Turska u Afganistan dopremila humanitarnu pomoć od 33 tone hrane

Turski ambasador u Kabulu Cihad Erginay je najavio da će Turska nastaviti pružati pomoć afganistanskom narodu
Turska u Afganistan dopremila humanitarnu pomoć od 33 tone hrane

Ambasador Republike Turske u Kabulu Cihad Erginay saopćio je da je ta zemlja u Afganistan dopremila 33 tone humanitarne pomoći u hrani i poručio da će Turski crveni polumjesec i njene druge humanitarne organizacije nastaviti dopremati pomoć afganistanskom narodu, javlja Anadolu Agency (AA).

Turski crveni polumjesec u Kabulu je predao kontingent pomoći Afganistanskom crvenom polumjesecu, a ambasador Erginay je kazao da turske humanitarne organizacije nastavljaju slati pomoć afganistanskom narodu jer to shvataju kao zadaću čovječanstva.

Podsjetivši da je Turska i ranije slala pomoć afganistanskom narodu i da je veći dio te pomoći usmjeren prema raseljenim osobama, Erginay je pozvao sve zemlje da se uključe u rješavanje humanitarne krize u Afganistanu.

“Današnji kontingent je nova faza naše pomoći. Osigurali smo 33 tone hrane. To je blizu 2.000 paketa hrane za 16.000 ljudi. Pomoć je osigurao Turski crveni polumjesec, a u distribuciji će nam pomoći Afganistanski crveni polumjesec. Uskoro nas očekuje zima i spremamo novu pomoć“, kazao je Erginay.

Ističući kako kriza u Afganistanu nije samo plod tranzicije državne vlasti, već i plod suše, pandemije COVID-19 i drugih prirodnih nesreća, Erginay je kazao da Turska pruža svoju ruku spasa kako bi se smanjila patnja afrganistanskog naroda.

Predsjednik Afganistanskog crvenog polumjesca Sifatullah Qureshi zahvalio se na pomoći iz Turske i upozorio da je Afganistan upravo izašao iz rata i da humanitarna kriza raste.

“Sušom i ekonomskom krizom je pogođeno između 19 i 25 miliona ljudi. Želja nam je da se nastavi pomoć prijateljske i bratske Turske i Crvenog polumjeseca“, kazao je Qureshi.

Predstavnik Turskog crvenog polumjeseca za Afganistan Mahfuzullah Yoldas za AA je kazao da službeni ured te turske humanitarne organizacije u Kabulu neprestano radi od 2018. godine.

“Nastavljamo pružati pomoć ljudima u Afganistanu. Sarađujemo s afganistanskom organizacijom Crvenog polumjeseca i djelujemo na cijelom prostoru Afganistana. Ova pomoć će biti podijeljena u Kabulu, Jalalabadu i Gazniju“, kazao je Yoldaš i najavio skori dolazak kontingenta pomoći u vidu zimske odjeće i hrane.