1. HABERLER

  2. GLOBAL NEWS

  3. Turska: U akciji protiv terorističke organizacije FETO/PDY privedeno osam osoba
Turska: U akciji protiv terorističke organizacije FETO/PDY privedeno osam osoba

Turska: U akciji protiv terorističke organizacije FETO/PDY privedeno osam osoba

Ekipe odjela za borbu protiv organiziranog kriminala pri Upravi policije u Istanbulu pokrenule su operaciju kojom je obuhvaćeno 15 osoba osumnjičenih da su povezane s terorističkom organizacijom FETO/PDY

A+A-

U akcijama protiv terorističke organizacije FETO/PDY organiziranim u nekoliko turskih gradova, među kojima je i Istanbul, privedeno je osam osoba, javlja Anadolu Agency (AA).

Ekipe odjela za borbu protiv organiziranog kriminala pri Upravi policije u Istanbulu pokrenule su operaciju kojom je obuhvaćeno 15 osoba osumnjičenih da su povezane s terorističkom organizacijom FETO/PDY.

Pretresi su izvršeni na više adresa u Istanbulu, Malatyi, Tokatu i Corumu.

Privedeno je osam osoba za čije je hapšenje izdat nalog, a traga se za još sedmero osumnjičenih.

Teroristička organizacija Fetullahci (FETO) odgovorna je za krvavi pokušaj puča u Turskoj u noći 15. jula 2016. godine.

Riječ je o terorističkoj organizaciji koju predvodi Fetullah Gulen, nastanjen u Sjedinjenim Američkim Državama, a čije izručenje je Turska formalno zatražila od SAD-a.

Članovi te terorističke organizacije godinama su namještanjem ispita napredovali u službi infiltrirajući se tako u institucije države. Potom su, najprije u decembru 2013. godine, članovi FETO-a u pravosuđu Turske kroz namješteni proces zbog navodne korupcije pokušali procesuiranje brojnih visokopozicioniranih dužnosnika.

Nekoliko godina kasnije uslijedio je i krvavi pokušaj terorista FETO-a kada su 15. jula oficiri u turskoj vojsci odani toj terorističkoj organizaciji pokrenuli puč.

Istraga u vezi s terorističkom organizacijom FETO pokazala je da se radi o globalnoj mreži koja ne predstavlja opasnost samo Turskoj, nego i svakoj drugoj zemlji u kojoj je aktivna, a na to su u više navrata i ukazali turski zvaničnici. Tokom pokušaja puča u Turskoj je poginula 251, a ranjene su 2.734 osobe.

HABERE YORUM KAT