirati brojne visoke zvaničnike.

Nekoliko godina kasnije uslijedio je i krvavi pokušaj državnog udara terorista FETO-a, odnosno pokušaj puča kojeg su izveli oficiri koje je FETO infiltrirao u tursku vojsku.

Istraga u vezi s terorističkom organizacijom FETO pokazala je da se radi o globalnoj mreži koja ne predstavlja opasnost samo Turskoj, nego i svakoj drugoj zemlji u kojoj je aktivna. Na to su u više navrata i ukazivali turski zvaničnici. Tokom pokušaja puča u Turskoj poginula je 251, a ranjeno oko 2.200 osoba.