Turska razvija intranazalnu vakcinu protiv koronavirusa

Ministar industrije i tehnologije Turske Varank kazao je da je cilj da se ta nova vakcina u upotrebi nađe tokom ove godine

Yayınlanma:
Güncelleme: 30 Mart 2021 20:54
Turska razvija intranazalnu vakcinu protiv koronavirusa

Turski naučnici u saradnji s nanotehnološkom kompanijom Nanografi rade na razvoju prve turske intranazalne vakcine protiv koronavirusa, javlja Anadolu Agency (AA).

Ministar industrije i tehnologije Republike Turske Mustafa Varank prisustvovao je svečanom otvaranju novog pogona kompanije Nanografi u kojem će se proizvoditi grafen. Istakao je da je novim investicijama Turska ušla u red deset država na svijetu koje mogu proizvoditi grafen u tako velikim obimu.

On je u obraćanju prisutnim kazao da turski stručnjaci s tom kompanijom rade i na razvoju intranazalne vakcine, odnosno nazalnog spreja, koja bi u borbi protiv koronavirusa mogla biti efektivnija od vakcina koje se daju injekcijom.

Ističući kako će proizvodnja domaće anticovid vakcine pojačati napore Turske u borbi protiv pandemije COVID-19, Varank je kazao da će intranazalnu vakcinu biti moguće modelirati u slučaju pojave novih mutiranih varijanti koronavirusa.

On je kazao također da su sve predkliničke faze razvoja i testiranja vakcine uspješno završene i da uskoro počinje testiranje na ljudima.

"Nakon što sve kliničke faze budu uspješno završene, cilj nam je da tokom ove godine počnemo i korištenje te vakcine", kazao je Varank.