Turska: Tokom istrage protiv struktura terorista FETO-a u Zračnim snagama privedeno 30 osoba

Tužilaštvo u Ankari u okviru istrage protiv struktura terorističke organizacije Fetullahci u Zračnim snagama izdalo je naloge za hapšenje 47 pitomaca
Turska: Tokom istrage protiv struktura terorista FETO-a u Zračnim snagama privedeno 30 osoba

Tužilaštvo u Ankari, glavnom gradu Turske, u okviru istrage protiv struktura terorističke organizacije Fetullahci (FETO) u Zračnim snagama izdalo je naloge za hapšenje 47 pitomaca, javlja Anadolu Agency (AA).

U saopćenju Tužilaštva navodi se kako je istraga pokrenuta protiv osoba osumnjičenh da su povezane s FETO strukturama unutar Zračnih snaga kao i tzv. civilnim imamima te terorističke organizacije.

Navedeno je kako su izdati nalozi za hapšenje 47 pitomaca u 17 gradova, među kojima je i Ankara.

Odjel za borbu protiv terorizma pri policiji u Ankari priveo je 30 osumnjičenih.

U toku je potraga za ostalima.

Teroristička organizacija Fetullahci (FETO) odgovorna je za krvavi pokušaj puča u Turskoj u noći 15. jula 2016. godine.

Riječ je o terorističkoj organizaciji koju predvodi Fetullah Gulen, nastanjen u Sjedinjenim Američkim Državama, a čije izručenje je Turska zvanično zatražila od SAD-a.

Članovi terorističke organizacije FETO godinama su, namještanjem ispita, napredovali u službi, infiltrirajući se tako u institucije države. Potom su, najprije u decembru 2013. godine, pristalice FETO-a u pravosuđu Turske montiranim procesom o navodnoj korupciji pokušali procesuirati brojne zvaničnike.

Nekoliko godina kasnije uslijedio je i krvavi pokušaj državnog udara terorista FETO-a, odnosno pokušaj puča kojeg su izveli oficiri koje je FETO infiltrirao u tursku vojsku.

Istraga u vezi s terorističkom organizacijom FETO pokazala je da se radi o globalnoj mreži koja ne predstavlja opasnost samo Turskoj, nego i svakoj drugoj zemlji u kojoj je aktivna. Na to su u više navrata i ukazivali turski zvaničnici. Tokom pokušaja puča u Turskoj poginula je 251, a ranjeno oko 2.200 osoba.