Turska: Prvi Ramazanski bajram-namaz u Aja Sofiji nakon 87 godina

Vjernici su danas, povodom Ramazanskog bajrama, uz poštivanje mjera u cilju sprečavanja širenja koronavirusa obavili bajram-namaz
Turska: Prvi Ramazanski bajram-namaz u Aja Sofiji nakon 87 godina

U istanbulskoj džamiji Aja Sofiji klanjan je bajram-namaz, prvi put poslije 87 godina povodom Ramazanskog bajrama, javlja Anadolu Agency (AA).

Od dana otvorenja Aja Sofije za molitve, 24. jula prošle godine, u njoj je jednom klanjan bajram-namaz povodom Kurban-bajrama.

Istanbul, Turska - 13. maj 2021: U istanbulskoj džamiji Aja S

Vjernici su danas, povodom Ramazanskog bajrama, uz poštivanje mjera u cilju sprečavanja širenja koronavirusa obavili bajram-namaz.

Aja Sofija kao crkva je služila 916 godina, do osmanlijskog osvajanja Istanbula, dok je status džamije imala od 1453. do 1934, kada je dobila status muzeja.

Turski sud je 10. jula prošle godine poništio odluku nekadašnje Vlade te zemlje kojom je 24. novembra 1934. Aja Sofiji dodijeljen status muzeja. Činom poništenja pomenute odluke, Aja Sofiji je vraćen status džamije.

Kao jedna od najposjećenijih turističkih destinacija u gradu na Bosforu, Aja Sofija je od 1985. godine uvrštena na UNESCO-vu listu svjetske kulturne baštine.

Turske vlasti su najavile da će i dalje čuvati kulturno-historijske vrijednosti Aja Sofije i to na način da će za vjerske obrede u njoj biti nadležna Uprava za vjerske poslove Turske, a o restauraciji, konzervaciji i zaštiti će brinuti Ministarstvo kulture i turizma te zemlje.

Turisti i dalje moći posjećivati Aju Sofiju, i to besplatno, a freske na zidovima će zavjesama biti prekrivane samo za vrijeme namaza u džamiji.