1. HABERLER

  2. GLOBAL NEWS

  3. Turska: U okviru istrage protiv terorista FETO-a izdat nalog za privođenje 143 osumnjičenih
Turska: U okviru istrage protiv terorista FETO-a izdat nalog za privođenje 143 osumnjičenih

Turska: U okviru istrage protiv terorista FETO-a izdat nalog za privođenje 143 osumnjičenih

Postupajući po nalogu tužilaštva, policija je pokrenula akcije privođenja u 43 turske provincije

A+A-

U okviru istrage protiv terorističke organizacije FETO u Turskoj izdat je nalog za lišavanje slobode 143 osumnjičenih lica, javlja Anadolu Agency (AA).

Ured državnog tužilaštva u Ankari izdao je naloge za privođenje 143 osobe osumnjičene za članstvo u terorističkoj organizaciji FETO, a policija je po nalogu pokrenula istodobne akcije privođenja u 43 turske provincije.

U istragu je uključena i Nacionalna obavještajna služba (MIT), a među osumnjičenim je 61 ranije suspendirani javni službenik i devet bivših šefova policije. Među osumnjičenim je i 26 osoba koje su boravile u tajnim skrovištima terorista FETO-a i koji su koristili tajni kodirani sistem komunikacije ByLock.

Teroristička organizacija Fetullahci (FETO) odgovorna je za krvavi pokušaj puča u Turskoj u noći 15. jula 2016. godine.

Riječ je o terorističkoj organizaciji koju predvodi Fetullah Gulen, nastanjen u Sjedinjenim Američkim Državama, a čije izručenje je Turska zvanično zatražila od SAD-a.

Članovi te terorističke organizacije godinama su, namještanjem ispita, napredovali u službi, infiltrirajući se tako u institucije države. Potom su, najprije u decembru 2013. godine, pristalice FETO-a u pravosuđu Turske montiranim procesom o navodnoj korupciji pokušale procesuirati brojne visoke zvaničnike.

Nekoliko godina kasnije uslijedio je i krvavi pokušaj državnog udara terorista FETO-a, odnosno pokušaj puča kojeg su izveli oficiri koje je FETO infiltrirao u tursku vojsku.

Istraga u vezi s terorističkom organizacijom FETO pokazala je da se radi o globalnoj mreži koja ne predstavlja opasnost samo Turskoj, nego i svakoj drugoj zemlji u kojoj je aktivna. Na to su u više navrata i ukazivali turski zvaničnici. Tokom pokušaja puča u Turskoj ubijena je 251, a ranjene su 2.734 osobe.

 

HABERE YORUM KAT