Turska: U akcijama protiv terorističke organizacije FETO slobode lišena 71 osoba

Pripadnici snaga sigurnosti tragaju za bjeguncima kako bi ih izveli pred lice pravde
Turska: U akcijama protiv terorističke organizacije FETO slobode lišena 71 osoba

Najmanje 71 osoba, za koju se sumnja da je povezana s FETO, terorističkom organizacijom odgovornom za pokušaj puča u Turskoj 2016., uhapšena je u akcijama organiziranim širom zemlje, saopćili su sigurnosni izvori u utorak, javlja Anadolu Agency (AA).

Policijski timovi su izveli simultane akcije u pet provincija i slobode lišili 25 osumnjičenih nakon što su tužioci izdali naloge za hapšenje 36 osoba, rekli su izvori koji su željeli ostati anonimni.

Ove osobe se sumnjiče za pružanje finansijske podrške FETO-u, a dio njih je koristio sistem za tajno komuniciranje ByLock.

Istražitelji su ustanovili da su tri osumnjičene osobe napustile Tursku, a traga se za osam odbjeglih.

U akciji u provinciji Izmir, na zapadu zemlje, pripadnici snaga sigurnosti priveli su 35 osoba, uključujući i bivšeg šefa policije, suspendovane sudije i vojnike.

Osumnjičene osobe su često mijenjale adresu boravka kako bi izbjegle da budu uhvaćene i unajmljivale su objekte od osoba koje nisu povezane s FETO-om, navodi izvor.

Tokom akcije zaplijenjeni su falsifikovani dokumenti, novac i digitalni materijal.

U odvojenoj akciji podoficir inicijala I. P. uhvaćen je u provinciji Kirklareli.

Sigurnosni timovi uhapsili su još 10 osumnjičenih u 13 provincija, navode pravosudni organi.

Akcije su izvedene nakon što su tužioci u Ankari izdali naloge za hapšenje 19 osoba osumnjičenih da su povezane s FETO-om.

Traga se za ostalim bjeguncima.

Teroristička organizacija Fetullahci (FETO) odgovorna je za krvavi pokušaj puča u Turskoj u noći 15. jula 2016. godine.

Riječ je o terorističkoj organizaciji koju predvodi Fetullah Gulen, nastanjen u Sjedinjenim Američkim Državama, a čije izručenje je Turska zvanično zatražila od SAD-a.

Članovi te terorističke organizacije godinama su, namještanjem ispita, napredovali u službi, infiltrirajući se tako u institucije države. Potom su, najprije u decembru 2013. godine, pristalice FETO-a u pravosuđu Turske montiranim procesom o navodnoj korupciji pokušali procesuirati brojne visoke zvaničnike.

Nekoliko godina kasnije uslijedio je i krvavi pokušaj državnog udara terorista FETO-a, odnosno pokušaj puča kojeg su izveli oficiri koje je FETO infiltrirao u tursku vojsku.

Istraga u vezi s terorističkom organizacijom FETO pokazala je da se radi o globalnoj mreži koja ne predstavlja opasnost samo Turskoj, nego i svakoj drugoj zemlji u kojoj je aktivna. Na to su u više navrata i ukazivali turski zvaničnici. Tokom pokušaja puča u Turskoj poginula je 251, a ranjeno oko 2.200 osoba.