Turska u augustu ostvarila rast izvoza za 52 posto

Sa zadovoljstvom želim kazati da smo ostvarili rekordni augustovski izvoz, kazao je resorni turski ministar Mus
Turska u augustu ostvarila rast izvoza za 52 posto

Republika Turska je tokom proteklog augusta ostvarila izvoz u vrijednosti od 18,9 milijardi dolara, što je za 52 posto više u odnosu na isti period prošle godine, javlja Anadolu Agency (AA).

Ministar trgovine Turske Mehmet Mus sastao se sa članovima Skupštine izvoznika Turske, a nakon sastanka je istakao da je ta zemlja i prošlog mjeseca nastavila snažni zamah rasta izvoza koji bilježi od početka godine.

"Sa zadovoljstvom želim kazati da smo ostvarili rekordni augustovski izvoz. Pored toga, u proteklih 12 mjeseci smo ostvarili izvoz u vrijednosti od 207,5 milijardi dolara, što je rekordni izvoz u tom razdoblju u historiji Republike", kazao je Mus.

Resorni turski ministar Mus je također kazao da je posve izvjesno da će do kraja 2021. godine biti realiziran planirani godišnji izvoz od 210 milijardi dolara.

"U prvih osam mjeseci ove godine smo ostvarili izvoz od 140,2 milijarde dolara, što je za 37 posto više u odnosu na izvoz u istom periodu prošle godine, ali i 20 posto više u odnosu na prvih osam mjeseci 2019. godine", kazao je Mus.

On je kazao da je u augustu Turska realizirala i uvoz u vrijednosti od 23,2 milijarde dolara, što je za 23,8 posto više u odnosu na isti mjesec prošle godine. Ukupni ovogodišnji osmomjesečni uvoz Turske iznosi 170 milijardi dolara i u odnosu na prošlogodišnje brojke je porastao za 25,5 posto.