Turska: Spašeno 125 ilegalnih migranata

Migranti su spašeni u Egejskom moru nakon što su ih u turske teritorijalne vode vratile grčke vlasti
Turska: Spašeno 125 ilegalnih migranata

Turska je spasila 125 ilegalnih migranata u Egejskom moru nakon što su ih vratile grčke vlasti, saopštila je u srijedu komanda Obalske straže Turske, javlja Anadolu Agency (AA).

Obalska straža Turske navela je u saopštenju da su 8. i 11. oktobra turske snage spasile ukupno 70 ljudi koji su se nalazili u dva gumena čamca u blizini okruga Seferihisar u pokrajini Izmir, koje su u turske teritorijalne vode vratile grčke vlasti.

Osim toga 11. oktobra, timovi su spasili još 30 ilegalnih migranata u gumenim čamcima u blizini okruga Dikili u Izmiru, koje je takođe Grčka vratila u turske teritorijalne vode.

Sve osobe su premještene u pokrajinske kancelarije za migracije.

"U pokrajini Mugla, Turska je spasila ukupno 25 ilegalnih migranata u Egejskom moru nakon što su ih vratile grčke vlasti", navodi se u posebnom saopštenju komande Obalske straže Turske i dodaje da su spasilački timovi stigli u regiju nakon informacija da je grupa migranata plovila gumenim čamcem kod okruga Bozburun.

Spašeni su 21 državljanin Sirije, tri Palestine i jedan Egipta, a među njima su žene i djeca.

Prošle sedmice Evropska unija je izrazila zabrinutost zbog odbijanja prihvatanja migranata, rekavši da takvi incidenti štete ugledu bloka.

"Neki od ovih izvještaja su šokantni i izuzetno sam zabrinuta", rekla je komesarka Evropske unije za unutrašnje poslove novinarima o izvještajima koje su objavili “Der Spiegel“, ARD i “Liberation“.

U izvještajima su iznijeli dokaze da su grčke, hrvatske i rumunske vlasti nasilno potiskivale tražitelje azila koji prelaze vanjske granice EU-a.

Turska je ključna tranzitna tačka za azilante koji žele da pređu u Evropu kako bi započeli nove živote, posebno za one koji bježe od rata i progona. Turska, koja je primila oko četiri miliona izbjeglica, više nego bilo koja druga država na svijetu, preduzima nove bezbjednosne mjere u zemlji i na granicama kako bi spriječila novi priliv migranata.