1. HABERLER

  2. GLOBAL NEWS

  3. Turska: Protiv COVID-19 vakcinisalo se više od milion ljudi
Turska: Protiv COVID-19 vakcinisalo se više od milion ljudi

Turska: Protiv COVID-19 vakcinisalo se više od milion ljudi

U Turskoj se uspješno odvija kampanja davanja prve doze CoronaVaca, vakcine kineske kompanije SinoVac

A+A-

Više od milion ljudi u Turskoj primilo je prvu dozu vakcine protiv novog tipa koronavirusa, javlja Anadolu Agency (AA).

U Turskoj se uspješno odvija kampanja davanja prve doze CoronaVaca, vakcine kineske kompanije SinoVac, koja je počela prošle sedmice.

Turski zdravstveni stručnjaci naglasili su kako su poboljšanja u kvantitetu i kvalitetu zdravstvenih ustanova u proteklim decenijama imali značajan uticaj na mogućnosti zemlje u borbi protiv širenja zaraze virusom, ali i provođenju masovne vakcinacije.

Posebno je značajna uloga gradskih bolnica otvorenih u 81 provinciji koje imaju kapacitete da opsluže na desetine hiljada pacijenata dnevno.

Infrastruktura hladnog lanca u Turskoj, neophodnog za skladištenje vakcina, također igra ključnu ulogu u vođenju vakcinacije na odgovarajući način.

Mustafa Ilhan, stručnjak s Univerziteta Gazi u Ankari, u razgovoru za AA kazao je kako je Turska kroz historiju uspješno provodila masovne vakcinacije protiv polia, tetanusa, hepatitisa i vodenih kozica.

"Ova praksa kombinirana sa zdravstvenom infrastrukturom, omogućila je Turskoj da bude u top deset zemalja kada je riječ o provođenju vakcinacije", rekao je Ilhan.

HABERE YORUM KAT